С първата му голяма любов – актрисата Леда Тасева, се разделили, защото тя залитала и по знойни кандидат - витизчийки
Именитият български актьор, режисьор и художник Иван Андонов почина на 77 години от най-коварната болест - рак. Роденият в Пловдив жрец на Мелпомена опитвал да пребори болестта с химиотерапия, но метастазите вече били плъзнали из бъбреците, белия дроб и мозъка му.

Няколко месеца преди кончината си Андонов отпътувал инкогнито с жена си Люба, сестра на “щуреца” Кирил Маричков, в Истанбул, където топят тумори с уникални киберножове. Уви – подобрението било съвсем за кратко. По същия начин турските “бели престилки” пробвали да удължат живота и на колегата на Иван Андонов – именития режисьор Крикор Азарян, но след сеансите той се почувствал страшно зле и панически побягнал обратно към България.

“Бащата” на култовите ленти “Дами канят”, “Опасен чар” и “Вчера” се пресели в отвъдното на 29 декември. Около две седмици преди това той постъпил в болница за животоспасяващи процедури, които обаче се оказали безсилни пред коварното заболяване.

През цялото време неотлъчно до него била съпругата му, но сутринта на 29 декември тя се прибрала за малко до дома им. В същото време Иван задал въпрос на излизащата от стаята му медицинска сестра: "Къде е жена ми?" На връщане Люба срещнала в коридора болничната служителка и я попитала как е съпругът. Получила отговор: "Добре е, преди малко попита за вас..." Когато обаче влязла в стаята, Иван бил издъхнал.

2-3 години, преди да се залежи окончателно, маестрото избягваше да излиза от къщи.

Не искаше да го съжаляват, че куцука с патерици заради тежката коксартроза.

Предпочиташе да оползотворява “пенсионерската отпуска” с рисуване на картини. Първата му страст е изобразителното изкуство. Навремето даже искал да кандидатства в Художествената академия, но в последния момент някой го разубедил. Въпреки липсата на академично образование Андонов по мнението на специалисти бил много талантлив живописец и платната му се котирали отлично сред родните и чуждите колекционери.

Дебютът на Иван Андонов в киното е зашеметяващ и за една нощ го превръща в звезда. След прожекцията на филма “На малкия остров” тъмноокият красавец от Пловдив се заселва трайно в сънищата на българките от всички възрасти. Фенките въздишат по опасния му чар, обсаждат гримьорната му, но актьорът ги пропъжда като досадни мухи. В името на кариерата.

Разбивачът на женски сърца обаче се оказва учудващо моногамен. За ужас на фамилията си той избира за съпруга 10 години по-възрастната си колежка Леда Тасева, сестра на примата на Народния Ирина Тасева. Именитата актриса скандализира пуританските соцнрави с подстрижката си ала гарсон, вечния минижуп и заклетото си бохемство. Вместо да бърка мусака на печката и да дундурка бебета, тя се вихри на сцената и куфее до зори в артсборищата на тогавашна София. А за релакс “клепа маски на лицето си”, одумва я родата на Андонов. Мълвата носи, че екстравагантната Леда си падала и по забежките с отворени дами. Донос пред тогавашните шефове на БНТ

я топи, че имала връзка с Бригита Чолакова.

След което години наред спират да й дават роли. Принудена е да се прехранва, като преподава уроци вкъщи на кандидат - витизчийки. С най-атрактивните от тях, нашепват театрални ветерани, голямата актриса прекарала по 1-2 първосигнални нощи, след което невъзмутимо ги отпращала преди сутрешното кафе. Според колеги на Тасева тя загърбила мъжете, тъй като била дълбоко наранена от измяната на Иван Андонов, а била безумно влюбена в него.

Напук на мълвата чаровният брюнет никога не е бил нищо повече от верен приятел на кинолегендата Невена Коканова. Във филма “Отклонение” по сценарий на Блага Димитрова те така
се вживяват в любовните сцени,

че даже колегите им налапват въдицата. Да не говорим за зрителите, които са абсолютно убедени, че между Иван и Невена пламти изпепеляваща страст.

Множество тевтонки се захласват по българския левент, облечен в лъскав астронавтски костюм в ролята на Даниел Лани от космическия фикшън “Еоломеа”. Партнира му холандката Кокс Хадема. Та отраз си паднала по пловдивчанина, даже се канела да го последва “из дивите Балкани”, клюкарствали в Амстердам.

В малко по-зряла възраст Иван Андонов държи в обятията си знаменити секссимволи на соцкиното като Беата Тишкевич и Кристина Микоевска. “Те бяха изключителни жени. Кой знае сега какви лелки са станали!”, въздъхна в едно интервю актьорът.
През 70-те години Андонов изпада в интимна и творческа криза.

