Работил съм с Алексей Петров и неговите структури
Христо Григоров е роден на 14 октомври 1944 г. в Благоевград. Завършил е фармация във ВМИ - София. Специализирал Международни икономически отношения. Бил е ръководител на представителството на фирма "Бик гулден" - Германия, генерален директор на фирма "Бристол Майерс Скуиб" - САЩ за България, председател на УС на Търговска банка "Средец", член на борда на директорите на Българо-американската банка за инвестиции и развитие.

Три мандата е бил заместник-председател на БЧК и вече три мандата - председател на столичната червенокръстка организация. Името на Христо Григоров беше замесено през 2006 г. в грандиозен скандал за злоупотреби с дарения в размер на десетки милиони левове. Съдът го оправда, но преди това той бе показно задържан и изпратен в килия. Разследването е прекратено с мотив "липса на престъпление".

- Как се чувствате днес, след показния арест и обвиненията за злоупотреби с дарения на БЧК в размер на десетки милиони левове?
- Това е един тъжен период от моя живот, тъжен и за моите служители, защото от 133-годишната история на БЧК няма случай да бъде посегнато на човек така грубо и безапелационно. Нещата обаче приключиха. Тъжното е, че никой нямаше доблестта тогава да излезе и да се извини. Пред мен тогава се поставяше въпросът дали да не се отнеса към съда в Страсбург и да поискам възмездие и парично обезщетение. Но аз простих, а Господ отгоре нека прецени как да ги наказва. Ако бях отишъл в Страсбург, това значи България да бъде осъдена, България отново да влезе в черния списък и в крайна сметка кой щеше да плати? Щеше да плати българският народ, тъй като това са пари от джоба на българския народ. Така че аз реших - преглътнал съм, простил съм и с Божия помощ да вървим напред.

- Твърди се, че вашите адвокати по това дело Иво Найденов (адвокатът на небезизвестния подземен бос Димитър Вучев- Демби, б.а.), Христо Георгиев и Георги Гатев са получили тлъсти хонорари... Вие ли ги наехте и платихте ли им добри пари?
- Да, аз ги наех на частни начала, аз ги намерих. Искам да кажа съвсем официално, че когато тези хора разбраха, че се касае за защита на каузата на Българския червен кръст те вкупом се отказаха от хонорарите.

Не съм дал една стотинка хонорар на нито един от тримата!

- Разбра ли се кой ви беше поискал 300 хиляди евро, за да ви оправдаят?
- Не.

- По телефона ли ви се обадиха за парите?
- Не, не. Дойдоха на масата в ресторанта, а единият се легитимира като служител на МВР и ми каза: “Ние сме се запознали с вашия случай. Ние можем да ви оправим, но трябва да ни дадете 300 хиляди евро”. И когато аз го погледнах, не знам как съм го изгледал, защото македонското у мен е проговорило, защото аз съм българин от Македония, и му казах, че не мога да му дам парите, първо, защото съм невинен, и второ, защото ги нямам тези пари, той се опита да ме хване за рамото и каза: “Тогава може и на части”. И, ставайки, каза:

“Ще те клатим 10 години”. Е, не ме клатиха както видяхте

- Ще познаете ли човека, който ви е изнудвал?
- Но, вижте, този въпрос за мен е приключил. Да ви кажа откровено, дори не ме интересува кой е бил. Това според мен беше някаква постановка и тази страница в моя живот е приключила.

- Кой беше в основата на вашата разработка? Разбра се, че сте бил следен, подслушван. Има ли пръст тогавашният министър на вътрешните работи Румен Петков?
- Не, не вярвам да е Румен Петков. Бях следен и подслушван от тогавашното ГДБОП. Имаше там една Донка Георгиева, хайде нека да не я характеризирам... Изобщо имаше една непрофесионална, тенденциозна и целенасочена атака срещу мен.

- Как реагираха вашите приятели след ареста ви?
- Трябва да ви кажа, че като излязох от следствието, ми останаха много малко приятели. Останаха на пръстите на едната ми ръка. Най-интересното е, че ми се обади един българин с турско потекло. И човека ми каза: “Христо, ако трябва да те скрием, ела при нас и няма да те намерят поне шест месеца”. Сякаш щяха да ме крият в миша дупка. Това много ме развълнува, а мои приятели - българи, хора с които сме седели на една маса –

те се скриха и не смееха да се обадят

След това обаче като излезе оправдателното решение на съда, отново започнаха да звънят и да питат как сме вкъщи и как са децата. Но това ми направи най-голямо впечатление - кой именно ми протегна ръка тогава.

- А каква е вашата версия за целта на задържането ви?
- О, искам да ви кажа, че все още много хора не могат да се примирят с поражението - взимането на БЧК. Целта им беше да се сложи ръка върху Червения кръст, но това няма да го коментирам.

- Емел Етем ли искаше да обсеби БЧК?
- Казах, че не коментирам.

- Виждам, че в сградата имате хубав ресторант. Казват, че тук се е хранил Иван Тодоров - Доктора?
- Що се отнася до ресторанта, за да можем ние да изпълняваме своите задачи, ние трябва да имаме финансов ресурс. Трябва да имаме средства, за да можем и да даваме. Затова именно това помещение, което го имаме тук, го отдаваме за един много добър наем, а получените средства отиват в общите средства на БЧК. Дали тук се е хранил Доктора, или който и да е, нас това не ни интересува. Ние си получаваме наема редовно...

- Появиха се информации също, че БЧК е свързан по някакъв начин с фирми на Алексей Петров и с фирми на партията на Яне Янев?
- Сега, “Лев Инс”, Алексей Петров и други структури - работил съм с тях. Това, че познавам Алексей Петров или този или онзи, какво значение има това нещо? Важното е взаимоотношенията да бъдат чисти и в тях да няма далавери, да няма нарушение на правилата на обществото. Плюс това аз като председател на БЧК познавам много хора. Палитрата на моите познати е много разнообразна и голяма и минава през целия диапазон на политическото пространство - от ляво до дясно. Това означава ли, че и тези хора трябва да бъдат обвинени, че ме познават мен, или обратното - аз да бъда обвиняван, че познавам тях? Аз съм от 9 години председател на БЧК и смятам, че съм наложил един неутралитет. За БЧК няма никакво значение червен ли си, син ли си, мюсюлманин ли си, евреин ли си, или каквото и да било... Ето, аз наскоро

бях предложен да участвам в президентските избори,

но категорично отказах. Защото председателят на БЧК не трябва да е партийно ориентиран, тъй като това е една неправителствена организация и е на целия български народ.

- Обяснете все пак откъде получавате заплатата си?
- Аз пари от БЧК не получавам, защото съм доброволец. Имах си собствен бизнес, който го разбиха преди шест години...

- Става дума за семейния ви фармацевтичен бизнес?
- Да. Аз го бях разпределил между двете си деца, но като ме видяха някои фармацевтични фирми вързан с вериги, смачкан, обвиняван в какво ли не, те се оттеглиха. И в момента аз нямам никакъв бизнес, но, живот и здраве, имам си съпруга, имам и други възможности...

- Съпругата ви с какво се занимава?
- Тя е професор Наумова - имунолог, завеждащ клиника...

Едно интервю на Александрина Роканова