БОЛЕСТИТЕ НА УШИТЕ
98 на сто от децата получават възпаление в ушите до петата си година

Ухото. При много от нас тази дума извиква спомен за безсънни нощи, за болки и за надвесеното над нас загрижено лице на мама. Само през първата година от живота си 65 на сто от малчуганите прекарват отит, а към 5-ата си година вече 98 на сто от децата получават ушно възпаление.

И възрастните не са застраховани от това заболяване. То застига и млади, и стари. Много по-нататъшни нарушения в областта на ушите са свързани именно с отита.
НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИЯТ ОТИТ Е НА СРЕДНОТО УХО
Ние сме свикнали да различаваме само дясно и ляво ухо. Специалистите обаче имат друго разбиране за нашите уши. Те знаят кое е външно, средно и вътрешно и че всяко от тях би могло да боледува. Повечето ушни болести се определят с общото наименование отит. Той може да бъде външен, среден и вътрешен. Може да бъде инфекциозен и травматичен, катарален и гноен, остър и хроничен. Но най-често срещан е средният отит, което означава възпаление на средното ухо. Средното ухо е малка кухина, отделена от външния слухов проход с барабанна мембрана. Там се намират костните механизми, предназначени за предаване на звуковите вълни към вътрешното ухо, което превръща звуковите сигнали в нервни импулси, отиващи в мозъка.
НЕ ЗАКЪСНЯВАЙТЕ С ТЕРАПИЯТА
Болките в ухото, гнойните секрети, отделяни от слуховия проход, а също и високата температура, са симптоми на остър гноен среден отит. Обикновено заболяването започва с рязка болка, повишава се и температурата. Докато не са започнали да се отделят секрети, отитът се нарича катарален. Най-много след 3 дни той преминава в гнойна форма. Тогава състоянието на болния обикновено малко се подобрява - температурата спада и болките утихват. На практика това означава, че гнойта, натрупана в средното ухо, е успяла да пробие мембраната и да изтече навън. Ако се проведе по-нататъшно правилно лечение, отворът в мембраната зараства и слухът не страда от това. Обаче невинаги е така. Ако гнойта не намери изход, в мембраната се налага да се направи отвор, за да се избегнат по-тежки усложнения - хроничен отит, парализа на лицевия нерв, оглушаване, увреждане на вестибуларния апарат и менингит. Именно затова при първите симптоми непременно трябва да се потърси лекарска помощ.
Ако детето ви е прихванало вирусна инфекция, но не се оплаква от болки в ушите, това още не означава, че с тях всичко е наред. Всяко четвърто дете, дори да няма оплаквания, получава възпаление на средното ухо, след като е заболяло от вирусна инфекция. Симптомите често са размити, но малчуганът по някакви си свои съображения просто търпи болката.

Имам въпрос, Стоян Георгиев от Малко Търново

КАК ПРОТИЧА ЗАБОЛЯВАНЕТО НА УШИТЕ?

Най-добре е да се опитате да преустановите възпалението на средното ухо още в първия ден, докато е на катарален стадий, докато още няма гной. Най-силно дезинфекциращо въздействие оказва йодът, но да не се приема във вид на спиртна настойка, защото ще се обгори кожата на външното ухо и мембраната. Добавете няколко капки йод в малко сварено нишесте. Натопете тампонче и го поставете в болното ухо за 5-10 минути. Тази процедура се повтаря на всеки час, след което външната част на ухото се намазва с вазелин. Сгряващите компреси в това състояние невинаги са оправдани, защото могат да ускорят образуването на гной.
Ако се избегне перфорацията на барабанната мембрана (тъпанчето) и няма изтекла гной, но болките продължават на втория ден, значи трябва да се обърнете към лекар. Ако пък изтича гной, намазвайте външната част на слуховия проход 2-3 пъти на ден с етилов спирт, а гнойта излиза след вкарване в ухото на няколко капки 3-процентова кислородна вода. При силна болка лекарят прави перфорация. При нормално развитие на болестта пълно оздравяване настъпва след 2-3 седмици. Перфорационната дупчица зараства и остава съвсем малък белег. Слухът се възстановява и шумът от ушите изчезва.
В редки случаи, обикновено при занемарена болест или неправилно лечение, острият отит може да премине в хроничен или да се получат усложнения, водещи до нарушаване на слуха.

СКАРЛАТИНЕН И ГРИПЕН ОТИТ
Най-опасните врагове за нашите уши са инфекциите, от които ние и бездруго боледуваме. Много често, особено в периоди на епидемия от грип, се среща грипен отит. Това тежко заболяване започва с болки в ушите, в главата. Често се получава и невралгична болка на троичния нерв, както и на големия тилен нерв.
Рязко се понижава слухът, появява се шум в ушите, може да се наблюдава виене на свят и прилошаване, общо неразположение, повишаване на температурата на тялото, както и треска.
Съществува и друг вид отит - скарлатинен. Той е много опасен, защото при него барабанната мембрана и слуховите костички изцяло се разрушават. Тази болест често преминава в хронична форма.
Подобно развитие се получава и при отит вследствие дребна шарка. Своевременното и правилно лечение на основното заболяване ще позволи да се предотвратят тежки последствия. Появяването на рецидиви на отит свидетелства за това, че при болния рязко е намален имунитетът. Затова се налага той да се заеме сериозно със своето здраве, докато болестта не е преминала в хронична форма.

