БОЛНОТО НИ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
Над 300 хиляди души кандидатстват на година за тапия, че са инвалиди. Чака се с месеци и години. Затова спекулата цъфти с пълна сила, а документите на черно се продават за четирицифрени суми

Вера Симеонова от квартал “Дружба” е чакала година и половина напразно да я извикат на преглед в ТЕЛК. “Умря си с надеждата, че ще получи проклетата пенсия по инвалидност”, разказва сестра й Нейка. Подобни истории разказват и други хора, направили пътека до улица “Иларион Макариополски” в София и до бившата Седма поликлиника. Там се приемат молбите за освидетелстване. За да избегнат задължителното чакане и риска да бъдат отрязани, много хора прибягват до добре познатата практика на рушветите. Между 400 и 1200 лева струва документ за първа група инвалидност. Освен пенсията има и някои други привилегии, като безплатната карта за градския транспорт, безплатна винетка, безплатни таксови единици, безплатен влак два пъти годишно и други. Като към всичко това се добави и възможността да се внесе евтино кола от чужбина, далаверата е очевидна.

Една година условно получи преди две години докторката от Териториалната експертно-лекарска комисия в Монтана Димка Манойлова. До 2007 година тя няма право да работи в ТЕЛК. Наказанието е заради вземане на подкуп от пациентка с цел освидетелстване за инвалидност.
ПРЕЗ 2000 ГОДИНА Д-Р ДИМКА МАНОЙЛОВА Е ПИПНАТА В МОМЕНТ, КОГАТО ВЗЕМА ПОДКУП ОТ ПАЦИЕНТКА
Парите били белязани предварително от полицията, а като екстра имало и монтирани подслушвателни устройства.
Хората висят до припадък пред вратите на ТЕЛК-Благоевград по опашки и рано или късно мнозина стигат до извода, че е най-добре да дадат някой лев, за да съкратят процедурата и да се възползват от законното си право - да им бъде определена съответна група инвалидност - временна или постоянна.
Но минаването през съответната Трудово-експертна лекарска комисия в областния град не е краят на мъките. После се чака още минимум осем месеца, а може и повече от година, при положение че законният срок за придвижване на молба за пенсиониране по болест е три месеца от подаването на документите.
През 2004 г. полицията в Ловеч се натъква на мащабна афера с фалшиви инвалидни свидетелства. Щетите от 106 фалшиви експертни решения се изчисляват на близо половин милион лева. Разследването е дадено на Националната следствена служба. Първоначално обвинения са повдигнати срещу 6 длъжностни лица и 62-ма граждани, ползвали решенията. Обвиняват ги, че са знаели, че ползват документи с невярно съдържание. Повдигнати са и обвинения срещу служителите от ТЕЛК.
Делото влиза в съда през 2006 година. По данните за 13 г. 264 човека са получили неправомерно 1 154366,7 лв. под формата на инвалидни пенсии. Най-активни били влашките цигани. По данни от делото са платени 900 хил. лв. рушвети на лекари.
Разплитането на престъпната мрежа започнало още през 2003 година по сигнал на пенсионери от с. Асеновци, Плевенско. Диагнозите за фалшивите тапии били за различни болести - хронична бъбречна недостатъчност, травма на гръбначния мозък, атеросклероза, рак на дебелото черво, ампутация на стъпалото и др. Мнимите инвалиди, здрави и прави, получавали експертните решения, без да подават молби за освидетелстване и без да се явяват на преглед в ТЕЛК.
Лалю Райков от с. Петревене, Ловешко, получил незаконно 9103 лв., брат му Лазар - 6985 лв., Емилия Станчева - 8762 лв., Маринка Вълева - 7604 лв. Илия Стоянов от с. Асеновци дал “400 лв. и пуяк”, Лъчезар Георгиев от Летница - “150 лв. и едно агне”. Жена с малко име Дешка пък дала рушвет от 250 германски марки и 100 лв., за да получи инвалидна пенсия от 4942 лв. от 1998 до 2004 г. Срещу общо 263 ползватели на фалшиви експертни решения са заведени отделни наказателни дела за измама.
Близо месец след констатирането на ловешката афера се установява, че далаверата “ТЕЛК” е повсеместна - в Ловешка, Плевенска, Великотърновска, Сливенска, Бургаска, Варненска, Шуменска, Разградска и Софийска област.
Рязкото увеличаване на броя на инвалидите в България се дължи и на многото фалшиви документи, които се раздават на килограм срещу съответното заплащане на черно. Случвало се степен за инвалидност да се издава на човек с гипсиран крак и без никакви други поражения. За да пипнат заветния документ, който се придружава от редица екстри, мнимите инвалиди даже си поставяли гипс, без да имат никакви травми. Неверните медицински са използвани за получаване на социални помощи, внос на коли, безплатни телефонни импулси. Инвалидите ползват и безплатни карти за градския транспорт, по 2 билета за влак и автобус годишно, също и карта за балнеолечение. Полагат им се 100 безплатни таксови единици и намален абонамент за БТК, безплатни минути за джиесем разговори, данъчни облекчения.
