Ухапването от комари може да предизвика алергия. Пчелите дори могат да ни вкарат в гроба! Заредете аптечката си с антихистаминен препарат
Отдавна очакваме лятото. За да се порадваме на свежия въздух, на зеленината около нас. Но различните кръвосмучещи насекоми могат да вгорчат живота ни.

Затова е време да си припомним как да се защитим от тях, особено ако имаме склонност към алергия и други неприятни последствия.

Човек може да получи малко сърбящо червено петънце след такова ухапване, но могат да се появят големи мехури, напомнящи изгаряния. Слюнката на комара попада под кожата, в резултат на което възниква раздразнение. Учени от Финландия изяснили, че в нея се съдържат специфични белтъчини и точно те предизвикват алергията.

Има и добра новина. С времето у човека се изработва имунитет към ухапванията от тези нахални насекоми. Ако техните “хоботчета” ви нахапят 250 пъти, ще забравите за сърбежа и раздразнението.

И все пак, последвайте съветите на специалистите:

Ако мястото на ухапването ви сърби много, потърпете и не се чешете усилено, не раздирайте кожата си, защото може да си докарате инфекция. В домашни условия можете да си приготвите средство, което ще премахне сърбежа - разтворете една чаена лъжичка сода в половин чаша топла вода и намокряйте с този разтвор мястото на ухапването на всеки час.

Натопете памучна салфетка в студена вода, одеколон, нишадърен или етилов спирт и слагайте на мястото на ухапването. Можете да слагате и листа от живовляк, пера от зелен лук откъм вътрешната му страна или лапа от козметична глина.

Ако след ухапването от комари са минали 12 часа, а сърбежът не спира, тогава си направете компрес с фурацилин. Една таблетка от този препарат се разтваря в 100 мг топла вода и се оставя на студено. Веднага щом разтворът се охлади, натопете в него памучен тампон или парче бинт и наложете на болното място. Щом компресът изсъхне, сложете нов.

Ако след едно денонощие сърбежът все още не преминава и ви безпокоят неприятни усещания, най-добре да се обърнете към алерголог. Той ще ви предпише специални лекарства.

Яжте колкото може повече домати. Учени от САЩ открили, че в тези зеленчуци се съдържа вещество, което плаши кръвосмучещите гадинки.

Ухапването от пчели е не само болезнено, но и токсично

Най-опасното усложнение е анафилактичният шок. Научете се да оказвате първа помощ на пострадалия.

След нападението тези насекоми загиват. Изключение правят някои африкански пчели, които нанасят на жертвата няколко болезнени ухапвания, от които, за съжаление, се умира.

Отровата, която изпускат осите, пчелите, земните пчели и другите жилещи ципокрили насекоми, съдържа биологично активните амини. Освен че предизвикват силна алергична реакция, те разрушават еритроцитите - червените кръвни телца. Впоследствие това се оказва пагубно за бъбречната функция. Заради едно или две ухапвания няма да ви се случи нищо страшно ако не се смятат силното раздразнение, отокът и възпалението. Ушите, клепачите, дланите и стъпалата отичат най-бързо. Много хора след ухапвания от оси, пчели и други жилещи ципокрили получават проблеми с дишането. Алергията от ухапване от насекоми се предава по наследство. Вие трябва да бъдете нащрек и да знаете всички симптоми на специфичната реакция при ухапване. Така можете да окажете първа помощ на пострадалия.

Какво трябва да предприемете след ухапване от пчела, оса, стършел, земна пчела и прочее...

- Ако имате алергия към пчелни ухапвания, най-добре е да се откажете от меда и другите продукти от мед.

- Стойте далече от лятната кухня или от мястото, където се приготвя сладко.

- Ако около вас се завърти пчела, не се паникьосвайте и не размахвайте ръце. Успокойте се и почакайте, докато тя сама си отлети и се отдалечи от вас.

- Ако все пак ви е ухапала пчела, се постарайте да сведете до минимум всички неприятни усещания и да премахнете отока. За начало с помощта на пинцета извлечете жилото, като се стараете да не докоснете капсулката с отровата - тя се намира на самия крайчец на жилото.

