ТЕМА НА БРОЯ: ЕНДОКРИННИ ПРОБЛЕМИ
Този орган поема върху себе си всички стресови състояния в организма

Казват, че щитовидната жлеза прилича на красива пеперуда с крилца, наместила се в гърлото ни, зад гръкляна. Нейната любима храна е йодът, а със своята зърниста повърхност тя напомня на малина или ягода. Само че тези малки зрънца тук се наричат фоликули на щитовидната жлеза.
По каква причина настъпват пробивите и нарушенията в този забележителен орган и как да му помогнем?
На въпросите ви отговаря нашият консултант.

- Д-р Николов, поради какви причини възникват проблемите с щитовидната жлеза?
- Ние с вас например живеем в Софийския район, а той спада към регионите, където има дефицит на йод. Хората просто не се досещат, че на децата им не достига йод, че не достига йод в района, в който живеят и, за съжаление, няма специализирани места за такава профилактика. Роди се бебето, расте, развива се, пораства и заедно с това се развива неговата щитовидна жлеза. За да осигури на растящия организъм необходимите хормони, тази жлеза има нужда от все повече и повече йод, а го получава само с храната. Но това винаги е недостатъчно.Ние знаем, че не само в Софийски регион няма достатъчно йод, в по-голямата част от нашата страна е така.
- А има ли изключения?
- Разбира се, имаме си едно прекрасно Черноморие. Не е правена точна статистика за наличието на болести на щитовидната жлеза в тези райони, но те, естествено, са значително по-малко. Може би в екзотичните страни хората се хранят много по-пълноценно, ядат много плодове и морски продукти. Голямо значение за нас в България има традиционното хранене на българите. А да си признаем, в храната ни не присъства много йод. Ситуацията още повече се задълбочава за хората, които живеят в замърсени региони, в места с повишена радиация. Радиацията е тази, която най-напред “сграбчва” клетките на щитовидната жлеза и є нанася непоправими вреди. А тук веднага идва и другият фактор - стресовият. Всички наши неприятности, всички наши стресови състояния се поемат от щитовидната жлеза, тя поема всичко върху себе си, а за нея това е много вредно.
- А за какво й е на щитовидната жлеза йод?
- Йодът е нужен, за да може жлезата да синтезира своите хормони, които управляват основните обменни процеси в нашия организъм. Тези същите хормони помагат за функционирането на всички наши вътрешни органи. Когато в организма постъпва недостатъчно йод, клетките на щитовидната жлеза започват да се увеличават, за да могат да “уловят” колкото се може повече йод и да произведат необходимото количество хормони. Обаче, увеличавайки размера си, тези клетки променят своята структура и тогава организмът престава “да ги познава” - той започва да изработва срещу тях антитела. Получава се един затворен кръг - клетките на собствената ни щитовидна жлеза, в желанието си да ни помогнат, се променят и увеличават размерите си, а нашите антитела ги атакуват като врагове. Такова състояние се нарича автоимунен тиреоидит. Тази агресия на организма против собствената щитовидна жлеза още повече променя нейната структура. В случая вече жлезата не само че е увеличена по размери, но и става много по-плътна. А уплътнявайки се, започва да нарушава функцията си.
- Какво усеща болният при това състояние?
- Когато щитовидната жлеза се увеличава и става плътна, при болния възниква усещане за буца в гърлото, той чувства, че едва ли не му е надянат нашийник. Трудно му е да носи високи якички или пуловер с висока яка - от такива дрехи изпитва явен дискомфорт. Понякога възниква субективното усещане, че трудно гълта. Всички тези оплаквания са характерни дори за хора с незначително увеличена щитовидна жлеза. А ако жлезата се е увеличила значително, тя не само става явно забележима, но започва да пречи и на дишането и гълтането. С една дума - води до нарушение на основните функции на организма. За да не се допусне всичко това, трябва да се обърнете към лекар колкото се може по-скоро - веднага щом започнат да ви безпокоят споменатите симптоми. Само лекарят ще определи запазени ли са функциите на щитовидната жлеза или вече са започнали да намаляват.
