БЯЛОТО БРАТСТВО
• Легендарното съкровище на Петър Дънов било изровено от двама ревизори от Министерството на финансите и МВР-служители през 1957г. в местността Морените на Витоша
• Брат Стойчо, любимият ученик на Дънов, смаял Ванга с предсказанията си

Още от началото на миналия век “Бялото братство” е най-влиятелната духовна общност у нас. Тогава завърналият се от Америка Петър Дънов (приел духовното име Беинса Дуно) започва неделните си проповеди в къщата на ул.”Опълченска” 66 в столицата, където живее и семейството на Георги Димитров.
Таньо Танев показа част от уникалния архив на Братството, където се пази и протокол от разпита на Учителя в Дирекция на полицията през 1925 г. Тогава Дънов свидетелствал в полза на Георги Димитров и “героят от Лайпциг” не забравил доблестната му постъпка. След 9 септември и до самата си загадъчна смърт “вождът” бранел, доколкото може, последователите на Беинса Дуно. Учителят доживял до дълбока старост и починал през 1949 г.
Последната година от земното си битие водачът на “Бялото братство” прекарал в скромна къщурка в софийското село Марчаево. Той продължил да рисува и пише музика в спартанска обстановка, да се среща, макар и тайно, с верните си ученици. Днес тази къща е превърната в музей на Дънов, където всичко се пази така, както го е оставил Учителя.
Гробът на Беинса Дуно е на няколкостотин метра от Руското посолство. Всички казват, че мястото е свято. Петър Дънов почива под лозницата, където е обичал да беседва със своите последователи. Тогава на мястото на “голямата бяла къща” на посолството се е намирал Братският дом. Целият квартал бил застроен с къщички на потомствени дъновисти. Близо до Дома е живял и тайнственият бивш офицер, довереник на Дънов и пръв окултен съветник на цар Борис III Любомир Лулчев.
Последният български монарх се е допитвал до него по най-важните въпроси на своето управление и Лулчев записва беседите си с царя в своя дневник. След “народната победа” комунистическите властници веднага пращат любимия ученик на Дънов в затвора. Там той намира смъртта си, но оригиналът на неговия дневник потънал вдън земя. Преди няколко години издателска къща “Репортер 7” пусна на пазара т.нар. “Дневник на Любомир Лулчев”, но това е фототип. Според Таньо Танев окултният съветник на Борис III си водел тайни записки в затвора, които били изнесени от надзирател, фен на “Бялото братство”.
Оригиналът на този “затворнически дневник” се пазел в частен дъновистки архив в Америка, но Танев го получил и се готвел да го публикува.
Според легендата учениците на Дънов го заровили на Витоша и оттогава следите му се губят. Уникалното имане на Беинса Дуно наистина е било намерено на 3 км от местността Морените на Витоша през далечната 1957 г. Тогава двама ревизори и неколцина милиционери погнали счетоводителя на Братството и с пистолет на тила го откарали на Витоша. Горкият човечец се принудил да им покаже мястото, където верните ученици на Беинса Дуно закопали имането му. “Наказателният отряд” секвестирал “ в името на народа” много златни и сребърни предмети, антики, часовници, инкрустирани със скъпоценни камъни, и бая финикийски знаци – турски лири, златни наполеони, долари… След “изземването” съкровището било “заключено” в сейфа на МВР, но и до ден-днешен, кълне се Таньо Танев, следите му се губят. Лично той няколко пъти е правил опити да го получи обратно и да го връчи на “Бялото братство”, но от сградата с двата лъва не давали разрешение.
Духовната общност просъществува в “безвъздушно пространство” чак до 1964 г. Тогава шефката на Ленинския изпълком на столичния народен съвет Нора Ананиева я регистрира по височайшата заповед на ЦК. Естествено, регистрацията не минава през съда, а ”се оформя” само в Агенцията по вероизповеданията. Затова днес “белите братя и сестри” не могат да направят нищо, за да си реституират поне малка част от имотите на общността. Съдът не ги признава за правоприемници, пък и до 10 ноември “Бялото братство” не е имало юридически статут. Така властта си измива ръцете и праща феновете на Учителя да си танцуват паневритмиите край Седемте рилски езера. Впрочем всяка година през август там става страхотен купон. Покрай езерото Окото опъват палатки стотици последователи на Дънов от цял свят. На близо две хиляди метра надморска височина те посрещат изгрева на слънцето с ритуални песни и танци, после слушат беседи, изпълненията на музиканти дъновисти и прочие.
