Кумове на Николай Младенов са Бойко Борисов и оперната звезда Валентина Корчакова
39-годишният министър на външните работи Николай Младенов най-сетне се предаде на голямата си любов Гергана Григорова. Той каза заветното "да" на тъмнокосата красавица в резиденция "Евксиноград" край Варна в присъствието на над 100 души, между които министри, депутати, дипломати и гости от чужбина.

На младоженците не им се наложило да търсят кум, защото по естествен път най-важният човек до тях в сватбения им ден ще бъде Бойко Борисов.

Премиерът със сигурност много харесва Гери, защото отдавна се вълнуваше кога ще бъде сватбата. Миналата година пред дузина репортери той директно попита министъра пред очите на любимата му жена: “Хайде, кога ще я правим тази работа?” Още тогава медиите заподозряха, че премиерът ще застане до първия ни дипломат на венчавката. Кумата до Бойко пък беше изгряващата оперна звезда от Музикалния театър - сопраното Валентина Корчакова, близка на министъра. Тя е завършила френската гимназия в София и Консерваторията и изпълнява главни роли в почти всички спектакли на Оперетата.

Младоженците изненадаха гостите със стилно градинско парти в парка на “Евксиноград” и вечеря. Разправят, че Борисов стриктно следил всяка стъпка от подготовката.

Премиерът беше

максимално стилен и елегантен за изисканото тържество

Запознати припомнят, че той е обличал единствен път фрака си за бал във Виена.

Николай и Гери, както я наричат близки и приятели, се познават от 2007 г., когато и двамата работят в Европейския парламент. Определено любовта им не е от пръв поглед, тъй като са заедно от около две години.

За първи път външният министър представи изгората си пред обществото на концерта за пострадалите от Хаити на 14 февруари 2010 г. в Модерен театър.

Очевидно двамата влюбени харесват родния град на външния министър, защото фоторепортери ги изловиха в италианската сладкарница на грандхотел “Варна” миналата есен. Тогава изключително пестеливата откъм емоции на публични места Гергана нежно поднасяше към устата на първия дипломат тортичка.

Не е лесно да си гадже на министър. Налага се постоянно да внимаваш къде и какво казваш, как изглеждаш, кои са приятелите ти, каква е средата ти… Папараците дебнат, журналистите постоянно ровят – личният ти живот се превръща в обществен. Но такава е цената на славата. Или в конкретния случай – това е цената, която трябва да платиш, за да станеш съпруга на Николай Младенов.

Гергана е от Враца и е на 30 години

Завършила е езиковата гимназия “Йоан Екзарх” в родния си град, след което заминава за Страсбург, където изучава право. Малко след като се дипломира, отива на специализация в Холандия. Там тя овладява тънкостите на английската правна система. Явно това не й е било достатъчно, защото после заминава да изучава международно процесуално право в Люксембург. Преди да прегърне каузата на ГЕРБ и да заработи за нея като асистентка на евродепутата Владимир Уручев, тя е изкарала не малък стаж във Франция. В момента продължава да работи в Брюксел като сътрудник на евродепутата от ГЕРБ Владимир Уручев.

Баща й Стоян Григоров е собственик на врачанската фирма “Билдинг”, а майка й работи като нотариус.

Министърът също има много солидна подготовка. Той е учил в елитната Първа английска гимназия в София, а след това е завършил Университета за национално и световно стопанство, специалност "Международни отношения". После получава магистърска степен по военни науки от Кралския колеж, Лондон. Между 1996 и 1998 г. заема поста програмен директор на фондация "Отворено общество", София. Следва длъжност като програмен координатор в Социалния отдел за България на Световната банка. През 1999 г. основава Европейския институт в София и е негов директор до 2001 г. Народен представител от ОДС в 39-ото Народно събрание и заместник-председател на Комисията по европейска интеграция и член на комисията по външна политика, отбрана и сигурност.

От 2005 г. до 2007 г. работи като консултант на Световната банка. След парламентарните избори през 2009 г. става министър на отбраната в правителството на Бойко Борисов, от 27 януари 2010 г. е външен министър.

Близки до бъдещите младоженци издават, че двамата

много се харесали покрай страстта си да пътуват по света

Николай Младенов пътува, откакто се помни. В самолета е толкова често, че понякога трудно си спомня реда на столиците, в които е кацнал за седмица. Пътешествията са негова страст много преди да оглави дипломацията ни. Не си пада по луксозните маршрути. Ако трябва да избере между Сейшелските острови и най-забутаното място в Афганистан, няма дори да се замисли. Тутакси ще грабне малък куфар и ще излети за Кабул. Колкото по-опасно е мястото, толкова по-високо скача адреналинът на външния министър.

Независимо дали е в 5-звезден хотел или в бункер обаче, Младенов винаги носи джобен фотоапарат и телефон с камера. Защото снимането е другата страст на министъра при пътешествията му. “Обичам да снимам, защото знам, че забързани в ежедневието, пропускаме много красиви неща. Най-много обичам да снимам хора, врати и прозорци. Вратите и прозорците са като хората – няма две еднакви, казва той. Няма намерение да подрежда хилядите си снимки в изложба. Пази ги, за да си спомня усещания и случки.

Гери също много често пътува и също като него непрекъснато снима всякакви забележителности, за да си ги има за спомен.

Хора от дипломацията се шегуват, че тяхната сватба подкрепя теорията за

“герганофилията”, обзела външните министри на България

Соломон Паси се ожени за Гергана Грънчарова и очаква от нея втора рожба.
Говори се също така, че Гергана вече е на път да направи дипломат номер 1 най-щастливия мъж на света, като го дари с първа рожба.

В миналото, когато Младенов беше заместник на Надежда Михайлова в СДС, клюките свързваха двамата в интимна двойка. Неоспорими доказателства обаче така не бяха дадени.

После спрягаха името на Младенов с някаква стажантка в Министерството на отбраната на име Марияна. Според клюката Младенов толкова бил хлътнал по момичето, че нямал нищо против да работи до малките часове на денонощието, само и само да е близо до нея. Марияна пък правила впечатление с прилежността си и често се преработвала до среднощ в кабинета на шефа си. За да не се прибира сама, министърът я изпраща лично със служебната си кола.

Щастливката, която мина под венчило с министъра, обаче се оказа съвсем друга - Гергана Григорова.