- Можем ли ние сами да определим, ако е започнало намаляване функцията на щитовидната жлеза?
- Състоянието, при което щитовидната жлеза започва да намалява своята функция, се нарича хипотиреоза. Това състояние има редица признаци. Обикновено болният се оплаква от неоправдана слабост. Той започва да усеща повишена уморяемост, намаляване на работоспособността си, появява се сънливост, лесно заспива, дори докато седи. Болният често получава запек. Жените се оплакват от изсъхване на кожата, особено на лактите или на коленете. Кожата започва да се лющи, косата започва да опадва, краката отслабват и се прегъват при ходене. При много болни се забелязва характерно отичане на лицето и краката. Ако лекарят-ендокринолог потвърди наличие на автоимунен тиреоидит и намаление на функцията на щитовидната жлеза,той назначава като основно лечебно средство хормони на щитовидната жлеза.
- А защо не йодни препарати?
- В никакъв случай. Ако вие почувствате признаци на намаление на функцията на щитовидната жлеза, не си и помисляйте самостоятелно да си назначавате йодна профилактика, а задължително се обърнете към лекар. Дори и ако структурата на жлезата се е изменила и нейната функция не е намаляла, не трябва да приемате йодосъдържащи химични препарати, нито хранителни добавки, нито дори витамини с йод. Защото йодът, въздействайки на тези видоизменени структури, още повече ще блокира клетките на щитовидната жлеза и още повече ще понижи нейната функция. Ние разрешаваме на болните да използват само натурални източници на йод - морско зеле, морски продукти, плодове - например фурми и йодирана сол. Но никакви химични препарати и никакви хранителни добавки!
- А вие как се отнасяте към този популярен метод за определяне липсата на йод - нанасяне върху кожата на йодна мрежичка?
- Ако човек има развита капилярна мрежа и подходяща структура на кожата, йодът добре ще се усвоява и нанесената йодна мрежичка бързо ще изчезне. Това не е доказателство, че в организма липсва йод. Така че в никакъв случай не се осланяйте точно на този тест, за да решите дали да започнете да приемате йодни препарати.
- Как да се предотврати намаляването на функцията на щитовидната жлеза?
- Трябва да се започне от самото начало, тоест - от бременността. Всички бременни жени още в най-ранен стадий трябва да посетят ендокринолога. Лекарят ще прецени какви са измененията в щитовидната жлеза и ако тя е в нормата, може да разреши на бъдещата майка да приема витамини с йод. Но ако жлезата вече е изменила своята структура, дори и нейната функция още да не е нарушена, лекарят може да назначи прием на хормони на щитовидната жлеза, за да може тя малко “да си почине”, да нормализира своята функция. По този начин ще се обезпечат с хормони и жената, и плодът. Раждането на здраво дете много зависи от състоянието на щитовидната жлеза на майката. Йодната профилактика е необходима и в най-ранна възраст на бебето. Детският ендокринолог е този, който може да каже какви препарати трябва да взема вашето бебе. Подрастващите също трябва да приемат йодни препарати, препоръчвани или по-скоро назначавани от детски ендокринолог. В периода на съзряване на половата система при тях възниква повишена потребност от йод. Но възрастните хора трябва да бъдат много внимателни с това. Те в никакъв случай не трябва да приемат йод с профилактична цел без разрешение от специалист.
