Железният армеец чупеше греди с топовния си шут
През тази година се навършват пет години от смъртта на бившия футболист на ЦСКА Кирил Ракаров. Бронзовият медалист от Олимпийските игри в Мелбърн през 1956 г. почина на 26 август 2006 г.

Ракаров е един от основните играчи на силния тим на “червените” в средата на ХХ век. Роден на 24 май 1932 г. в Павликени, той е безупречен десен бранител на “армейците” и на националния отбор. Наричан е Човека с топовния шут.

Визитката му е пребогата. Изиграва 190 мача за ЦСКА, 10 пъти печели шампионската титла и три пъти националната купа. Четвъртфиналист е за КЕШ през 1957 г. Има 58 мача за националния отбор и играе на световното първенство в Чили през 1962 г.

Във времената на позиционната игра Ракаров прави изключение, като не само брани своята врата, а излиза напред да бележи голове. Емблематичен е мачът между ЦСКА и “Левски” 5:0 (23.09.1953). Един от головете става нарицателен. Ракаров отбеляза с невероятен удар от близо 50 метра. Оттогава тръгва приказката, че голът е вкаран от "Халите".

По онова време ЦДНА често играеше с най-добрия тогава югославски отбор “Цървена звезда”. След негов страхотен удар в гредата на стадиона в Белград футболната врата се разглобява. Впечатлен, коментаторът на Радио Белград възкликва: “Ракаров пуца у греду и она се поломи на комаде”, т. е. стана на трески.

Десният бек има два гола за КЕШ. Единият е срещу “Барселона” в София. Той разпъва каталунския вратар Рамалес с топовен шут отдалеч от пряк свободен удар. Мачът завършва 2:2. Ракаров е един от малкото футболисти, които не завършват ВИФ. Будният Кирил се дипломира като военен инженер във военната академия "Г. С. Раковски". Автор е на една от най-хубавите книги, писана за футболния отбор на ЦСКА – “С червената фланелка”.