Шефът на “Бялото братство” Благовест Жеков и съпругата му Лидия Николова са трето поколение дъновисти. На 2-годишна възраст майката на Лидия била на смъртно легло. Пощенска служителка от Плевен насочила семейството й към Петър Дънов.
“Учителю, детето ми умира, какво да правя?”, изплакала бабата на Лидия. “Върни се, то ще оздравее”, рекъл благо той. Така и станало. Лидия и Благовест се запознали в Братството. Сега те имат вече големи дъщеря и син. Родителите се надяват те да са четвъртото поколение дъновисти в техните родове. Семейството е на голяма почит сред следовниците на Учителя. Мястото на мъжа и жената в тяхната общност е еднакво и равноправно, основаващо се на взаимно уважение и толерантност и отхвърлящо хомосексуализма, полигамията и аборта, понеже смятат, че така се спира “превъплъщението на още една душа на земята”. Благовест и Лидия споделят: “Вегетарианци сме и препоръчваме хранене без месо. Придържаме се към природосъобразен начин на живот – разделно хранене с много сурови зеленчуци и плодове. Когато е възможно, правим 24-часов пост. Провеждаме 10-дневен житен режим през февруари”. Това са духовни завети, наследени от Беинса Дуно, който е внушил на своите последователи отрицателно отношение към алкохола, цигарите и хазарта. Дъновистите са върли противници и на наркотиците и изобщо на всичко, което разрушава физическото и духовното здраве на човека. Ето защо хич не е за чудене, че повечето доживяват до дълбока старост и се радват на отлично здраве. “Свръзка” между Учителя и Ванга е бил любимият ученик на Дънов – брат Стойчо. Пред своя близка пророчицата от Рупите описва срещите си с тези уникални личности и дълбокото си уважение към Учителя.
Още в средата на 40-те години брат Стойчо предрекъл на Ванга ранната кончина на съпруга й. Тя пък, от своя страна, му “се реванширала” с трагичното пророчество за тежък живот. То се сбъднало – в края на 40-те довереникът на Беинса Дуно бил пратен в лагера Белене, където намерил смъртта си.
Днес пред активистите на “Бялото братство” стоят куп нерешени проблеми, най-важните от които, безспорно, са финансовите. Както споменахме, на мястото на Братския дом се издига сградата на Руското посолство.
Навремето нашата държава предложила на Япония да построи свое посолство в София на това “благословено място”, но дипломатите от Страната на изгряващото слънце благоразумно отказали. Братушките пък ни дали в замяна парцел земя в Москва, където бил построен българският културен център.
Както се казва, пито-платено. Кой ще овъзмезди последователите на Дънов, остава загадка с много неизвестни.
Активистите на общността се борят като лъвове да получат поне някаква сграда за нуждите на Братството, но – уви. Засега те още обитават “по милост” клуб на СДС в кв.Изгрев” на ул.”Жолио Кюри” 77. Всъщност, “клубът” е бивш трафопост. Ако Учителя беше видял тази гавра, сигурно щеше да се обърне в гроба си.

ДЪНОВ: ГЪРЦИЯ ЩЕ ПОТЪНЕ ДО 2010 Г.
Известният окултист бил докарал комунистите в България.
Ние, българите, трябва да престанем с тази наша отколешна мечта за излаз на Бяло море. Гърция скоро ще потъне и отново ще имаме пристанища на юг, казва известният последовател на Петър Дънов Христо Марчевски. Той е автор на множество изследвания върху теориите и пророчествата на Учителя, едно от които е прочутото му произведение “Беседи и Пророчества”. Марчевски е сред най-ревностните изследователи на Дъновото творчество - дотолкова, че той самият вече има свои последователи. Учителят от Рила е пророкувал СИЛНИ ТЕКТОНИЧНИ РАЗМЕСТВАНИЯ в началото на нашия век, близо сто години по-рано. Страшното земетресение в Гърция е само един от белезите за наближаващото нейно потъване. Гърците си мислят, че им се е разминало със стотина съборени сгради и жертви, разсъждава Марчевски. Но те не знаят всъщност какво ги чака. Според дъновиста това е заслужено наказание за южната ни съседка, което византийците и фанариотите съвсем справедливо заслужават. Те винаги са искали да бъдат хитреците на Балканите. По принцип лошите мисли и лъжовното живеене предизвикват земетресенията. А тези “състояния на духа” са особено характерни за гръцката нация, такава, каквато я познаваме отпреди Любен Каравелов насам, казва Марчевски. По неговите сметки пророчеството на Дънов се отнасяло за най-късно 2010 година.