- А може ли да се ползва йодна настойка?
- Разбира се, да се намаже раничка с йод, може. Но категорично се забранява всеки да седне и да си прави йодна мрежичка, особено в областта на щитовидната жлеза. Там кръвоснабдяването е много богато, йодът активно ще се усвои чрез кожата и още повече ще блокира работата на жлезата; няма да є даде възможност да функционира пълноценно.
- Случва ли се щитовидната жлеза да работи прекалено активно?
- Да, тази болест, обусловена от повишена функция на жлезата, се нарича тиреотоксикоза. По принцип от това заболяване може да се разболее всеки човек, защото основна роля за възникването му играят особено силните стресове. Без да се задълбочаваме в механизма на този процес, можем да кажем, че в резултат на реакция на организма по отношение на стреса, протича интензивно отделяне в кръвта на хормони на щитовидната жлеза и възниква състояние на интоксикация. Обаче тиреотоксикозата може да бъде предизвикана също така и от излишъка на йод - такива случаи са по-редки, но ги има. Ето защо в никакъв случай не се препоръчва йодна профилактика “на своя глава”, без проведен преглед, без направено изследване.
- Какво се случва при излишък на хормони?
- Поначало човек не чувства нищо особено, но тиреотоксикозата се развива достатъчно бързо и болните започват да се оплакват от признаци на хормонална интоксикация. Те изпитват повишена раздразнителност, плачливост, горещи вълни, вътрешно треперене. Някои болни трудно понасят хората около себе си, дори постоянно крещят. Болният започва да отслабва, измъчва го много силно сърцебиене, което не преминава дори в състояние на покой. Човек започва да се чувства все по-зле и по-зле. Той се стреми по-бързо да отиде на лекар, има нужда от медицинска помощ, но попада при терапевт или кардиолог с оплаквания от сърцето. Едва след време се оказва там, където трябва - при ендокринолога. Когато изследването покаже високо съдържание в кръвта на хормони на щитовидната жлеза, в диагнозата вече няма никакво съмнение. Много е важно веднага да се постави, и то правилно, диагнозата и да се започне своевременно лечение. Ако това не се направи, страда сърцето, страдат всички мускулни тъкани, развива се тахикардия, понякога мъждукаща аритмия и др.
- Как се лекува тиреотоксикозата?
- Обикновено се изисква продължително, не по-малко от двегодишно лечение със специални тиреостатични препарати. Ако след известно време тиреотоксикозата се появи отново, се предприема повторно лечение на болния. Когато обаче болестта се появи за трети път, идва ред на операцията.
- Съществуват ли други методи на лечение на тиреотоксикозата?
- Да, много болни се лекуват при хомеопати, други използват модерната в последните години иглотерапия. Ние приветстваме всякакви методи на лечение, ако те се окажат ефикасни. Иглотерапията действително помага - понижава функцията на щитовидната жлеза, работата на хормоните става по-балансирана. Но тези методи далеч не са подходящи за всички.
- Какво още освен йод влияе на състоянието на нашата щитовидна жлеза?
- Първо, наследствената предразположеност. Дори в регионите, където йодът във водата и почвата е много малко, повечето хора все пак не се оплакват от нарушения в работата на щитовидната си жлеза. Освен това жените страдат от тази болест много по-често от мъжете. И накрая - климактеричният фактор. През лятото щитовидната жлеза се чувства по-добре, отколкото през зимата. А южният климат и голямото количество натурални продукти, съдържащи йод, влияят благоприятно дори на вече изменената и увеличена щитовидна жлеза. Има много случаи с жени с нарушена функция на щитовидната жлеза след смяна на местожителството си - било поради омъжване или по друга причина. Но след няколко години те оздравяват напълно.

