КЛИНИКА
Заболяването трябва да се лекува навреме, защото може да доведе до по-сериозни проблеми

Причините за възникване на вегетативна дистония са различни и затова и проявленията є са толкова различни - тя може да прилича на всички заболявания едновременно.
В последно време такава диагноза се поставя на много хора и към нея трябва да се отнасяме сериозно.

НАРУШЕНОТО ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ
Ще започнем с два примера.
В първия случай млада жена получава силни болки в корема, постоянни оригвания и позиви за повръщане.
Усеща слабост и мисли, че се е натровила.
Когато отива при лекар, се оказва, че всички изследвания са в нормата.
Диагнозата съответно е вегетативно-съдова дистония.
Във втория случай възрастна жена се оплаква от болки в сърцето, в главата, лицето є е бледо, ръцете и краката - ледени.
Кръвното є налягане е ниско, а пулсът - 100 удара в минута. Лекарят не открива никакви сериозни нарушения.
Диагнозата е същата - вегетативно-съдова дистония.
Както се вижда, оплакванията са най-различни - повишено или понижено кръвно налягане, учестено сърцебиене, припадъци, задушаване, стягане в гърдите, загуба на апетит, прилошаване, затруднение при гълтане.
Симптоми много, но основата е обща - нарушение на взаимодействието между съдовата и вегетативната система.
Трябва да се има предвид, че диагнозата вегетативно-съдова дистония е диагноза на основата на метода на изключването. Тя се поставя само след ЕКГ, ЕЕГ, изследване на зрението, преглед от ендокринолог, гастроентеролог, невролог.
С една дума, след изключване на всички други заболявания.

Това, което не знаем
ТРИТЕ ФОРМИ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО
Специфичните отвари ще облекчат състоянието ви
Вегетативната дистония често се изразява в нарушения на регулацията на съдовия тонус, проявяващи се в хипотония или систолична хипертония. Вегетативната (нервно-циркулярна) дистония често се съчетава с невроза на сърцето, затова е прието условно тя да се дели на три основни вида - хипотонична, хипертонична и кардинална (с болки в сърцето). Последният, кардинален тип, се съпътства и с хипотоничен и хипертоничен тип. Затова ще се спрем само на тези две форми.

ДИСТОНИЯ ОТ ХИПОТОНИЧЕН ТИП: НАМАЛЯВАНЕ НА ПОКАЗАТЕЛИТЕ ЗА КРЪВНО НАЛЯГАНЕ
Основните признаци на дистонията от хипотоничен тип са намаляване на кръвното налягане под 95/60. Болните се оплакват от виене на свят и притъмняване пред очите при бърза смяна на хоризонтално с вертикално положение. Оплакват се и от обща слабост.
Добър ефект дават растителните невростимулатори. Те се приемат в първата половина на деня, тъй като оказват стимулиращо действие и могат да нарушат съня. Вечер е полезно да се пият успокоителни чайове от валериана или мента.
От растителните невростимулатори (такива са женшенът, аралията и др.), които се продават в аптеките, се приемат по 20-30 капки 2-3 пъти на ден.
Целесъобразно е да се използват и лечебни смеси, включващи растения с тонизиращо и имуномодулиращо действие.
Лечението при вегетативно-съдова дистония е продължително. И за да не се привикне към лекарствените средства, същите тези невростимулиращи препарати трябва да се приемат поред, едно след друго, с курс на лечение от 2-3 седмици.
Предлагаме ви и отвари от няколко вида смеси, които се приготвят по следния начин: 10 г от суровината се слага в емайлиран съд и се залива с 200 мл гореща преварена вода. Съдът се затваря с капак и се нагрява на водна баня в продължение на 15 минути. След това се охлажда 45 минути при стайна температура. Ето и смесите.
• Равни части жълт кантарион и мента. Отварата се пие топла по половин чаша 2 пъти на ден.
• Плодове от шипка - 20 г, коприва, плодове от глог - по 15 г, жълт кантарион - 10 г. От отварата се пие по една трета чаша 2-3 пъти на ден.
• Смесват се корени от аралия, плодове от глог и шипка - по 15 г, цветове от невен, дива мащерка, плодове от офика, листа от живовлек - по 10 г. От отварата се приема по една трета чаша 2-3 пъти на ден.
ХИПЕРТОНИЧНА ФОРМА: ЕМОЦИИТЕ УСИЛВАТ УДАРИТЕ НА СЪРЦЕТО
Тя се наблюдава при емоционално неустойчиви хора. За нея са характерни засилено и учестено сърцебиене, пулсиращи болки в слепоочията и тилната област, възбуденост с чувство за тревога, повишаване на кръвното налягане.
При дистония от хипертоничен тип се провежда успокояваща, седативна терапия. Много полезен е валериановият чай. Той понижава възбудимостта в кората на главния мозък и регулира функцията на вегетативната нервна система. Пие се дълго време - до три месеца, но не повече.
Приготвя се по следния начин - 10-15 г смлени корени от валериана се заваряват с 200 мл вода. Сутринта чаят се прецежда. Приемат се по 30 мл 3 пъти на ден преди ядене. В зависимост от състоянието и самочувствието на човек дозата може да се намали в дневните часове и да се увеличи във вечерните.
Близка до действието на валерианата е и билката дяволска уста, наречена още страхливче. Настойката се приготвя по следния начин: 15 г на една чаша преварена вода. Отварата престоява 30 минути, после се приема по четвърт чаша 3-4 пъти на ден 30 минути преди ядене.
Предлагаме ви и отвари от други лекарствени смеси, които също подобряват състоянието при дистония от хипертоничен тип. Те се приготвят по следния начин: 10 г от суровината се сипва в емайлиран съд, залива се с 200 мл гореща преварена вода, затваря се с капак и се нагрява на водна баня в продължение на 30 минути. След това се охлажда при стайна температура за 10 минути и се прецежда. От този вид отвара се приемат по 1-2 супени лъжици 2-3 пъти на ден след ядене.
КУРСЪТ НА ЛЕЧЕНИЕ Е 5-6 СЕДМИЦИ.
ЕТО И СМЕСИТЕ
• Смесват се 15 г бял смил и по 20 г комунига и полски хвощ.
• По 25 г корени от валериана, страхливче, плодове от кимион и резене. Приема се по половин чаша 3 пъти на ден.
• Цветове от лайка, листа от мента, плодове от резене, корени от валериана, плодове от кимион - по 20 г. Отварата се приема сутрин по половин и вечер по една чаша.
• Плодове от кимион, корени от валериана, цветове от глог - по 20 г и 30 г бял имел. От отварата се пие по четвърт чаша на няколко приема през деня.

