ТАЙНИТЕ НА ВЕЛИКИТЕ
• Дори жена му не научи, сензационно обяви култовата актриса, участвала в 20 филма
• Хората не знаеха, че децата ми имат баща, а те му викаха чичо

Актрисата Сашка (Александра) Братанова, която и децата познават от реклама на кренвирши по телевизиите, е родена в Свищов на 23 септември 1950 г. Израсла в София от 12-годишна. Член на Съюза на артистите. Завършила ВИТИЗ в класа на проф. Гриша Островски през 1972 г. Започва да играе на сцената на Бургаския театър и продължава в театър ^София^. От 1992 г. е в трупата на Малък градски театър зад канала. Първият й филм е ^Петимата от Моби Дик^. Следват ^Момчето си отива^, ^Мандолината^, ^Сиромашко лято^, ^Дъщерите на началника^, ^Най-добрият човек, когото познавам^, ^Синята лампа^, ^Не си отивай !^, ^Два диоптъра далекогледство^, ^Синята безпределност^, ^Реквием за една мръсница^, ^Петимата от РМС^, ^Пътят към София^, ^Сами сред вълци^, ^Баш майсторът началник^, ^Стената^, ^Мечтание съм аз^, ^Зона В-2^, ^Единственият свидетел^, ^Другият наш възможен живот^.

