Мъждукащата аритмия в много случаи е животозастрашаваща
Учестеният пулс за някого е норма, за друг - сериозна болест. Дори в медицинските учебници посочват един доста голям диапазон за нормално сърцебиене - от 60 до 90 удара в минута. А западни специалисти “разрешават” на сърцето да бие и със 100 удара в минута.

Обикновено пулсът е слаб и зачестява в горещината и след прием на диуретици. Една от най-разпространените причини за ускорения пулс е недостигът на течности в организма. Този механизъм се обяснява просто: ако в кръвоносните съдове няма достатъчно кръв, на сърцето му се налага да бие по-бързо. Затова е важно да пиете повече вода в горещините - поне 1-1,5 литра течности - най-добре с лимонов сок или слаб зелен чай.

Пулсът се ускорява след чашка чай, кафе или разхладителни напитки. Учестеното сърцебиене се предизвиква от кофеина. Всички знаят, че го има в кафето и чая, но много не могат да се досетят, че кофеин има и в кока-колата, и в многото други разхладителни напитки. На спортистите колата може и да не нанесе вреда, но на нас, обикновените хора - може да ни “разхлопа” сърцето. Пийте вода вместо кока-кола, най-добре минерална или слаб чай, безкофеиново кафе, сокове.

Внезапното ускоряване на пулса се съпровожда с чувството на страх, изпотяване, главозамайване. Състоянието, при което сърдечният ритъм се ускорява без видими причини, се нарича пароксизмална тахикардия. Честотата може да достигне 300 удара в минута, а продължителността - от няколко секунди до няколко дни. Тези пристъпи могат да се овладеят, но когато се случи за първи път - хората много се плашат. Затова е най-добре да извикате “Бърза помощ”, ако по-рано не сте преживявали подобно нещо.

Ако сте отслабнали, непрекъснато ви е горещо и пулсът е ускорен, вероятно имате проблеми с щитовидната жлеза - много честа причина за сърцебиене, особено при жените. Хипертиреоидозата води до това, че в кръвта попада голямо количество хормони. В резултат на това се ускоряват всички обменни процеси, вкл. и “сърцето се разлудява”. Колкото може по-бързо се обърнете към ендокринолог, за да ви изследват и лекуват.

След ангина, особено ако сте я изкарали на крак, възниква миокардит - възпаление на сърдечния мускул. Често тази болест протича без симптоми, но последствията са ускорен, или обратното - слаб пулс, както и поява на екстрасистоли. Допълнителен признак на миокардита е продължително задържаща се невисока температура. Търсете кардиолог.

Вие сте развили мъждукаща аритмия, ако пулсът ви внезапно започне да се ускорява и е неритмичен. Освен това понякога възникват изпотяване, чувство за страх, главозамайване. Причините за тази болест са много - от пушене до порок на сърцето. Проявите много приличат на пристъп на пароксизмална тахикардия: сърцето бие много бързо. Но съществува една важна разлика: пулсът при тахикардия е равен и ритмичен, макар и ускорен, а при мъждукащата аритмия е неритмичен - с неравни паузи. Извикайте ”Бърза помощ” и изпийте половин таблетка аспирин. След като отидете при кардиолог, ще ви направят ЕКГ и тогава ще диагностицират мъждукащата аритмия със 100-процентова точност.

Накрая, сърцето ви може “да забие бързо-бързо” след приема на някои препарати. Много лекарства могат да предизвикат такова състояние. Затова, ако сте започнали някакви нови препарати и скоро забележите, че пулсът ви се е ускорил, внимателно прочетете инструкцията. Може и да не сте забелязали, че сърцебиенето е посочено като странична реакция. Естествено, посъветвайте се с личния или лекуващия лекар и спрете приема на тези хапчета.