Легендарният комик се сринал след смъртта на жена си Беба.
На 25 юни големият български актьор Васил Попов поля с “шампанско и сълзи” 77-мия си рожден ден, научи “ШОУ”. За пръв път от близо половин век той празнува идването си на бял свят без вярната си половинка Беба. Двамата бяха образцово семейство, което е истинска рядкост за разпуснатите нрави в актьорското съсловие. Жената починала наскоро и оттогава вече нямало бял ден за култовия комик. Бил страхотно привързан към съпругата си и сега, след кончината й, целият свят сякаш се лишил от смисъл.

“В първите моменти ми се струваше, че буквално ще обезумея от мъка. Не можех да повярвам, че Беба, с която бяхме неразделни толкова години, вече я няма. Че никой няма да ме посрещне, да ми каже една добра дума, да ми свари една супичка... И аз имам болести, но тя ме изпревари. Не е справедливо да си отиде преди мен, защото бе по-млада, но явно някъде горе е било решено така.
Мъж съм и съм свикнал да се държа, но

дни наред плачех неутешимо като малко дете.

Казвах си – добре, че ги има децата, иначе за какво да живея повече? Нима ме чака нещо хубаво? Самота и спомени.

Децата наистина много ме подкрепяха в началото. Но после се обърнаха срещу мен. Уж за добро”, изповядал се пред своя дългогодишна комшийка ветеранът на Сатирата.

Както “ШОУ” междувременно разбра от първа ръка, децата на Васил Попов напирали да го настаняват в старчески дом, защото не можел да се справя с домакинството.

“Това изобщо не е вярно. Васко недовижда малко, мъчи го дископатия, има и високо кръвно, но в кухнята е същински бог. И другият ни колега Димитър Манчев, лека му пръст, беше голям кулинар. Двамата си разменяха рецепти за различни вкусотии.

Васил готви прекрасно, обслужва се сам,

защото нито е на легло, нито има склероза. Напротив – умът му е удивително бистър за възрастта. Много е любознателен и доскоро се чувстваше ведър и жизнен. Обаче загубата на Беба наистина го срина. Иска ни се да вярваме, че лека-полека ще се справи. Той е мъжко момче и е видял две и двеста.

Защо искат да го вкарат в хоспис, само децата му си знаят. Сигурно нямат време да му пазаруват, да го наглеждат – все пак хората с неговото ЕГН е редно да бъдат заобиколени с грижи и внимание. Съмняваме се, че финансовите възможности не им позволяват да наемат на баща си икономка или жена, която да го гледа.
Явно са

се настървили да сложат ръка на апартамента му в елитния “Лозенец” още приживе.
Така са днешните деца – пет пари не дават, че родителите им са треперели над тях, че са им подсигурили основните неща в живота. Остареят ли, вече са непосилно бреме за тях и бързат да го “разтоварят” в някой приют”, възмущават се колеги на Попов.

Самият актьор признал, че сигурно в един момент ще капитулира пред “загрижените” за неговото “добруване” рожби и ще си стегне куфарите към някой хоспис. Първоначално популярният комедиант

обмислял варианта да се съди с децата си,

но после преценил, че така ще се смразят завинаги, а и клюкарите ще раздухат семейната им драма в медиите и на стари години ще стане за резил.

“Буба ще се обърне в гроба, ако разбере какво искат да направят с мен. Но аз нямам сили да се боря до безкрай. Не вярвам, че в старческия дом ще си намеря компания, която да ми замени съпругата. По-скоро там окончателно ще рухна.

Нищо чудно и скоро да си отида”,

редял кобните си предчувствия пред свои приятели доайенът на “трупата на смешниците”.
“ШОУ” се добра до информацията, че именитият жрец на Мелпомена най-вероятно ще доизживее старините си в приюта в кв. “Дървеница” или в Горна баня. По-евтин щял да излезе “престоят” му в дома за престарели ветерани на културата в кв.”Захарна фабрика”, но там приемали само пенсионирани артистични кадри без близки роднини, а и условията били доста по-лоши в сравнение с другите два хосписа.

