IN MEMORIAM
• Всенародната любимка издъхна в ^Пирогов^, след като бе оперирана от злокачествен меланом на хипофизата
• Актрисата цял месец бе в кома, от която така и не можа да излезе
• От гилдията за нея предано се грижеше само колежката й Искра Радева

От края на миналата седмица за голямата актриса Пепа Николова вече ще се говори само в минало време. В нощта на четвъртък срещу петък колоритната комичка издъхна в ^Пирогов^. Дни, преди да постъпи там, тя даде последното си земно интервю за вестник ^ШОУ^. Уви - то е останало непрочетено от нея, тъй като след операцията актрисата изпадна в кома, от която така и не можа да излезе.
Загубата на Пепа покруси жестоко единствената й дъщеря Александра Сърчаджиева. Още когато състоянието на майка й се влоши драстично, младата актриса, която от този сезон е на щат в Театъра на армията, престана да вдига мобилния си телефон. Екипът на народното издание също не я откри за коментар. По странно съвпадение щерката на Пепа Николова и Йосиф Сърчаджиев също даде последното си интервю, преди майка й да бъде оперирана в ^Пирогов^, специално за семейния седмичник. След което млъкна, погълната единствено от грижите за тежко болната си родителка, от чието легло не се отдели до последно въпреки супернатоварения си професионален график.
През август, когато Пепа Николова даде последното си интервю, тя вече е знаела, че й предстои сериозна хирургична намеса. Беше бледа, оплакваше се от болки в главата, световъртеж и безсилие. Въпреки желанието си не успя да се надигне от креслото и да изпрати репортера на ^ШОУ^. Никой обаче не можеше да предположи, че само след месец пословично жизнената актриса ще бъде покосена от най-страшната болест.
Преди да постъпи в ^Пирогов^, тя се подложи на щателни ендокринологични изследвания в Медицинска академия. Говори се, че години наред не била ходила на доктор и когато се наложило, вече било фатално късно. Диагнозата била злокачестен меланом на хипофизата, но лекарите и приятелите на Пепа до последно криеха страшната истина от Александра. Окуражавали я непрекъснато, даже когато майка й изпаднала в кома. Младата актриса не можела и не искала да повярва, че майка й няма да се пребори с болестта, и казвала, че тя непременно ще се оправи. Вярвала в това с цялото си сърце и душа. За жалост чудото не успя да се случи.
В гилдията се вайкат над съдбата на Александра, която остава изцяло без родителска подкрепа. Баща й Йосиф Сърчаджиев никога не е проявявал загриженост за нея и преди време даже я заплаши с разсиновяване, въпреки че щерка му от Пепа никога не каза лоша дума срещу него в публичното пространство. По зла ирония самият Йоско също пострада с главата, едва оцелявайки след тежък инсулт.
^Горкото момиче! Толкова е мило, добро и талантливо, а сякаш някаква зла сила го преследва...^, вайкат се колежки на покойната актриса. Някои от тях са толкова трогнати от нещастието, настигнало Александра, че изразявали желание да й помагат финансово и дори да я осиновят.
Неприятната истина е, че докато Пепа береше душа, на пръсти се броят театралите, които я удостоиха с посещение в болницата - нищо, че вестта за вероятно безнадеждното й състояние обходи светкавично цялата гилдия.
Най-загрижена като че ли за своята колежка бе именитата актриса Искра Радева, в чийто частен театър ^Искри и сезони^ Пепа изигра едни от последните си роли. И всичко това, без да се бие в гърдите и без да парадира, загърбвайки възможността да се покрие със ^славата на самарянка^ в името на човечността и битката за спасяването на едно голямо сценично дарование.
В артсредите се коментира благородството на Искра Радева, която натоварила свой познат - младия актьор Добри, с мисията да бди едва ли не денонощно до леглото на Пепа и да я държи нон стоп в течение за хода на болестта й.
Вестникът на народа успя да се свърже на два пъти по телефона с пратеника на Радева. От него изтече информацията, че след интервенцията в черепа на актрисата е била монтирана пластина. Добри абдикира съвсем за кратко от болничната стая на Пепа Николова, пришпорен от неотложен ангажимент на ^Аполония^.
Десетина дни преди кончината голямата комедиантка вече е била на смъртно легло и командно дишане. Лекарите са успокоявали дъщеря й, че това е изкуствено предизвикана кома с цел пълна почивка на мозъка. Не са давали обаче почти никаква гаранция за зрението й, тъй като очният нерв на актрисата е бил притиснат фатално от раковото образувание. При такава диагноза обаче рискът пациентът да не излезе от следоперационната кома е изключително голям, най-после сложиха картите на масата ^белите престилки^.
През уикенда на домашния телефон на Александра Сърчаджиева в чисто новия й апартамент в центъра на София отговаряше само Добри. С траурен глас младият мъж довери, че в организацията на погребението е взел лично участие културният министър Стефан Данаилов. Пътищата на двамата актьори се пресичат още преди 35 години по време на снимките на култовия сериал ^На всеки километър^. В партизанската сага 18-годишната харманлийка Пепа Николова изигра ролята на циганката Джалма, която жертва живота си заради своя любим Бате Серго.