Едно интервю на Ана ГЕОРГИЕВА

ЖЕНИТЕ СТРАДАТ ЧЕТИРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ МЪЖЕТЕ

Почти една трета от населението има проблеми с щитовидната жлеза. Жените са четири пъти по-често засегнати, отколкото мъжете. Всяка година 90 000 души трябва да бъдат оперирани от гуша. Повечето обаче се оправят с медикаментозно лечение. Колкото по-рано бъде открита болестта, толкова шансовете за излекуване са по-големи.

Болестите на щитовидната жлеза в никакъв случай не са дреболия.
Голяма колкото една пръстенна става, тя оказва решаващо влияние върху цялостния ход на обмяната на веществата в нашето тяло, върху кожата, косата, ноктите, кръвообращението и мозъка, апетита и храносмилането.
Двата произвеждани от щитовидната жлеза хормона трийодтиронин (ТЗ) и тироксин (Т4) се грижат храната и енергията да бъдат преобразувани и оползотворени от тялото.
И ако спечелената енергия не бъде веднага използвана, излишъкът се преобразува в молекулата АТП, която се създава постоянно във всички телесни клетки. Без АТП не би имало нито мускулна дейност, нито телесна топлина, нито сетивни възприятия, нито растеж.

ТОЗИ ОРГАН ИГРАЕ ВАЖНА РОЛЯ ПРИ ЗАБРЕМЕНЯВАНЕТО

Щитовидната жлеза участва “в играта на плодовитостта” - и при жените, и при мъжете.
При мъжа тя направлява желанието и жизнеността на сперматозоидите. Тяхната недостатъчност би довела до безплодие.
При жените жлезата направлява продължителността и силата на месечното кръвотечение, овулацията и оплодените яйцеклетки.
Между другото, лекарите смятат, че недостатъчната функция на щитовидната жлеза може много често да е причината за повтарящите се спонтанни аборти.
Ако щитовидната жлеза е болна, тя произвежда прекалено малко или прекалено много хормони, независимо от нуждите на организма.


При недостатъчна функция жлезата произвежда прекалено малко хормони, като причината за това може да бъде вътрешно имунно заболяване: насочени срещу собствения организъм антитела започват да разграждат щитовидната жлеза. Не може да се установи защо, но нейното влияние е още по-очевидно: когато остане една малка част от иначе тежащата 15 до 20 г жлеза, ако болестта не бъде лекувана, след няколко години човекът ще изглежда като старец.
Причината е следната: цялото тяло страда от обща липса на енергия.
Когато недостатъчната функция е изразена до такава степен, се смята, че бременност е невъзможна. Все едно е дали недостатъчността е наследена или придобита: във всички случаи липсващите хормони трябва да бъдат допълнени медикаментозно.
Специализираните за целта таблетки не предизвикват странични влияния, но дозировката трябва да се проверява постоянно.
Понякога симптомите са: екстремна невроза, безсъние, обилно изпотяване. Човек се чувства неадекватен на заобикалящата го среда и обстановка, винаги е под напрежение.
КАК ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ЕДНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ?
Освен нарушенията в цикъла са налице и други симптоми: подпухнали клепачи и ръце, запек, чупливи нокти, суха кожа, косопад, увеличено тегло въпреки безапетитието, депресии. Става дума за доста неспецифични оплаквания.
Едва ли някой веднага ще отиде на лекар, още повече че оплакванията невинаги са взаимно свързани и разпознати като такива и затова се подценяват. Именно жените трябва да обърнат особено внимание на тези симптоми.

Изпитано през вековете

Тук ще ви предложим и някои народни рецепти за лечение на заболявания на щитовидната жлеза:

ПРОТИВ ГУША
1. Луковицата на кокичето съдържа сок, който, смесен с оцет, лекува гуша. Необходимо е само всекидневно да намазвате болните места. Този сок не трябва да се пие, тъй като е отровен.
2. Върху парче локум се капва една капка йод. Приема се няколко пъти на ден.
3. Първия ден се изяждат 3 бъзови зърна (свирчовина, дървесен бъз). Всеки следващ ден се добавя по едно зърно бъз, докато станат 40 на брой. След това се продължава по обратния ред, докато станат 3 зърна.
4. Счуква се една луковица от кокиче, към нея се прибавят 5-6 капки силен оцет и се разбъркват. С тази смес вечер се маже гушата.

ПОВИШЕНА ФУНКЦИЯ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА
Прави се каша от пресни водорасли, оставят се да набъбнат и се слагат върху парче плат. След това компресът се налага на гушата.

БАЗЕДОВА БОЛЕСТ
1. Прави се каша от 2 шепи пресни листа пелин и половин пакетче нишадър на прах. Сместа се налага вечер на шията, превързва се и се спи с компреса. Процедурата се прави в продължение на 20 вечери.

ЗА ПО-ДОБРА ФУНКЦИЯ НА ЖЛЕЗАТА
Смесват се един килограм мед, 300 г счукани орехови ядки, 100 г обелен чесън и 50 г семена от копър и се варят на водна баня около половин час. От сместа се приема по една супена лъжица на гладно.

Имам въпрос, Стоянка Сталева, Пловдив

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ГУШАТА?