- Сашке, ставаш на години и дълго не беше давала интервюта на никого. Защо се съгласи сега?
- Бях разочарована от ефекта. Мислех си, че по някакъв начин ще напомня на хората, че не съм умряла, че съм тук, че ще ме потърсят колеги за работа, обаче се оказа, че нищо такова не се получи. Даже се отнасяха с насмешка и подигравка след това и аз си казах, че няма да се оплаквам. Брехт е казал: ^Когато те боли корем и кажеш на някого, това предизвиква само отвращение.^ Това, изглежда, ми се потвърди в живота. Колегите мразят да ги срещнеш и да им кажеш, че няма работа. Виждам една колежка скоро, играе в няколко театъра и ме пита така... хм, хм, как са децата. Когато Маргарита Михнева беше при Слави, той я пита как е, а тя му вика: ^Що не питаш имаш ли работа.^ Питам те, казва Слави, а тя: ^Нямам, нямам.^ Избягват да те питат колегите, сякаш се чувстват виновни ли, не знам... Затова да не се оплакваш е най-добре. Макар че Пепа Николова, като играехме в едно представление заедно, ми каза: ^Името ти трябва да се търкаля!^ На нея й го казала Стоянка Мутафова. По какъвто и да е повод, лош - добър, да се търкаля... Скоро ходих на свиждане в болница при нея... нали е оперирана веднъж, но е неуспешно и сега пак... Дъщеря й е станала луда от търчане... Последното й представление го играехме двете в театър ^Възраждане^. Мюзикъл от Стефан Димитров по стихове на Миряна Башева. Пепа Николова ми вика: ^Скапана съм...^ Оказа се, че не е ходила на лекар с години и имала тумор на хипофизата, която изцяло й е разрушена. Сега пак ще я оперират... Много ми е жал.
- За телевизии не работиш ли?
- От време на време снимам. Снимах в ^Той и тя^, в ^Кафе пауза^, преди това в един италиански филм... Но това е един-два пъти в година. Имаше период, в който участвах и в масовки. За пари. Защото работа никъде... Сега вече се отказах. Може би е, защото не съм била в никакви партии и движения. По-рано ме канеха да стана партиен член, но всякакви партийни работи ме отвращават. Един колега ме кани за някакво движение, ^Новото време^. Казах, че не се занимавам с такива работи. Не мога...
- С какво се препитаваш сега?
- От три години съм в Кюстендилския театър, обаче в бюрото по труда. Все чакаме... театърът е общински... играе се рядко, защото няма пари за постановки. Но все пак се играе...
- Като беше млада и хубава, искаха ли режисьорите да спят с теб срещу роли?
- Имах някакъв изграден авторитет в това отношение и някак си не посмяваха. То се усеща кога някой... Още в началото, с първите филми, съм се поставила така и може би затова не ми върви. Аз трябва да харесвам. Ако не харесвам, не става по никакъв начин. За някои мои колежки се говори, чувала съм, но не съм виждала, не мога да кажа за никоя. Никога не съм го правила за работа, не мога. Ако не харесвам някой, даже не мога и да танцувам с него. Всички мъже в живота си съм ги обичала. Иначе не мога. Впоследствие съм работила с някои, но става и по-лошо... Имал ли си връзка, не се получава. Някак си пречи на работата.
- Колко деца имаш? Имала ли си бракове?
- Имам близначки на двадесет години. Извънбрачни. От Рашко Младенов, но се разделихме, когато бяха на 4 годинки, защото той пожела да живее с мен и да не се развежда с Маргарита Младенова, а тя не знаеше. Той не искаше... А аз като пазя тайна, пазя. Доскоро хората не знаеха, че децата ми имат баща. Иначе ги призна, но му викаха чичо. Казах му, че не може така и тука, и там. Важни бяха отношенията. Бяхме заедно 6 години. Сега дъщерите ми влязоха да следват. Вече се издържат сами. Живеем заедно с майка ми. Принудих се да си продам апартамента, защото не можех да му плащам сметките. С едната ми дъщеря не си говорим заради това. А и Рашко Младенов ги настройва против мен... Изглежда, съм наивна оптимистка и на 56, защото още участвам в кастинги, а то е толкова ясно, че няма да стане, ама ми е като форма на изява.
- Не те ли е срам малко, такава актриса, с толкова филми и постановки зад гърба си?
- Не ми е проблем. Един кипърски грък правеше кастинг, пет кръга за Народния театър, за ^Едип цар^. Оказа се накрая, че това било кастинг за хора, а не за роля. Почти всички бяха с по 10 - 20 години по-малки от мен. Чувствах се много добре в тяхната среда. Получаваш свежи неща за разлика от колегите на твоята възраст. Макар че имам и много приятели от моето поколение. Сега като снимах в ^Кафе пауза^ - сериала, всички бяха с по 20 - 30 години по-млади от мен. Разбирах се с всички и си партнирахме. Разбирах се и с режисьора. Катили си има във всяко поколение, те са си... отрова плюят. Един режисьор ми викаше: Искам това! Казвах, че ако не го разбирам, не мога да го направя, а той: ^Като не можеш, махай се!^ Трябва да попаднеш на директор, на режисьор, на партньори. Има хора, които ти се бъркат и в живота, и в работата. Жертваш нещо, правиш нещо. Това си е твоя работа. Харалампиева, която ме остави без работа, как да я нарека тази жена... не знам. Да оставиш сама жена и майка без работа... как да я нарека? Тъпа селска пръчка. Цитирам една от ^Биг Брадър^.
- Влюбена ли си сега?
- Влюбена съм и той е страхотен човек. Като Господ ми изглежда. Това ме кара да се чувствам жива! Луда съм сигурно... Скоро ме блъсна кола и не мога да спя, ужасно изживяване. Бях с колелото и виждах как ще ме блъсне на заден ход. И ме блъсна... Видях за колко кратко може да си отиде човек. Животът е хубав, колкото и да е лош. И да страдаш е хубаво... и болката, и успехът. Нещо се движи, докато си жив. Иначе много изчезнаха. Баща ми, Кирил Варийски беше добър приятел...
- Имаш ли много приятели?
- Имах, но приятелките ми обикновено почваха да ми се месят в живота, да ме предават и... недопустима намеса, а може да е било от добро чувство. Пазя приятелството на много високо ниво, затова и нямам приятелки. По-добре сама, това съм аз. Искаш да имаш, но...
- Защо не се омъжиш?
- Мисля по въпроса, подканят ме, че ще ми се разрешат нещата и проблемите . Колежки ми викат какво ходя по кастинги, какво чакам... Много са жестоки жените, присмиват се злобно. Знаеш какво значи злоба?! Но не ми се е случвало без любов да бъда с някой. Съдбата може би ми е такава - да не се омъжвам. Даже Гриша Островски ми каза: ^К`во се получи от тебе!? Майка на две деца!?^, естествено, с едно такова разочарование от мен. А аз все още съм добра актриса.

Интервю на
Жоро ЗАХАРИЕВ