МЪЖЕТЕ В ЖИВОТА НА ПЕПА
• След Йосиф Сърчаджиев покойната се сближила със своя колега от Сатирата Славчо Пеев
• Най-близки авери й бяха Климент Денчев, Кирил Варийски и Руси Чанев
• Бившият директор на Сатиричния Рашко Младенов не я долюбвал и я тикнал в девета глуха


На младини Пепа е удивително красива и всички я оприличават на италианската кинозвезда Жулиета Масина. Мечтае обаче за кариерата на естрадна певица, приемат я в Консерваторията, а после не завършва и ВИТИЗ. Още докато се снима в ^Километрите^, италиански моден ас я кани за негов модел в Милано. Тя обаче отказва и може би прави грешка, за която през годините ще заплати скъпо.
Един от първите й филми - ^Понеделник сутрин^, е инкриминиран от цензурата и близо четвърт век не излиза на екран. Твърди се, че това било удар №1 от поредицата ^крошета^ срещу хлевоустата актриса, който се отразил крайно негативно на кариерата й. Но с хъс, борбеност, много талант и изключителна виталност тя успява отново да излезе на авансцената.
В началото на 80-те се залюбва с Йосиф Сърчаджиев. По думите на техни колеги връзката им била много силна и много красива. След всяко представление ги виждали заедно в барчето на Младежкия и се радвали на влюбените таланти. ^Какво обаче стана после, не е ясно. Защо Йоско така се обърна? Завистници ли пуснаха някаква клюка, за да ги разделят, остава загадка...^, клатят тъжно глави ветерани от гилдията.
Когато постъпва в Сатирата, Пепа се сближава със своя колега Климент Денчев - Климбо. Двамата са не само бохеми, но и големи волнодумци и на маса си позволяват бая солени приказки срещу властта и измислените величия в изкуството. Този им табиет, разбира се, е бил добре известен ^където трябва^, защото доносниците от артсредите редовно са осведомявали органите за поредната изцепка на своите колеги.
От студентските години пък Бате Климент, както го наричаха малчуганите, е неразделен приятел с актьора Славчо Пеев, който през годините се превърна в една от емблемите на Сатирата. Двамата даже без малко да бъдат пребити от конна милиция, когато решили на Великден 1962-ра да посетят празничната литургия в храма ^Александър Невски^. В тяхната компания тогава била и красивата им млада колежка Северина Тенева, станала по-късно съпруга на тв-журналиста и впоследствие син депутат Асен Агов. След време ^овакантеното^ място на Северина, която е разпределена в Пловдивския театър, е заето от Пепа Николова.
В театралните кръгове се мълви, че между Пепа и Славчо Пеев е имало нещо повече от приятелство, даже се намеква за стабилна връзка, но комикът отказа да коментира слуховете. По повод на кончината на своята приятелка той заяви само, че страшно много съжалява, че му е много мъчно, но не знае нищо определено нито за болестта й, нито за последните й дни. И даде съвет на репортера на ^ШОУ^, да се обърне за подробности в тази посока към роднините на покойната комедиантка.
Дългогодишен и безкрайно верен приятел на Пепа е бил и известният актьор Кирил Варийски. Той обаче също рано напусна този свят, покосен от инсулт. ^Той беше голям актьор и много добър човек, но за съжаление добрите хора си отиват рано. И аз не мога да разбера защо...^, пророчески отрони в интервюто си пред народния седмичник Александра Сърчаджиева.
Суеверниците от тетралните среди вече подмятат, че между съдбата на Пепа Николова и Северина Тенева може да се прокара черен паралел. И двете са от антуража на Климент Денчев и Славчо Пеев, и двете издъхват от болестта, за която още не е намерен ефикасен лек.
За недоброжелател или дори за враг на голямата комичка минаваше нейният колега Рашко Младенов, съпруг на известната режисьорка Маргарита Младенова. Пепа, която имаше трудна съдба на самотна майка, не одобрявала факта, че той е имал любов с актрисата Сашка Братанова, но е крил до последно връзката им от жена си и не събрал кураж да се разведе - дори и след като Сашка го дарила с близначки. В абдикирането на Рашко от бащинските му задължения Николова е откривала прилика с постъпката на своя бивш възлюбен Йосиф Сърчаджиев, който също не свърза живота си с нея и се отнесе крайно безхаберно към съдбата на щерка си Александра. Позволявала си открити коментари на тази болезнена тема и Рашко Младенов й се нахъсил. След като оглавил Сатирата, той й отмъстил, отстранявайки я почти изцяло от репертоара.
^Българският мъж иска да чука и да бега, не желае да има последствия^, до този житейски извод стигна приживе отправилата се в отвъдното звезда на Сатирата. Собственият й горчив опит й доказа: ^Българинът иска хем булка, хем любовница. И ако може да преде и на двете места цял живот - така и той сит, и имотът му цял. А има и такива, които са готови за имот и детето си да заменят^, изповяда се преди време Пепа Николова.