Гушата е увеличение на цялата щитовидна жлеза. И тази болест почти винаги произлиза от йодната недостатъчност. В началния стадий тя не е задължително видима или осезаема. В повечето случаи засегнатите хора чувстват само едно стесняване около врата (и нежелание да носят високо закопчани дрехи или пуловери); често имат чувството, че им е заседнала буца в гърлото. Впоследствие могат да се появят и оплаквания при преглъщане или прегракналост. Едва в последния стадий, когато гушата се е развила напълно, тя става и видима.
При наличие на тези симптоми веднага трябва да се обърнете към ендокринолог. Той ще подбере най-добрата тактика на лечение.
СИМПТОМИТЕ НА БАЗЕДОВАТА БОЛЕСТ СА НЕРВНОСТ И ПОНИЖЕНА РАБОТОСПОСОБНОСТ
Известна поради изпъкналите очни ябълки, тя се базира на хиперфункция на щитовидната жлеза. Причината за нея е заболяване на имунната система.
Симптомите са: нервност, понижена работоспособност, увеличение на теглото, въпреки намаления апетит, обилно изпотяване, склонност към разстройство. Очните ябълки се издават напред и са чувствителни към светлина. Те сълзят и сърбят. Ако болестта се лекува достатъчно рано, тези симптоми изчезват.

Това, с което трябва да се съобразяваме

ХИПОТИРЕОЗАТА ИЗИСКВА АКТИВЕН ЖИВОТ

Всяка десета жена в България е застрашена

Още на 12-годишна възраст ендокринологът ми постави диагноза хипотиреоза. С възрастта картината започна да ме безпокои все повече, пък и тя се промени. Зачестиха пристъпите ми на апатия, често имам усещане за безпомощност, изпитвам недостиг на енергия.
По време на обострянията настроението ми се променя много рязко - от потиснатост до еуфория. Мога да заплача за нищо. В такива моменти всичко ме дразни, аз се сърдя и се карам с близките си, ставам едва ли не зла, изливам всичко върху тях. Приемам лекарствени препарати, но през цялото време ме гложди мисълта, че съм в тежест на дъщеря си и зет си.
Настроението ми все повече се влошава, когато виждам своите още бодри и активни връстници или жени, много по-възрастни от мен. Те работят, грижат се за дома си.
Лекарят ме съветва да променя обстановката и аз самата разбирам това. Животът ми наистина е скучен и еднообразен, ще ми се да отида някъде, да пътувам, да видя нещо ново, да се разведря. Моите близки нямат нищо против, но аз се чувствам страшно неудобно. Не стига, че вкъщи не съм полезна с нищо, ами да се грижат и за развлеченията ми. Моля ви, посъветвайте ме как да живея с такива мисли в главата?
Василка Петрова - Пловдив

ОТГОВОР НА СПЕЦИАЛИСТА Д-Р СТЕФАН ГОСПОДИНОВ

Длъжна сте да коригирате житейската си позиция. Вместо да се приспособите към болестта си, да се лекувате конструктивно, вие сте заели позицията на жертва и се измъчвате от комплекс за вина. Метафорично казано, затворили сте стаята, където се съхраняват вашите потенциални възможности, а ключът държите на тайно място и на всичкото отгоре се стараете да забравите за неговото съществуване.
Правите още една голяма грешка, която ви пречи - непрекъснато се самооценявате отстрани, при това в негативна светлина. Като начало ще разделим всичко на части.
Вземете осем малки листчета и на всяко напишете по една житейска ценност.

Активен деен живот - пълнота и емоционална наситеност на живота.

Житейска мъдрост - зрялост на разсъжденията и здравия смисъл.

Красотата на природата и изкуството - преживяване на прекрасното в природата и изкуството.

Любов към роднини и близки.

Наличие на добри и верни приятели.

Познание - възможност за разширяване на образованието и кръгозора ви.

Продуктивен живот - максимално пълно използване на собствените възможности.

Развлечения - приятно, необременително прекарване на времето.

Сега разположете листчетата така, че да съответстват на степента на значимост конкретно за вас. Ще видите в какъв ред и в каква степен (в проценти) са реализирани дадените ценности във вашия живот. Когато определите приоритетно вашите ценности, опитайте да си изберете това, което е по силите ви и го превърнете в цел, която трябва да постигнете.

ВНИМАНИЕ!
Щитовидната жлеза е един от диригентите на хормоналната система в организма. По тази причина всеки сериозен преглед днес трябва да включва изследване на щитовидната жлеза и на нивата на хормоните, отделящи се от нея.