Обръща гръб на жадните за флиртове чужденки

и се завръща в България. За да се озове в истински водовъртеж от любов, ревност, одумки и отчаяние. Малко след като пристига в родината, Иван се запознава с доста по-младата и чаровна Люба Маричкова, сестра на “щуреца” Кирил Маричков. Връзката им е красива, бурна и… незаконна, защото актьорът продължава да е женен за Леда. Живее с две жени едновременно и това кара “моралистите” отново да нададат вой до небесата. А Иван се разкъсва между двете, защото се води съпруг на Леда Тасева, но сърцето му принадлежи на Люба Маричкова. В момент на отчаяние от заплетената ситуация се обръща към творчеството, започва да рисува и се зарича, че повече няма да застане пред камерата. Попада на повестта “Белот на две ръце”, по която прави режисьорския си дебют с филма “Трудна любов”. В него изповядва едно към едно личната си драма. И в този момент съдбата му поднася нова изненада.

Партньорката му Цветана Манева не остава равнодушна към неговите проблеми и му предлага… любовта си като утешение!

Триъгълникът изненадващо се превръща в четириъгълник и скоро из цял Пловдив се говори, че двете местни артсветила делят един покрив. За да прекъсне веднъж завинаги нелепите подмятания, Андонов най-сетне прави решителната крачка. Развежда се с Леда и се жени за любовта на живота си Люба Маричкова.

“Аз съм толкова моногамен, призна актьорът, че щом се влюбя, веднага се женя!” Човек на “ШОУ” обаче подочу, че това е просто “кривене на душата”. Доказателства? Колкото щеш. Поради липса на пространство ще посочим само две.

В апогея на славата си Андонов се увъртял около съвсем обикновена мома от столичния кв. “Редута”,

но тя въобще не останала поласкана. Имала си млад и як годеник, който дал такъв солиден отпор на самозабравилия се флиртаджия, че той години наред не смеел да припари по местата, където можел да засече слатинската “грация”.

Преди няколко години из столичните арткръгове пък се понесе мълвата, че Андонов е “заковал” наборка на дъщеря си. Раздувал, че това е неговата “последна муза”, с която обаче го свързвали само “възвишени отношения”. Злите езици съскаха, че идело реч за мургавата телевизионерка Аглая Коцева, която сума ти време началства в Би Ти Ви. Комшии на семейство Андонови шушнат под сурдинка, че Аглая, която на младини за кратко е била и... циркаджийка, редовно гостувала на режисьора.

Избирала моменти, когато съпругата му не е вкъщи, но въпреки това тв шефката и досега яростно отрича слуховете, че двамата са били нещо повече от “добри приятели”. “Той беше болен, не можеше да излиза, изпълнявах човешкия си дълг към един голям творец! Носех му книги, говорехме си за живопис, театър и кино. Това не е престъпление”, оправдавала се Коцева. Абсолютно сигурно е обаче, че основна “вина” за сближаването им имала общата им любов към високоградусните напитки, заради която колегите на Аглая от медията на Мърдок я одумваха денонощно.

В интерес на истината визитите на телевизионерката зачестили след драматичното падане на Андонов от балкона на апартамента му на 4-ия етаж в кооперация на ъгъла на столичните улици “Хан Аспарух” и “Раковски”.

Инцидентът се разигра на 6 март 2006 г. Около 17,30 часа, както се навеждал над ниския парапет на терасата да види дали съпругата му Люба се прибира от работа, актьорът полита надолу от почти 12 метра. Лудият му късмет обаче го спасява – стоварва се върху покрива на долепения до кооперацията гараж, който поема и омекотява удара. Тялото даже бе изкривило носещата греда от желязо на гаража, дивяха се хората от квартала. Иван Андонов обаче се отърва само уплаха, счупен зъб и ожулване на коляното.

Неофициалната версия гласи, че не ниският парапет на балкона е станал причина за “скока”, а опияненото състояние на маестрото, който този ден прекалил с дозата “твърдо гориво”. Пред медиите обаче съпругата му не обели дума за бохемските навици на Андонов, за да го крепи на пиедестала му.

Неда ДАНЕВА

...................................................
ДОСИЕ

- Иван Андонов е роден на 3 май 1934 г. в Пловдив. Ще бъде запомнен с вдъхновяващите си роли в "На всеки километър", "Един наивник на средна възраст" и "Сватбите на Йоан Асен".

Завършва специалност актьорско майсторство във ВИТИЗ през 1956 г. в класа на проф. Моис Бениеш. Първата си роля в игралното кино получава през 1957 г. във филма „Години за любов“.
Дебютира като режисьор през 1963 г. с филма „Пейзаж“. Художник е от 1965.

Лентата му „Бяла магия“ печели второ място на фестивала в Кадис (Испания). „Опасен чар“ пък грабва голямата награда в Кианкиано (Италия) и специалния приз на журито в Шамрос (Франция). „Мечтатели“ е награден на фестивала във Варна. „Вчера“ е отличен с наградата на зрителите във Варна, с Голямата награда в Сан Ремо (Италия) и с награда за най-добра режисура в Москва.
В средата на 90-те режисира и емблематичния за българския преход "Дунав мост".