Иван ФЛОРОВ,
Данаил КОЛАРОВ


ПЕПА НИКОЛОВА: ОТ МЕН ВИНАГИ Е ИМАЛО СТРАХ!
• Рашко Младенов съсипа Сатирата, каза преди смъртта си култовата актриса

- Нека да поговорим за Сатирата, този легендарен театър, в който над 20 години си актриса, и за ролите, които изигра там.
- Да, да... Значи от мен винаги е имало страх, но когато ми казаха в кой театър да ида, аз казах - Сатирата. Може би трябваше да кажа Младежкия, но това няма значение. Работех при талантливи режисьори - Младен Киселов, Илия Добрев, айде да спомена - аз съм добър човек, и Пламен Марков... След което дойде това недоразумение Рашко Младенов, който съсипа театъра. Той го докара не до дъното, ами направо под дъното. Как е възможно да има пиеси, които се играят само по 3 пъти? Как е възможно в този театър да влизат разни, да прехождат, кой държи сметка за тия пари? Абе, какво беше това Министерство на културата, че не попита: Чакайте, дали сме 10 000 лева, къде са тия пари? Идват режисьори, роднинска работа - аз на тебе, ти на мене... И докато се прави така и докато никой не търси отговорност, нещата няма да вървят. Толкова съм щастлива, че този човек си отиде, макар че съм пенсионер и ако ме поканят, то ще бъде за определена роля. Ако, казвам, но истината е, че 4 години не стъпих на сцената на този ^сатъричен^ театър. За сметка на това пък се изредиха хора, на които даже не им знам имената. Иди и питай - като махнем Стояна, Калата, Кольо, кого познават от младите? Нито едно име.
Затова съм безкрайно щастлива, че Павел Васев става директор - той ще внесе дисциплина. Ама нямало долу да се напиваме - свърши тая! И даже дъщеря ми каза - какъв е тоя Сатиричен театър, няма осветление, няма това, няма онова, по-лошо от ВИТИЗ, за който всички знаем, че си носим дрехите и си правим всичко ^серсем^ сами. Ще свърши купонът и така трябва да бъде. Аз съм за ред и дисциплина. Не обичам кой каквото си иска да прави. Жалко, че няма да мога да се върна в този театър. А може и да се върна, кой знае...

Откъс от последното интервю на Пепа Николова пред ^ШОУ^