- Натопете памучен тампон в спирт или кислородна вода и натрийте мястото на ухапаното - може и с водка или одеколон. След това охладете и болката, както и отокът, постепенно ще изчезнат. Можете да налагате на болното място извара, зелеви листа, магданоз.

- Задължително заредете аптечката си с антихистаминен препарат. При повишена чувствителност към ухапвания от ципокрили жилещи насекоми незабавно извикайте “Бърза помощ”.

Внимание! Опасно!

Най-опасно е ухапването в областта на лицето. То може да доведе до оток в гръкляна и до задушаване. Тази алергична реакция е била описана още през 1882 година от немския лекар Квинке.

Внимание!
Запомнете основните симптоми: гласът на ухапания става нисък и хриплив, започва да кашля с груба и рязка кашлица. Човекът трудно вдишва и издишва, лицето му първо посинява, а след това побледнява. Болният не може да си намери място и се мята на всички страни.

Незабавно извикайте “Бърза помощ”. При оток в гръкляна лекарите ще се отзоват веднага.

А дотогава:

- Дайте на пострадалия някакво диуретично средство - може отвара от боровинкови листа; 500 мг витамин С и калиев препарат. Не забравяйте за противоалергичното средство. Желателно е да не е таблетка, а сироп - той по-бързо се усвоява и следователно започва да действа по-бързо.

- Отворете вратите и прозорците, включете вентилатора, нека стаята се напълни с чист въздух. Пуснете крановете с гореща вода и в кухнята, и в банята - това ще овлажни поне малко въздуха. Намокрете добре един чаршаф и го закачете да виси в помещението, където лежи болният. Сложете в стаята няколко съда с вода, като предварително добавите евкалиптови листа.

- Опитайте да успокоите пострадалия човек. В малко вода разтворете 30 капки корвалол или валокордин и му дайте да изпие този разтвор.

- Трябва да пие само алкално питие: топло мляко, в което да добавите малко сода - на крайчеца на лъжичката; минерална негазирана вода също.

- Извършете и няколко други процедури - гореща баня за ръцете и краката с температура на водата 38-40 градуса. Продължителността на процедурите е 10 минути. Можете да налагате гореща грейка вместо гореща баня - пак на ръцете и краката. Пак за 10 минути. Но на мястото на ухапаното наложете лед. Кожата на увреденото място трябва да се натрие с водка или спирт.


Кърлежите са преносители на коварния енцефалит

Тези коварни насекоми също пречат на хората да си отдъхнат спокойно сред природата. Малките паразити очакват своите жертви на клоните на дърветата и в тревата. Те са преносители на много опасното заболяване кърлежов енцефалит. Излишно е да казваме, че като се насочите към гората, се обличайте подходящо, т.е. затворени обувки и дрехи, покриващи тялото.

Кърлежите са истински лакомници. Те наблюдават няколко часа своята жертва и избират “най-вкусното” и удобно място за ухапване. Основно “предпочитат” шията, под мишниците, слабините, вътрешната повърхност на бедрата. Най-простичкият метод за избягване на ухапване от кърлеж е постоянно да преглеждате тези основни зони по своето тяло.

Ако все пак кърлежът се добере до тялото ви, като начало опитайте да го изскубнете - колкото по-дълго стои, толкова повече проблеми ще ви създаде.

- Не опитвайте веднага да го измъквате, защото така ще извлечете само тялото, а отровното хоботче ще остане вътре в тялото ви.

- Залейте го с растително или камфорово масло и след 15 минути го измъкнете с пинцета.

- Намажете ухапаното място с йод.

Най-разпространеният метод е следният: намажете ухапаното място с масло или вазелин. Направете си примчица от конец, прихванете челюстите на насекомото в основата му и след 5 минути започнете внимателно да го измъквате. Бъдете търпеливи, процесът на извличане може да отнеме дори цели 15 минути. Важно е да се справите, а не да бързате.