Засега човекът, който в дует с рано напусналия този свят актьор от Сатирата Хиндо Касимов разсмиваше няколко поколения българи, не се давал и бил категорично против продажбата на сравнително малкия му /70 квадрата/, но уютен апартамент в близост до пазарчето на столичния бул.”Черни връх”. За разлика от “звездните” си колеги Георги Калоянчев, Татяна Лолова и Стоянка Мутафова

той не е получил жилището си от Тодор Живков,

а го купил с хонорара от участието си в тв сагата “Демонът на империята”, твърди самият Попов.
Известният актьор не искал да чуе и за даване под наем на своята “крепост” въпреки доводите на наследниците си, че със средствата ще подпомага собствената си издръжка, а и ще остава някой лев и за техните семейства.

“Така или иначе, ситуацията е тежка и сложна, защото Васко вече няма живи близки роднини, които да се намесят в негова защита. Все пак това се отношения между много близки роднини. Странични хора нямат думата. Съчувстваме му, тъгуваме, като го гледаме как се е стопил от мъка, как няма желание да излезе да пийне по кафе с цигарка като преди, да си поговори с познатите в квартала...


ДОСИЕ

- Васил Николов Попов е роден на 25 юни 1934 г. в София. Завършил е актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на проф. Кръстю Мирски. Играл е последователно в Учебния театър към ВИТИЗ, в театрите в Сливен и Видин. От 1960-а е в щатния състав на Сатирата. Сред по-известните му роли са Живота Цвиович в "Д-р" на Бранислав Нушич, Рачо Драгалевски в "Двубой" на Вазов, Добчински в "Ревизор" от Гогол, Теди Рузвелт в "Арсеник и стари дантели" от Дж. Кесърлинг, Ланс в "Двамата веронци" от Шекспир и други. Участвал е и в много филми, някои от които са влезли в златния фонд на родното кино - "Демонът на империята", "Момчето си отива", "Може би фрегата".

- Дълги години Васко Попов дели една гримьорна с такива светила на Сатиричния театър като Никола Анастасов, Григор Вачков и Константин Коцев. По-късно към тях се присъединяват Хиндо Касимов и Димитър Манчев.

Но Васил Попов остава в съзнанието на зрителите най-вече със съвместните си изяви с покойния Хиндо Касимов. Двамата актьори "се намират, без да се търсят" в редакция "Хумор, сатира и забава" на БНР. Оттогава са неразделни не само на сцената, но и в живота. Талантът им блика и извън скечовете. Васко и Хиндо редактират текстовете на хумореските, а понякога сами ги съчиняват.

Коронният им номер е сценката, в която се правят на туземци от Черния континент. Колоритните партньори цъфват на сцената само по препаска от лико на слабините и пелтечат на непонятен африкански диалект. "Смятам, че ние сме бащите на двамата зевзеци от "Замунда банана бенд", което ме прави много щастлив!", довери в едно интервю Васил Попов.

- Петилетки наред джипи на популярния комик и съпругата му е д-р Гатева от столичната XIII ДКЦ. А личен кардиолог на Попов е проф. Цветана Кътова от Трета МБАЛ. С Беба са влизали за изследвания и лечение и в Правителствена болница.

Първа половинката на ветерана на комедията схванала разликата между характерната за съпруга си сценична треска и хипертоничния пристъп. “Васко, не си добре, трябва веднага да отидеш на лекар и да пиеш лекарства!”, отсякла Беба, когато точно преди заминаване на гастрол в провинцията мъжът й се събудил с кръвясало око. Оказало се, че кръвното му е 190 на 110. Оттогава всеки ден пие хапове.

- От известно време насам обаче тайнствен микроб, предизвикващ гурели и сълзене, мъчи “смешника”. Открили му и пердета на двете очи, но той все отлага операцията, тъй като се бои да не остане с едно око като по-младия си колега Илия Добрев. На младини обаче бил много по-смел и веднага легнал под ножа, за да му отстранят възли на гласните струни.


