В сърцето на Пирина е закърмена с песните от родния си край, които прослави в България и по света
Пиринската фолклорна област е богата на народни изпълнители – певци и музиканти, които са се доказали през годините и продължават да творят. Един достоен представител на песните от този край е Роза Цветкова. Сладкогласна певица, оставила богатство във фонда на националното радио и националния ни ансамбъл “Филип Кутев”.

Днес Роза Цветкова живее в скромен софийски апартамент и се радва на всеки ден, дарен от Бога. Родена е точно преди 80 години в село Хотово, Санданско. Там, в сърцето на Пирин планина, е закърмена с песните от родния си край, които прослави в България и света.

Още ученичка в 11-и клас се явява на прослушване при Филип Кутев и Светослав Обретенов. Датата е съдбовна - 17 март 1951 г., а певицата твърди, че никога няма да я забрави. Думите на Филип Кутев били: „Приета си!”, а Жоро Бояджиев, редактор в радиото, й казва: „Сега му е времето тези пирински песни да станат популярни, вратите на радиото са отворени за теб и през нощта, идвай да записваш!”. Иванка Цветкова, майката на Роза, била нейната първа учителка в народните песни, които стигнали и до световните сцени благодарение на държавния ансамбъл. През 60-те и 70-те години Роза се изявява и като камерна певица в по-малки състави - триа, квартети, секстети, заедно с Янка Младенова и Стояна Лалова. С тях печели златен медал на Московския младежки фестивал през 1957 г.

Песните визитки на Роза Цветкова са: „Сестра кани брата на вечеря”, „Зайди, зайди, ясно слънце”, „Аде ле, пушка пукна”, „Слънце се кани да зайде”, записва в периода 1953-1955 г. Има издадени три дългосвирещи плочи от „Балкантон”.

Николай ЧАПАНСКИ