Ако не знаете...

ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ ПРЕДПАЗИТЕ, ОТКОЛКОТО ДА СЕ ЛЕКУВАТЕ

• По своята същност профилактиката на отита представлява профилактика на остри респираторни вирусни заболявания. Това предполага закаляване, повишаване на имунитета, пълноценно хранене. И, разбира се, много е важно да се избягват тези фактори, които могат да доведат до възпаление на средното ухо.
• То може да бъде провокирано от една елементарна настинка. Не трябва да стоите на силно течение. Причина за отита често е прекаленото уголемяване на аденоидите, изкривяване преградката на носа, хроничен тонзилин, ринит, синузит.
• Често към вече започналата вирусна инфекция се присъединява и бактериална инфекция. Тези бактерии винаги си живеят в средното ухо и при неблагоприятни условия предизвикват неговото възпаление.
• През лятото, когато водата в морето е по-висока от 24-25 градуса, се наблюдава епидемия от отит при децата, обичащи да се гмуркат. Недостатъчно чистата вода съдържа много бактерии и те попадат в устата, ушите и носа на гмуркачите.
• Отит може да се развие и ако не се изчистят добре ушите от водата след къпане, след плуване. В такива случаи може да се подскача на един крак с обърната на една страна глава, за да се изтръска водата, а може да се използват и тампончета.

Какво не трябва да правите?

1. Ако при силна хрема се издухва носът едновременно и от двете ноздри, особено при деца, гнойта може да попадне от носа чрез евстахиевата тръба в средното ухо.
2. Да не се допуска кърмачето да се оригва в хоризонтално положение, защото част от стомашното съдържимо може да попадне в средното ухо.
3. Да не се използват капки с антибиотици без указания на лекаря. Антибиотиците са опасни при катарални и външни отити, когато мембраната е пробита.
4. При изтичане на гной да не се приемат маслени сгряващи и обезболяващи капки.
5. Да не се приемат безконтролно съдосвиващи капки за нос и уши, за да не се предизвика рязко повишаване на кръвното налягане.
6. При отит да не се прилага самолечение, особено ако става въпрос за деца. Изчезването на болестните симптоми още не означава приключване на болестта. Лечението на всякакъв вид отит продължава не по-малко от 2 седмици.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...

...сироп, приготвен от лук и мед, се нарича лучен мед и е много полезен за лечението на различни болести. Особено за тези, предизвикани от болестотворни микроби. Лукът притежава забележителни свойства за борба с микробите заради високото съдържание в него на летливи вещества, наречени фотонциди. Откритите в лука вещества убиват дифтерийния бацил и стрептококите, с които невинаги могат да се справят и най-силните лекарства. Лукът съдържа и много витамини, особено аскорбинова киселина. А съдържащите се в него калциеви соли укрепват костната тъкан. В състава му има и много етерични масла, съдържащи сяра. Те оказват силно антимикробно въздействие. При лечение със сок от лук е много по-добре той да се смеси с мед или захар. Именно този сироп се нарича лучен мед. Още повече че и медът е силно средство и неслучайно в предлаганите от народа рецепти за лечение на инфекциозни заболявания влизат именно тези две съставки. Лученият мед лекува на практика всички простудни заболявания.

Изпитано през вековете

НАЙ-ДОБРИТЕ НАРОДНИ СРЕДСТВА ПРОТИВ УШНИ БОЛКИ

При болки и гнойни секрети от ушите се използва 25-30-процентна спиртна настойка от прополис. В болното ухо се накапват 2-3 топли капки. След това ухото се издърпва, за да попадне настойката навътре, или се използват тампончета, които се вкарват в него и се притискат към барабанната мембрана.

Смесват се дестилирана вода и мед - в равни количества. В болното ухо се накапват по 5 до 7 капки - както при болки, така и при гнойни отделяния.

При това заболяване помага също топла настойка от дафинов лист, която се приготвя, като 2 супени лъжици смлени листа се заливат с чаша гореща вода. С тази смес могат да се промиват ушите. При гноен отит в ушите могат да се накапват по 5 до 7 капки.

При болки в ушите силно противомикробно, обезболяващо и регенеративно въздействие оказва маслената настойка от жълт кантарион. Една супена лъжица от билката се залива със 100 мл топло олио и сместа престоява 5-10 дни. След това се слага да ври 5-10 минути, престоява един час и от тази маслена настойка се капват по 3 капки в ушите.

При гноен отит в болните уши внимателно се капват 2-3 капки сок от хрян.