По маршрута връх Миджур до Чипровския манастир са хайдутували поп Мартин, Панайот Хитов, Филип Тотю, Коста войвода, Жельо войвода и Емит войвода
Група от ентусиазирани пенсионери – туристи, родени в с. Мартиново, обл. Монтана, построиха туристически заслон със собствени средства в Стара планина, на 8 км източно от връх Миджур на 1500 м надморска височина. Целта е да спомогне за развитието на туризма в района, като осигури място за спане на 12 души по туристическия маршрут в. Миджур 2168 м – Чипровски манастир. Маршрутът от 33 км е с богата история, защото по него са се движели следните войводи: поп Мартин, Панайот Хитов, Филип Тотю, Коста войвода, Жельо войвода и Емит войвода. Заслонът е винаги отворен за свободно ползване от любителите на красивата природа в района. Осигурява елементарни условия, като има печка, маси с пейки и нарове на два етажа. Маршрутът е предимно по планинските била, което осигурява прекрасни панорамни гледки.

Пенсионерите сега търсят спонсори за построяването на още един заслон, места за почивка и хранене и билна панорамна беседка.