През 2002 г. е засечена престъпна група в Северозападна България, занимаваща се с печатане и пласиране на фалшиви медицински за инвалиди. Мошениците продавали ментетата срещу скромни суми - 200-300 лв., но оборотът водел до огромна възвръщаемост. Фалшивите експертни решения били използвани главно за получаване на пенсии и облекчен внос на коли в Монтанско. За целта аферистите откраднали 100-ина пенсионни дела, ксерокопирали диагнози, изработили фалшив печат на ТЕЛК и започнали производството. В медицинските вписвали имената на истински лекари и фалшифицирали подписите им. По данни от пресата дейността на бандата започнала през 2001 г. в Лом. В групата участвал и санитар от местната болница.
Един от малкото случаи на отказан подкуп е в Шумен. Шефката на ТЕЛК Валентина Манолова влезе в устата на хората, след като стана известно, че е отказала подкуп от 200 лева, предложени й от 54-годишен мъж. Пресният пенсионер искал друга инвалидна група и подмушнал парите в документите, но докторката се разфучала и го обадила на полицията.
Част от мнимите инвалиди се подвизават с напълно редовни документи, но издадени на други хора. Инвалидните документи се купуват като всеки друг документ, но на черно. Най-често бизнесмени се възползват от възможността да си вкарат автомобил за без пари и често возилото се пише на друг човек, който го преотстъпва на съответния бизнесмен, като го пише за свой придружител.
ТАКСИМЕТРОВИ ШОФЬОРИ - ИНВАЛИДИ С ПРИДРУЖИТЕЛИ
Данни за това как са раздавани на кило решения за инвалидност преди време извади шефът на НОИ Йордан Христосков. При проверка на една столична таксиметрова фирма с 3000 шофьо-ри се оказало, че 600 от тях се водят инвалиди. 76 от тях били с над 90% неработоспособност, а от медицинските им документи излизало, че всеки момент ще се гътнат. 8 от шофьорите се писали с право на постоянен придружител, който да се грижи за тях.
Подобен случай преди време бе регистриран в кърджалийско село, 80 на сто от жителите на което се барали за инвалиди. Фалшивите тапии се продавали по 500 лева едната, което си било сериозна инвестиция за масово безработните хора в селото, но те се редяли на опашки, за да се докопат до менте-тапиите. Само в рамките на една седмица и 155 от всичките 455 жители на кирковското село Добромирци се вредили с документи за намалена работоспособност. Сред мнимите инвалиди имало и хора на по 17-18 години, които при това живеели постоянно в Турция и се връщали най-много за лятната си почивка. Екскурзиантите си накупили документи на кило и си заминали.
В края на миналата година столични ченгета закопчаха лекар, който си поискал рушвет от жена, инвалид трета категория. 60-годишният Г.С., член на ТЕЛК при Пета МБАЛ-София, й поискал 300 лева за преосвидетелстване. След като видял, че номерът не минава, поискал 200 лева, а накрая махнал с ръка и предложил сумата да е 40 лева. Оказало се, че същият лекар вече е осъждан през 1988 г. за длъжностно присвояване и глобен със 700 лева, които по това време са били много пари. Срещу него се водело и друго дело за подкуп и дознание за изготвяне на неистински документи.
Пак тогава тръгна и дело в Пловдив, по което обект на разследване бяха трима доктори от ТЕЛК.
Те попаднали на мушката, след като се установило, че по данни на митница Пловдив за всеки четвърти внесен автомобил не се плаща мито заради ползване на инвалидно право, а в 300 случая това право е ползвано на база документи, издадени от незаконни лекарски комисии или с медицински заключения, които не дават право за ползване на преференцията.
Във Варна пък през април тази година е задържана от икономически полицаи 62-годишната пенсионерка Гена Ставрева, която предложила подкуп от 140 лева на председателя на една от комисиите да я уреди с пенсийка. Валентин Жечев обаче я обадил на ченгетата. За будната съвест на доктора навярно е допринесло и това, че през март гръмна скандал, в който беше замесен доц. Сергей Пройков от болницата “Света Анна”. Тогава полицията съобщи за 50 случая, в които лекари от отделението по вътрешни болести са давали заключения на варненци, че са болни, и са ги предлагали за пенсия по инвалидност.
Над 1 500 000 души са инвалидите в България по данни на Националната експертна лекарска комисия.

Добринка КОРЧЕВА