• Легендарният певец, който почина преди 6 г., всеки ден получавал по 20 любовни писма • Двамата с Маргрет Николова бяха незабравим тандем на сцената
Естрадният и зодиакален лъв - певецът Георги Кордов, си отиде през 2006 г., без да успее да навърши 72 г. Роденият на 25 юли 1934 г. в Хасково изпълнител започва своята кариера с участие в Първия младежки световен фестивал в Прага през 1947 г. Тогава е само 13-годишен, но успява да се пребори за награда с песента "Ратайче".

Най-важната му среща е с класика композитор Йосиф Цанков. Той пише за Кордов шлагерите "Приказка", "Искам да те помня все така", "Вечерна песен", с която прави дебют в студиото на БНТ при откриването й през 1959 г. Сред най-популярните му песни са "Свири, хармонико", "Брезите и момичето". Певецът с кадифения баритон е бил ръководител и солист на отдел “Естрада” към ансамбъла на БНА. От 1990 г. се посвещава на преподаване – бил е доцент по естрадно пеене в ДМА "Панчо Владигеров" в София и в НБУ. Практика бе да не дава интервюта. Той упорито странеше от светския живот, задоволявайки се с ролята на грижовен баща, съпруг и дядо и "шлифовчик" на млади певчески дарования. Бе обичан и ценен от колегите си от всички поколения, но предпочиташе да общува близко само с неколцина от тях. Сред най-верните му приятелки бяха Ирина Чмихова и Маргрет Николова, с която още в края на 50-те направиха незабравими дуети. Всеки ден получавал по 20 любовни писма и ги давал на колеги на “отговорно пазене”, тъй като

жена му била много ревнива,

разказва наборка на Георги Кордов от гилдията. В последното си интервю ветеранът на естрадния подиум признава, че навремето наистина е имал много обожателки, които опъвали нервите на половинката му. "Колкото и да иска една съпруга да приема тези неща нормално, аз си давам сметка, че е трудно. Имаше обаждания посред нощ, понякога злоупотреби. Тя невинаги приемаше нещата философски...", споделя той.

През 1974 г. обаче внезапен трус едва не проваля кариерата на обаятелния и талантлив хасковлия. Ако се вярва на писателя разузнавач Петър Христозов, певецът е привлечен като обвиняем в процес срещу видни хомосексуалисти от музикалните среди. Христозов разкрива, че

на подсъдимата скамейка са изправени и съвсем младият тогава Васил Найденов, Бисер Киров, Георги Христов, Орлин Горанов

"Някои от тях са и мъжкари, загадъчно подметна авторът на дузина сензационни четива. Върху тяхното поведение е снето дознание официално, за да могат, когато потрябва, да бъдат злепоставяни", обобщи ексразведчикът.

Дали това отговаря на истината, нито един от натопените певци не излезе с потвърждение или опровержение. Факт е обаче, че по това време Кордов "внезапно" слиза от сцената и се отдава на преподавателска дейност заедно с другата звезда от своето поколение Ирина Чмихова. Сред народа плъзва мълвата, че певецът е изхабил гласа си, дори че е развил заболяване на гласните струни.


Дискриминирани по сексуална ориентация

През 1964 г. по директива на ЦК стартира процес срещу родните "меки китки".

26 интелектуалци са изправени пред съда, критикът Атанас Свиленов е тикнат зад решетките за две години. В последния момент предупреждават Емил Димитров за чистката, той бяга в чужбина. Неговият текстописец и интимен приятел Васил Андреев е наказан с "общественополезен" труд в тухларните на Южния парк. Цола Драгойчева спасила сина си Чавдар от преследване. Парцалев бил даден на съд.


Властта не обичала Георги Парцалев - бил популярен, безпартиен и хомосексуалист

Комик №1 въобще не криел своите предпочитания

Прието е да се смята, че кариерата на Парцалев била благополучна и щастлива и че както е бил народен любимец, тъй е бил тачен и от „народната” власт.

Парцалев става народен артист едва преди смъртта си, бил трайно недолюбван от властта по три причини.

Защото бил много популярен, защото бил безпартиен и защото бил с нетрадиционна сексуална ориентация.

Като образован и ерудиран човек Парцалев пазел живота си както от алчните погледи на клюкарите, така и - доколкото е било възможно - от бдителното око на партията. Но влиза в полезрението на специалните служби заради „нежната” си ориентация. Привлечен е под отговорност през 1963 г. по известното дело за хомосексуалистите, но не му е издадена присъда след намеса от най-високо място. Лично Тодор Живков до края на живота му го притиска да се ожени, за да се сложи веднъж завинаги край на интимните му грехове.

Парцалев е разработван обстоятелствено от ДС. Между 1979 и 1983 г. любимият ни комик е засипван с доноси, адресирани до Шесто управление на ДС. В историята остава като мит една негова фраза: „Какви хора сте вие, бе! Оправихте България, та седнахте с нашите задници да се занимавате!”. Това наистина казал пред съда тогава.

Колеги от Сатирата още шушукат, че Парцалев е станал жертва на СПИН. Те си припомнят, че в края на 1987 г. Парцалев почнал да линее, загубил апетит, чувствал силни болки в цялото тяло. Според мълвата той лепнал смъртоносния вирус след сексуален контакт с млад лекар. Официалната диагноза е скоротечна левкемия, а близките му твърдят, че е починал от рак на дебелото черво.


Гейовете си помагат

Благодетелят Августин Пейчинов помага на сънародници в беда, особено на тези от левия тротоар

Емигрантът милионер и синът на “червената Соня” се познавали още от “софийските потайности”, но през Лукановата зима Пейчинов даже спасил от гладна смърт професора и майка му.

“Тогава дори за кисело мляко трябваше да се редим на опашка в пет сутринта, разказва Драгойчев. Майка ми не искаше да напусне вилата в Бояна, а се нуждаеше от постоянно лечение. Четири медицински сестри денонощно се грижеха за нея. Нощно време обикаляхме с приятел бензиностанциите и купувахме в туби дизелово гориво за отоплението във вилата. Ще попитате - а откъде бяха доларите? Съдбата ми изпрати за приятел един българо-американец, на когото продадох срещу валута апартамента си. Нещо повече. Неговата кола често пътуваше до Солун, откъдето си набавяхме олио, плодове, зеленчуци... Така майка ми не почувства ужасите на тази зима...”

Неда ВАРНАЛИЕВА