ХРИСТО ДРУМЕВ ЗАРЯЗА СТАР ПРИЯТЕЛ С АМПУТИРАН КРАК В ДОМ ЗА ПРЕСТАРЕЛИ
 Дългогодишният му авер и партньор по покер Никола Гандев, син на актьори и брат на историка акад.Христо Гандев, гаснел в държавен хоспис

След като го натириха от “дойната крава” НДК, мислещият се за “богоизбран”, “недосегаем” и “вечен” шеф на мастодонта в центъра на София Христо Друмев влезе “по спешност” в болница. “Сериозното заболяване” обаче не му попречи много бързо да рипне на крака и да се самопредложи за общински съветник от БСП. “Хората като него са свикнали да са на богата хранилка и до смъртта си няма да се откажат от мерака да са в центъра на вниманието и от дипленето на пачки”, коментират запознати.

По думите им 78-годишният ексдиректор на НДК отдавна хвърчал нависоко и изобщо не се сещал за близки, изпаднали в беда. “Падналият няма приятели”, обичал да повтаря Омбо, както го наричат в бриджорските среди у нас. Оттам намекват, че имал имоти и авоари в Германия и Австрия, подсигурени още навремето от баща му, едър търговец и представител на няколко западноевропейски фирми за храни в България.

Един от най-дългогодишните авери и покер-партньори на Друмев е Никола Гандев, роден брат на един от най-големите наши историци – покойния акад. Христо Гандев.
“Никола е много по-млад от брат си. Родителите им са сливналии, бяха актьори в Бургас и София.
Навремето Никола и Омбо не пропускаха вечер, без да пляскат картите. А пък бридж Друмев играеше най-вече с Иван Танев от Чирпан, инженер по образование, който тогава стопанисваше кафенето на Софийския университет.

После постоянни партньори му станаха Александър Черпоков, следователя от бившето Главно следствено управление, и Тюрком /Томи/ Едуард Мечикян, също инженер, треньор на националния отбор по бридж и един от създателите на българската Федерация по бридж.

Но любим партньор за покер си му остана Никола, който беше готвач в ресторанта на Съюза на писателите, а после държеше барчетата в “Армията” и театър “София”.

От известно време обаче бачо Кольо е много зле. Няма близки и се подслони в държавен хоспис в столицата. Боледува от тежък диабет и наскоро му отрязаха крака. Много препати този човек и още се мъчи! Отива си пред очите на персонала, а старите му приятели като Омбо, за които е направил толкова добрини, изобщо не се сещат за него. Съдба!”, доверяват bg-бриджори.


МАЙКИ, БАЩИ И РОДНИНИ НА ИЗВЕСТНИ АКТЬОРИ КРЕЯТ И УМИРАТ В ПРИЮТИ

Бащата на шоумена Владислав Карамфилов – Въргала, прекарал последните години от живота си в приют за престарели в родния си град Силистра, издаде пред “ШОУ” музикантът от Ловеч Радослав Филев. Двамата се сприятелили през 1995 г., когато ловчанлията свирел по кръчмите в крайдунавския град.

Карамфил Димитров постъпил в старческия дом година по-рано. Обитавал стая № 48. До смъртта си през 1997г. отбягвал да говори за сина си. Той бил достолепен и горд човек и се опасявал, че славата на любимото му чедо, тогавашна звезда от филма "Пантуди" и виден кукувец, само щяла да породи в хосписа излишни клюки и напрежение.

До пенсионирането си Карамфил се трудел като банков чиновник в София.
Преди раждането на сина си свирел в силистренския ресторант "Дунав", по-късно отново се цанил за два-три сезона.

Според Филев бащата на Въргала предпочел да завърши житейския си път в приют, защото се опасявал да не се превърне в тежест за децата си на стари години. Избрал да склопи очи в Силистра, тъй като там били погребани предците му. Ловешкият музикант го описва като тъжен човек, който обаче притежавал аристократичната дарба да се шегува със себе си.

