Опасният ефект се засилва, ако изкуственият тен се трупа в ученическа възраст
През май и юни – месеците, в които солариумите се ползват най-активно, за да се подготвят дамите за разголените летни дрехи или пък за абитуриентските балове – дерматолози безплатно ще консултират за вредата от ултравиолетовите лампи. Всеки, който иска да се попече на солариум, може първо да се прегледа безплатно, за да разбере дали буквално не излага живота си на риск. Графикът за безплатните прегледи е обявен на сайта www.dermasofia.com Там може да се прочете и кои лекари участват в кампанията и как да се запишете за преглед. Засега без пари ще преглеждат само кожни лекари от София, Пловдив, Стара Загора и Димитровград. Повече за кампанията и за вредата от солариумите разказва д-р Росица Денчева, секретар на Дружеството на частнопрактикуващите дерматолози.

- Д-р Денчева, какво наложи да стартирате тази кампания?
- Солариумът стана масово средство за подобряване естетичния вид на кожата. А фактът, че това може да има неблагоприятни въздействия е малко известен. Световната здравна организация класифицира солариумите като устройства, които причиняват рак на кожата - вече е доказано. Това важи в много висока степен за хората, които са се излагали на солариум нееднократно във възрастта преди 18-20 години.

Вторият негативен ефект, който би могъл да има солариумът, това е ускореното стареене на кожата под влияние на ултравиолетовите лъчи. Тук стигаме до пълен парадокс – солариумът се използва предимно за подобряване на естетичния вид на кожата, в същото време обаче я състарява.

Третият неблагоприятен ефект до голяма степен е свързан с имунната система на човека. За съжаление противно на широко разпространената заблуда, че тенът влияе положително на общото здравословно състояние, ефектът е противоположен – ултравиолетовото лъчение потиска имунната реакция на организма на ниво кожа.

- Защо тогава солариумите са толкова популярни и разпространени, щом дори СЗО ги е обявила за опасни?!
- На първо място е въпрос на мода, за съжаление не можем да пренебрегнем този фактор. Разбира се, и желанието – особено на младите момичета – за по-добър външен вид. След това идва проблемът, че

солариумът води до привикване

човек се чувства добре, когато го използва. Това има и своето биологично обяснение, на хормонален принцип ултравиолетовите лъчи стимулират организма да произвежда вещества, които карат човек да се чувства добре. Същото е, когато се излагаме на слънце. Така че има степен на привикване и по-добро усещане за общото състояние под въздействието на солариума.

- Това звучи като някакъв лек наркотик...
- Да, то е много близко като механизъм на действие. Принципът е същият, както при привикването към използването на цигари, на алкохол – по същия начин има привикване към излагането на ултравиолетови лъчи. Това е основната причина, когато човек веднъж опита, след това да продължи и да иска да ползва и още, и още солариума.

Ние сме далеч от идеята, че с една кампания ще убедим хората да спрат да ходят на солариум. Искаме просто да обърнем внимание върху риска. Хората трябва да знаят, че тази процедура не е безобидна, тя носи риск, и ако са решили да я приложат върху себе си, добре е това да се случи поне след консултация с дерматолог. Специалистът може да прецени има ли повишен индивидуален риск и дали конкретният човек поема премерен или твърде висок риск, излагайки се на ултравиолетовото лъчение.

- Кои са рисковите групи?
- На първо място това са младите хора. Много страни в Европа забраняват посещението на солариум от ученици до 18-годишна възраст. Други рискови групи са

хората с много светла кожа

Ние, дерматолозите, я наричаме първи тип – това е много бяла кожа с руси коси и сини очи, кожа - склонна да образува лунички. Тези хора изгарят лесно на слънце и поемат значително по-голям риск, подлагайки се на въздействието на солариума. Бременните жени и хората с някакви имунологични заболявания също не би следвало да използват солариум.

- Има ли значение какъв е солариумът?
- Да, както има значение как е поддържан. По-новите машини са снабдени с така наречените дозиметри, които позволяват не само да се измери времето на облъчване, но да се регулира и дозата на ултравиолетовите лъчи.

- Може ли да се състави някакъв оптимален „график” за ползване на солариум, който да даде баланс между риска и гонения ефект?
- По принцип дори единичните процедури водят до възникване на клетъчни промени в кожата. Тези промени в годините могат да станат причина за отключване както на злокачествено заболяване, така и на процесите на стареене на кожата. Погледнато от този ъгъл, бих казала, че няма безопасни солариуми. Но ако човек все пак е решил да се подложи на такава процедура, е добре преди това да премине през профилактичен преглед. След това да започне с плавно увеличаващи продължителността си процедури – в никакъв случай да не опитва да постигне ефект с два сеанса по 20 минути. Това води до рязко предозиране на ултравиолетовото лъчение и значително по-тежки увреждания за кожата. Всъщност, ако трябва да стигна докрай, единственият безопасен тен според нас, дерматолозите, е изкуственият – този, който се постига с автобронзанти.

Надежда Георгиева


Седемте най-разпространени лъжи за слънчевия тен

1. Тенът е здравословен –потъмняването на кожната пигментация е форма на защитна реакция на кожата срещу вредните за нея ултравиолетови лъчи

2. Потъмнялата кожа ни предпазва от вредния ефект на слънцето – тенът осигурява преграда, която отговаря на слънцезащитен фактор 4, а скалата за УВ-протекция е до 50+.

3. При облачно време няма опасност от изгаряне – 80% от ултравиолетовите лъчи проникват и през облаците

4. Във водата няма опасност от изгаряне – водата осигурява защита за тази част от тялото, която е под повърхността й, но отразява УВ-лъчите и кожата над водната повърхност се облъчва двойно

5. През зимата ултравиолетовите лъчи не са опасни – те са по-малко като количество, но вредата им е същата

6. Ако ползваме фотозащитен крем, можем да се излагаме дълго на слънце – целта на фотозащитата е да ни защити във времето, в което сме на слънце, защото „безопасна” продължителност на слънчево излагане няма

7. Почивките между слънчевите бани намаляват вредата от излагане на слънце – натрупването на УВ-лъчение в кожата е еднакво, без значение дали сме я излагали на слънце в рамките на два часа, или два пъти по един час с почивка за обяд.