Живата легенда на женския баскетбол Добринка Джамбазова преди няколко дни стана на 84 години
Легендарната Бинка, както все още я наричат приятелките й, е родена на 31 август 1927-а в София. Велик спортист и човек, с грандиозни успехи. Част от славния отбор на България, който печели единствената и до момента европейска титла през 1958 г. от турнира в Лодз (Полша).

Днес Бинка Джамбазова е далеч от славата, прикована на стол, с оскъдно зрение и захвърлена в старчески дом в Горна баня. Бившата баскетболистка няма никого до себе си – съпругът й и единствената й дъщеря починаха преди време. Единственият й внук е в Канада, праща й пари, с които едва преживява, но напълно я е заразял. Тежката съдба не подминава Джамбазова. Заради диабет легендарната спортистка не вижда с едното око, с другото вижда, ама мъгляво. Помага си с патерици, но едва ходи. “Не е приятна за гледане, годините не прощават. Хората от старческия дом се грижат за Бинка, но много болести я мъчат”, споделиха нейни познати пред “Над 55”. Държавата също се подиграва с легендарната баскетболистка.

След феноменалната й кариера сега Бинка получава точно 300 лева пенсия

Повече няма, но бившите й съотборнички казват, че и тези пари са й много. “Няма какво да ги прави, в дома има всичко на разположение. Няма възможност да харчи на други места”, заявиха пред екипа ни. Няколко пъти в месеца при нея на сладки спомени ходят Калинка Симанова, Мара Полизова, Вера Гюрова - дамите, част от онзи славен национален тим. Бинка Джамбазова тогава е капитан на отбора. Мъничка, борбена, жизнена, изпълнена с оптимизъм и вяра. Нелепа контузия я вади от състава още във втория мач, но тя е там, преживява успехите и несгодите, помага на тима, куцукайки около пейката, вярва в успеха и вдига купата на триумфа.

Бинка започва с гимнастика, минава през лека атлетика и волейбол.

Тя е една от двете състезателки на България, които имат медали от баскетбол и волейбол в един шампионат

Това се случва през 1947 г. на Балкано-Средноевропейското първенство в Тирана (Албания). Бинка и Калинка Симанова са включени освен в баскетболния и във волейболния тим, с който печелят бронзовите медали. С баскетболния състав Джамбазова и останалите момичета завоюват сребърните отличия.

През 1958 г. на шестото европейско първенство в Лодз (Полша) “златните момичета” Ваня Войнова, Кръстина Гьошева, Добринка Джамбазова (капитан), Райна Рангелова, Ница Борисова, Ермила Попова, Тодорка Василева, Тодорка Дамянова, Весела Попова, В. Манолова и Благовеста Ченгелиева с треньор Димитър Митев печелят златните медали. Нашите оставят на второ място СССР - абсолютния фаворит. Две години по-късно по време на европейското в София

на финала отново се изправят българки срещу рускини

Заради поройния дъжд мачът е преместен от ст. „Васил Левски", където нашият тим има подкрепата на многохилядна публика, в малката зала. Отборът ни губи злощастно в последните секунди с 50:52 (45:45). С екипа на “Локомотив” (София) Джамбазова печели 5 поредни шампионски титли на България, има и 2 купи на България. След като приключва кариерата си, Бинка работи 20 години като треньор в “Славия”. На рождения си ден легендарната Джамбазова седеше и чакаше първия мач на мъжкия ни национален отбор на европейското първенство в Литва. Предстоеше среща със Словения и загуба за нашите. “Що не бехме ние да ги вкарваме тия тройки, бам и вътре”, заяви Бинка през сълзи. Сълзи, които доказват докъде е стигнал българският баскетбол в момента.


Справка “Над 55”

Добринка Джамбазова


- Родена на: 31 август 1927 година в София
- Клубна кариера: “Локомотив” София (1946-1960)
- Шампион на България: 1948, 1949, 1950, 1951, 1952
- Носител на Купата на България: 1951, 1954
- Участник на световно първенство: 1959
- Участник на европейско първенство: 1952, 1954, 1958, 1960
- Европейска шампионка с България: 1958 година
- Заслужил майстор на спорта
- В идеалния отбор на Европа за 1952 година
- 8 години капитан на националния отбор на България