Имам въпрос, Иван Стоянов от Русе
КАК ДА ИЗБЕГНЕМ ОБОСТРЯНИЯТА?
Човек много трудно би могъл да се избави от вегетативно-съдова дистония. По принцип едва година-две след началото на лечението може изцяло да се възстанови работоспособността на човека и да се нормализира кръвното му налягане.
На първо място, трябва да се опитате да откриете и отстраните тези фактори, които биха могли да ускорят развитието на заболяването. Такива фактори могат да се окажат огнища на хронична инфекция. Трябва да се откажете и от прекаленото натоварване.
Лечението на невроциркулярната дистония е комплексно и непременно включва общоукрепващи мероприятия. Преди всичко трябва да нормализирате съня си и режима на работа. Продължителната работа с голям екип, а също работата на смени особено през вечерните и нощните часове, се отразява отрицателно на протичането на заболяването.
По възможност се опитайте да намалите стресовите натоварвания. За съжаление никой не е в състояние съвсем да ги елиминира, затова е най-добре да се учите да реагирате спокойно на стреса.
Почивката трябва да бъде активна, но с малки физически натоварвания.
Тютюнопушенето не би подобрило здравето на никого, а при наличие на вегетативно-съдова дистония трябва да намерите начин да се откажете от този навик. Никотинът оказва парализиращо въздействие на центровете на вегетативната нервна система, поради което се нарушава регулацията на съдовия тонус и функциите на сърцето. Освен това той забавя кръвотока и повишава периферното съдово съпротивление. Трябва да ограничите и употребата на алкохол.
Желателно е да посещавате терапевт не по-рядко от веднъж на половин година. По-често измервайте кръвното си налягане, а също така един път в годината си правете електрокардиограма.
Пак ще напомним - вегетативно-съдовата дистония трябва да се лекува, за да не премине в по-сериозно заболяване. А като се избавите от нея, ще се възвърнат работоспособност и енергията ви, ще забравите за страха и тревогата.

Добрият съвет
ПРИЕМАЙТЕ УСПОКОЯВАЩИ КОКТЕЙЛИ!
При вегетативната дистония понякога възникват кризи, които продължават около 20 до 40 минути.
Те могат да се развият внезапно и както болните казват - “без никакви предпоставки”. Могат да бъдат провокирани и от преумора, емоционални преживявания, нарушен сърдечен режим, рязка и внезапна промяна на времето.
Тези кризи се проявяват с продължителни, “монотонни” болки в областта на сърцето, с учестено или обратно - “разредено” сърцебиене, с колебания в кръвното налягане, треска, тъпи болки в корема, прилошаване, повръщане, често уриниране.
По време на пристъпа се препоръчва да се приемат успокояващи коктейли. В топла вода се сипва настойка от глог, мента и валериана - по 20 капки, а на краката се слага гореща грейка.
След известно време е желателно да се изпие някакъв успокояващ билков чай.