ДЪНОВ Е ПРОРОКУВАЛ И ИДВАНЕТО НА КОМУНИЗМА
В своя беседа от началото на Двадесетте световноизвестният окултист предупредил, че България я чакат 9 петилетки в компанията на болшевиките. Русия не послуша Толстой и духовенството доведе болшевизма, казал Дънов. Болшевиките - това са камшикът на Бога. Те са неверници и те действат с оръжие. След 1945 година болшевизмът ще дойде в България и няма да си тръгне оттук най-малко 45 години.
Петър Дънов изтъкнал в беседата си, че причината за идващата комунстическа власт е в лошото отношение на болшинството от българите към самия него. И сега те мислят, че могат да се повдигнат против мен, казал духовникът. Това, което аз говоря, са Божии думи, това са Божии закони. Ако те се опитат да заличат Божиите закони, ГОСПОД ЩЕ ГИ ЗАЛИЧИ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА. Със спирането на събора тук (Велико Търново, септември 1923 година) дойде земетресението в Япония. Една връзка има. Това показва, че цялото човечество е като в един организъм. Преди 5 години ме глобиха 25 лева, че съм проповядвал без позволение, без да взема разрешение от началството. И моят повереник каза: “Да заведем дело”. Не, казвам, да платим. Два милиарда и половина глоба наложиха на България заради тези 25 лева. Ще кажете - една случайност, съвпадение, но нека направят още един път опит - пак същото ще дойде.

ОЩЕ 2000 ГОДИНИ БЪЛГАРИНЪТ ЩЕ СИ БЛЪСКА ГЛАВАТА, ДОКАТО ТЯ УЗРЕЕ
Неведнъж в лекциите си Дънов е споделял пред своите поклонници разочарованието си от българите. Когато Христос дойде между евреите, какво им остави, питал той. Нищо не им остави, задигна си филмите. Така ще направя и аз. Няма да дам нито един косъм от главата си на българите. Каквото давам, един ден ще си го взема. Ще си вдигна тялото - цигулката и лъка си, и ще си замина, а те ще останат само със свиренето си.
Аз исках да направя едно добро на българите, да им покажа как да намерят еликсира на живота, но сега вече нищо няма да им дам. Те ме нарекоха какъв ли не - идолопоклонник, самозванец, ругаха ме и затова: да правят каквото искат, повече не се интересувам от тях. Употребих близо 12 години да изследвам българската глава, но я намерих много дебела. В дебелата глава няма много ум. Това не е за докачение, а факт. Исках да напиша нещо върху тия мои изследвания, което щеше да ползува българите. Това ще си остане за мене. И затова колкото научни данни съм събрал, ще ги задържа за себе си.
С цел по-бързото “узряване” на тая глава трябвало да дойдат комунистите. Свършекът на века се изразява в едно чистене на старото човечество, за да може на негово място да дойде новото човечество, обяснил духовният водач. Един период завършва през 1945 г. Тогава започва друг период, който ще трае също 45 години, до 1990-а. Идват такива времена и идва такава власт, че който й се противопостави, ще си положи костите в земята. Настъпва една голяма диктатура, допусната да изчисти застоялата тиня. Когато се размъти една вода, трябва да мине време, за да се изчисти. През тоя период ще тече мътната вода, отсякъл Дънов, цитиран от неговия последовател Христо Марчевски.
Причина за всички земетресения са лошите мисли на хората, твърдят единодушно окултисти от различни времена и националности. Според антропософа Рудолф Щайнер, творил в първата половина на двайсети век, ЗЕМЯТА Е ЖИВО СЪЩЕСТВО, което мисли и чувства не по-зле от представителите на човешкия биологически вид. Една от първите работи на желаещия да влезе в редиците на посветените е да почувства, че е едно цяло с планетата, твърди Щайнер в своята книга “Осем стъпки към посвещението”. Това единство съществува, просто трябва да се проумее и оттам нататък човек може да се развива, проповядват антропософите. Съвсем логично е в тая връзка, ако нещо в мисленето на масите се промени, това да повлияе и на състоянието на планетата. Самият Дънов открива връзка между своето заточение в Северна България и голямо земетресение по негово време.