СЪДБИ
Той е единственият българин, чиито произведения стоят редом до Пикасо и Дали.

Босяцки е роден на 21 май 1929 г. в София, в прословутия квартал ^Коньовица^. През 1947-а влязъл в Художествената академия. Колебаел се дали да учи ^Мозайка^ при Иван Ненов или ^Стенопис^ при Георги Богданов. Заради култа към личността тогава изгонили голяма част от професорите и той записал ^Стенопис^. 76-годишният художник е с 60-годишно творчество зад гърба си. Сред събратята си по муза е единственият ^летял^ в Космоса. През 1979 г. в кораба на Георги Иванов и Николай Рукавишников са и илюстрациите му на папирус на ^Слово за буквите^ от Черноризец Храбър и ^История славянобългарска^.

Босяцки е илюстрирал е стотици книги на български автори, сред които ^Вечери в Антимовския хан^ на Й. Йовков, ^Прикованият Прометей” на Хр. Смирненски, 13 от поетичните книги на Павел Матев. ^Антихрист^ и ^Легенда за Сибин, преславския княз^ на Ем. Станев. От световната литература е оформял ^Химни. Аргонавтика^ на Орфей, ^Евангелие^ от Лука, ^Сонети^ на Шекспир, ^Дон Кихот^ на Сервантес и много други. Босяцки бе първият, който разработи графична концепция на наш вестник със старобългарски шрифтове, с колонцифри на кирилица и глаголица. Има два сребърни и три бронзови медала от Международната изложба на изкуството на книгата. Търпението и любовта е наследил от рода си. Баща му Дмитрий Николаевич Босяцки след 1917 г. отива с мисия на ^Червения кръст^ в Полша, за да помогне на руските пленници да се завърнат в родината си. Тогава затварят полско-руската граница и през Унгария се озовал в Гърция. Като истински дворянин искал да емигрира в Париж, но на пристанището срещнал руски белоемигранти и с тях се озовал във Варна. Установил се в София и работил като домакин в приют за изоставени деца. Майка му Василка е от рода на Васил Сребров, създател на социалистическата партия заедно с Димитър Благоев и Никола Габровски. По тази линия Евгений е правнук на първия кмет на Севлиево Христо Спиридонов. Той обаче не крие левите си убеждения. Звучи ли странно за наследник на руски дворяни?
От 1988 г. до 2001 г. Босяцки се захваща с Паисиевата ^История славянобългарска^. На ръка я изписва, оформя, илюстрира, прави орнаменти и заглавни букви с перо. Започнал на 1 януари, защото държал началото да е в първия ден на новата година. От замисъла до реализацията му оригиналът на ^История славянобългарска^ бе откраднат от Атон. Художникът изработил ^Историята^ два пъти на паус. Сега оригиналното копие на българската реликва Босяцки държи в метална каса на свой приятел, за да се застрахова от кражби. Когато започнал работа, не мислил за парите.
^История славянобългарска^ е готова, но пари за издаването й няма.
Преди години му позвънили посред нощ с думите: ^Ателието гори!^ ^Колата още не беше открадната^, уточнява той. Как е стигнал до мястото, не си спомня. Сварил комшиите да гасят. ^То беше нечовешко^, задъхва се при спомена за изгарянето на голяма част от творческото му дело. Рисунките му били безчет наред с книгите, някои единствени в България, както и ^Перачки перат на реката^ е една от най-известните му гравюри. Там били всички илюстрации на ^Антихрист^ и маслените му платна, за които не му идвало наум, че може да продаде. ^Това беше кражба, а пожарът прикри следите^, убеден е днес художникът. След време полицията му върнала една картина.
Съдбата на художника днес е беднотията. Пенсията му е 74 лева.
Наскоро прекарал трети инфаркт. Като не стигнали парите за лечението в ^Света Екатерина^, дъщеря му Румяна договорила част от сумата да се намали, като направят дарение от негови картини. И редом до репродукциите на Дали, Ван Гог, Кандински и оригинали на много български художници се наредил и Евгений Босяцки. Преди месец дошли да му спират парното. ^Наказателите^ си спомнили, че е известен художник и отложили санкцията. Художникът взел пари назаем и платил за топлото.