- Лелята на Татяна Лолова издъхнала сам-самичка в панелката си в Хасково. Навремето Ирина Лолова била звезда на местния театър и невероятна красавица. Мъжете падали в краката й, но тя така и не се задомила. В последните години от живота й между нея и далеч по-младия управител на най-реномирания ресторант в града Филип Керанов, брат на прочутата тракийска певица Недялка Керанова, пламнала страстна любов. Избраникът на лелята на комедиантката бил с огромно шкембе и надупчено от сипаница лице. Хасковлии го наричали Квазимодо. Той обаче треперел над актрисата и й угаждал с месни специалитети и маркови напитки. Ирина Лолова помагала много и на сина му, който в момента е известен цигулар в чужбина. За беда Филип Керанов си отишъл рано, покосен от рак. Неговата изгора не могла да понесе смъртта му и издъхнала само след няколко месеца - забравена от всички и на ръба на мизерията. Примата на Сатирата, която и приживе нехаела за съдбата на леля си, не отишла даже на погребението й, възмущават се съседки на Ирина Лолова.

- От две-три години цялата артгилдия в България одумва Филип Трифонов, писа неведнъж “ШОУ”. Актьорът, който нашумя с ролята на Ран в култовия филм “Момчето си отива”, е оставил майка си в хоспис в столичния квартал “Горна баня”. Не че Фипо страда от липса на средства, подмятат негови колеги, но явно ангажиментите и прекомерната напоследък любов към чашката не му позволяват да полага пълноценни грижи за родителката си.

Майката на Фипо – Люба Абрашева, пенсионирана актриса и една от основателките на Младежкия театър, е на преклонна възраст, което се отразило негативно не само на физическата й кондиция. Знайно е, че за да стигне до старчески дом, възрастният човек трябва да е развил склероза или деменция – болести, които определено не се поддават на лечение в домашни условия, но пък страшно изтормозват близките. Такива старци изискват денонощно бдение, а хората, които предлагат услугите си в тази сфера, са или без медицинско образование, или изпълняват отгоре-отгоре задълженията си въпреки солидното заплащане. Именно със страха от болногледачки-самозванки мотивирал решението си да даде майка си в хоспис и Филип Трифонов, гласи съсловната мълва.

- В старческия дом в Горна баня пребивава и майката на друг известен bg-актьор – Светослав Пищалов, видя с очите си репортер на “ШОУ”. “Царят на дублажа” и неговата сестра, която също е един от най-известните гласове “зад кадър”, бяха пристигнали на рождения ден на родителката си. Жената е настанена в стая с две легла и близките й полагат трогателни грижи за нея. За празника я бяха отрупали с подаръци, отделно Пищалов разопакова голяма торта и почерпи целия дежурен персонал на дома. Обеща към края на месеца да донесе необходимите лекарства, а колкото до дрехите, майка му засега си имала всичко необходимо.

- В дома за престарели ветерани на културата в столичния кв.”Захарна фабрика” издъхна и тв режисьорът Жарко Павлович, тъст на покойния актьор и шоумен Иван Балсамаджиев. До последно артветеранът от сръбски произход се държеше бодряшки и дори одумваше зет си, че въпреки йогата и диетата хванал рак. А пък той, видите ли, и по няколко цигари дневно си позволявал, и си попийвал от време на време, а не можел да се оплаче от здравословни проблеми. И наистина – Павлович, който е бил съпруг и на голямата актриса Лора Кремен, прехвърли 80-те, докато пълният въздържател Балсамаджиев се предаде след 5-годишна битка с рака на стомаха и почина малко след 57-ия си рожден ден.

- В старческия дом в столичния кв. “Дървеница” намери смъртта си и Анна Фаденхехт, дъщеря на известен столичен банкер от началото на миналия век, и майка на видния актьор Йосиф Сърчаджиев.

Страниците подготвиха Жана АРСОВА и Емил ГРУЕВ