Дързък крадец го ограби в собствения му хотел
Добромир Гущеров, който смъкна 54 кила, “олекна” и с диаманти за половин милион лева, след като дързък крадец го ограби в собствения му хотел в силистренското село Попина. Апашът ошушкал стаята на бизнесмена и приятелката му Диана, докато двамата вечеряли в ресторанта на партера.

Когато се върнали в стаята си, те установили, че оттам липсват 4900 евро, 700 лв., цифров фотоапарат, часовник, бижута “Картие”, сред които колие с доста едър диамант на обща стойност близо половин милион лева. Добромир Гущеров и Диана Русанова - жената, с която живее след развода със съпругата си, веднага алармирали полицията. Не след дълго станало ясно, че крадецът е бившият служител на хотела Димитър Денев. Ченгетата спипали крадеца по отпечатъка от обувките му. Той си признал и е върнал откраднато.

Бижутата обаче още не са на врата на младата половинка на Гущеров,

тъй като трябвало да се намери оценител, който да потвърди, че това наистина са скъпите диаманти.
Първоначално бизнесменът, който от няколко години идва в България само на почивка, отказваше да коментира дръзкия обир, но в крайна сметка нервите му не издържаха и милионерът-социалист изля душата си.

“Не смятам да му обръщам голямо внимание на инцидента. Това е просто изблик на нравите, които все повече се утвърждават в България... Чувствам омраза към себе си. Пълна омраза!

Щом човек нещо е постигнал, задължително е или крадец, или мошеник, или получил куфари, но никога не се замисляме дали пък няма друго знание, друго образование, квалификация, други ценности и житейски опит”.

Това била и една от причините Добромир Гущеров да напусне политиката, да разпродаде бизнесите си в България и да се засели в Алпите заедно със сина си и настоящата си половинка Диана. Сега тандемът е вперил поглед в компютърния бизнес, но милионерът отказва да разкрие подробности около стартиращия проект.

Бившият депутат от левицата разказва колко добре са били приети в Кицбюел, но предпочитал спокойствието и интимните вечери на свещи с Диди. “Имахме и продължаваме да имаме много покани за съвместни обеди и вечери, за гостувания. Но нашият живот е доста затворен, в по-голямата част от времето си съм се отдал на моята работа. Почвам рано сутрин - към 5-6 ч, пиша и изследвам, докато имам това настроение. Понякога продължавам и следобед, а понякога просто гледаме филми, на които много държим. За някои може да е абсурдно, но

много ни е празнично например, когато гледаме “Хитър Петър”.

Това е един тематичен обяд. “Записки по българските въстания” ми е един от любимите филми. Когато завали първият сняг и сядаме да обядваме, Диди винаги ми пуска “Капитан Петко войвода” и глътката червено вино има абсолютно различен вкус. Много обичаме “Москва не вярва на сълзи”, както и друг руски филм - “Жесток романс”. “Дами канят” също ми е любим, както и “Гладиатор”, разказва за австрийската си житейска приказка Гущеров.

Той споделя още, че е скъсал с Партията, но не и с верния си другар Стефан Данаилов. “Няма как да скъсам с Ламбо, тъй като с Чичи, както аз го наричам, си имаме дългогодишно приятелство. Както и с моята ятачка, неговата съпруга. Това не са отношения на партийна основа. А що се отнася до БСП, важното за мен е, че изобщо излязох от този модел на политика и обществени отношения, защото той е изчерпан. Светът навлезе в нов етап, с нов тип организация на отношенията, но това трудно се проумява от повечето политици, защото се иска фундаменталност в познанията”, открил е дипломираният икономист. Той се дразни от определението “олигарх”, както разбираме това понятие България. “В тукашните представи олигархът е човек на бизнеса, влияещ върху политиката, задължително е богат крадец, мошеник и дебел. И има няколко млади любовници. Това нещо е страшен тъпизъм, който показва мисленето на много политици и журналисти. А олигарси всъщност са участниците във властта чрез представителна демокрация”, обяснява той.

Запитан купил ли си е частен самолет като други заможни българи, Гущеров отвръща:

“А, не - не съм толкова богат. Нямам излишни пари”

Бившият цар на столичния хайлайф твърди, че не му е скучно в Австрия, както си мислят повечето му бивши авери по софра. Той е щастлив с новата си работа и с новата си жена и твърди, че нищо друго не му трябва.

“Ако двама души смятат, че трябва да излязат някъде или да се съберат с други хора, за да се развеселят, значи между тях нещата просто са изчезнали”, споделя философията си милионерът-отшелник.ДОСИЕ

• Добромир Гущеров е роден в с. Енина, Старозагорско на 12 юни 1962 г. Завършил е езикова гимназия в Стара Загора, след това Икономическия институт "Карл Маркс", сега УНСС.

• Политическата му кариера започва като член на "Коалиция за България" и депутат в 40-ото Народно събрание. Участва в парламентарните комисии по бюджет и финанси, по земеделието и горите и комисията по борбата с корупцията. Той е избран за народен представител от 20 силистренски избирателен район.

• Когато Добромир Гущеров купи прословутия хотел в Силистра, той турил за негов управител любовницата си - 24-годишна партийна активистка, носеше мълвата. Според запознати става въпрос за същата Диана Русева, която днес се кичи с диаманти за половин милион лева и е негова официална другарка в живота.

• Милионерът се появи в България преди година променен -– отслабнал и с дълга коса. „По време на депутатстването бях 136 кила. За разлика от много политици в края на мандата си отслабнах 54 кг, а не обратното”, похвали се той.


Силвия ТОШЕВА