• Инсултът го покоси на 50 г., след като Елка Константинова закри цирка • Веднъж за малко да ми промуши главата с ножове, твърди брат му Бате Николай
Васил Стефанов Николаев – Орфи, е роден на 1 юни 1943 г. в Силистра. На осемгодишна възраст подготвя самостоятелен спектакъл и се явява под името Орфо, заимствано от гръцката митология, а по-късно го променя на Орфи. В края на септември 1976 г. "Български магичен кръг" организира в Слънчев бряг първия национален фестивал. Там Орфи спечелва наградата "Гран при". През 1986 г. магът е назначен за генерален директор на българските циркове. Двоен юбилеен магичен спектакъл „Орфи” представя през 1993 г., наречен още "Спектакълът на века", следват го "Тримата големи" - Орфи, Астор, Ирко.

За последно излиза пред публика в Карлово на 9 ноември 1993 г. 10 дни по-късно умира от масиран мозъчен инсулт, който според лекарите бил следствие от диабета. Според близки обаче причината е друга. След като бившата културна министърка Елка Константинова закри цирка, именитият факир бе повален от диабет и умира.

Бях първият асистент на брат ми Орфи, доверява актьорът Николай Николаев, известен като Бате Николай. Веднъж без малко да ми промуши главата с ножове, защото гледал как Мистър Сенко прави фокус с жена си. Ние с брат ми си блъскахме кухите тикви как става това. И понеже му бях опитното зайче, на репетиция той така заби ножа, че ми пукна черепа, още потръпва при спомена за екшъна маестрото на клоунадата.

От кончината на неговия прочут брат е изтекла доста вода, но Бате Николай и досега не може да преглътне потреса си от зловещия факт, че

прахът на Орфи бил разделен на две и погребан на различни места

Когато брат му напуснал този свят, актьорът е в чужбина. И по думите му никак не му харесала бързината, с която вдовицата претупала траурната церемония. Вместо да изчака цялата рода на популярния илюзионист да се събере, тя отнесла „своята” част от кремираните тленни останки на Орфи в гробището на Вакарел. Оставя другата половина на близките му, които я полагат в Централните софийски гробища. Преди време Бате Николай дори намекна в медиите, че брат му може и да е бил отровен, но след страховития скандал, който му вдигнала жената на Орфи, и под заплахата от съд

престана да тиражира публично версията за неестествената смърт на легендарния фокусник

„Нашият баща Стефан Николаев е основателят на Силистренския театър и негов директор няколко години. Именно там се роди брат ми Орфи. На 16 години направи с театър-майсторите сандъци за илюзия от старите декори на театъра, боядисаха в лилаво завесите. Един ден в театъра оповестиха, че тук ще изнесе изпит младият илюзионист Орфи. В комисията бяха великият Лазар Добрич, Мистър Сенко и няколко души от Комитета за наука, изкуство и култура. Тази велика илюзия щеше да се изпълни за пръв път в света като "световен нумер", както би казал Лазар Добрич. Наистина този фокус е измислен специално за илюзиониста Орфи от музикалния му оформител, сиреч от мен - брат му. Орфи си слага на ръцете жълти кожени ръкавици, асистентката донася поднос, на който са поставени пет различни по големина електрически крушки и едно котлонче с открит реотан.

Магьосникът, като вземе електрическа крушка с едната си ръка и обяви - електрическа крушка от 40 свещи, като й се поклони, тя светва в ръката му. Взима втора - разхожда се важно и казва - 60 свещи. Светне, духне, тя загасне. Взема нова - 200 свещи. Тя засияе силно и накрая - котлонче с открит реотан, ще запали и него. Да протегнеш магическата си ръка и реотанът почервенее и всичко това, ходейки свободно по сцената. Моментът тогава настъпи. Зазвуча най-хубавото и специално подбрано танго от Йосиф Цанков. Орфи сложи ръкавиците, осветлението леко се приглуши, магът взе крушката и съобщи - 40 свещи - поклон, и тя светна, но когато в ръката му се оказа не 40, а 200-ватовата крушка, той извика: "Ох, ох!” и започна да подскача ситна ръченица.

Крушката падна, той изведнъж се спря и рече: "Стават такива работи, антракт". Завесата се спусна, чуха се ръкопляскания. След това се обърна към мен, конструктора на тази велика илюзия, и ми викна:

"Ти не си брат, а убиец!"

И беше прав. Аз бях решил задачата по най-простия начин - авансцената беше опасана от забити с кабърчета в дъските чифт оголени кабели, подобно на тролейбусна линия, по която протичаше най-нормален 220-волтов ток. А токовете на обувките на Орфи бяха със зачукани парченца ламарина, на която бяха заварени облечени кабели. Те минаваха под панталоните и завършваха под каишката на часовника. Когато магьосникът слагаше жълтите кожени ръкавици, в лявата със специални изолирани закопчалки съединяваше още два кабела, зашити вътре, като плюсът завършваше в палеца, а минусът - в показалеца. И така, като пали крушката и стъпи последователно с тенекиените си пети върху "тролейбусната линия", крушката светваше и публиката трябваше да изпадне в див възторг. Бях оглупял от ужас и приличах на конструктор на електрически стол, чиято жертва оживява вследствие неизправност на електрическата инсталация.

Бате Николай и досега е убеден, че ликвидацията на цирка, извършена през далечната 1992 г. от тогавашната културна министърка Елка Константинова и нейния екип,

скъсила фатално живота на Орфи

Много циркови артисти – близо 300 човека, останали на улицата. Братът на Бате Николай се опитал да противодейства според силите си, но това се оказало „мисия невъзможна”. От негативните емоции именитият факир хванал диабет и скоро след това починал. А пък цирковата база в „Илиянци” била доразграбена от брата на бившата тв журналистка Милена Милотинова по времето, когато тя станала царска депутатка. Разбра се, че Любо Нейков е закупил целия реквизит, албуми със снимки, костюми и касети със записи от представления на прочутия фокусник. Сумата за сделката се пази в тайна, но клюката носи, че бившият подопечен на Слави е платил около 15 бона. Люба, бившата асистентка и съпруга №2 на покойния маг, шитнала всичките му тайни на „Комиците", тъй като не можела да преживява „от едната пенсия”, пък и магическите атрибути на благоверния й „прашасвали от години”.

Анастасия ХРИСТОВА