Всеки трети българин има проблеми с ерекцията. Всеизвестна истина: дори и най-отговорния български мъж е по-лесно да го завлечеш в чуждо легло, отколкото при лекар. Особено при уролог.
В същото време еректилната дисфункция (както сега наричат импотентността) се лекува в 95% от случаите, ако е избран правилният метод. Само че, уви, нашите мъже предпочитат да купуват вместо лекарства в аптеките, широко рекламирани добавки, без да може да решат проблема си и обогатявайки производителите на чудо- чайовете, капсулите и прахчетата.

“Ние, заедно с аптеките, направихме рейтинг на най-търсените “мъжки добавки”, наричани “раклата на съкровищата” - казва д-р Ангел Войнов. - От него ясно се вижда отношението на лекарите към всички тези “лекарства”. В най-добрия случай това са еднократни стимуланти, комплекс от билки. Но при някои мъже може да има сериозни противопоказания за употребата им - например при сърдечносъдови заболявания. Затова те не трябва да се приемат без консултация с лекар. А и лекар едва ли ще ви ги предпише! И защо да го прави, след като има например лекарства с инхибитори на фосфодиестераза-5. За откриването им, между другото, учените са получи Нобелова награда!”

Климаксът - това е нещо напълно доброволно?

Причината за мъжкия климакс се крие в дълбините на мозъка, а не във въпросното място, смятат експертите от Университета в Кеймбридж. След провеждане на изследване сред 1,5 хиляди мъже на възраст 40-60 години, те правят извода: сексуалният живот на възрастните мъже в 80% от случаите страда не поради здравословни причини, а е следствие от променящите се социални ценности.

Сред мъжете, изследвани в приоритетния списък, само 3% са поставили секса на първо място. При това семейните отношения продължават да заемат важно място, но от гледна точка на отговорността за благосъстоянието и стабилността им. А свързаното с възрастта понижаване на нивата на хормона на мъжката сила - тестостерона, възниква не поради обективни причини, а защото средностатистическият мъж се препрограмира за по-спокоен живот. Докато при жените климаксът е нещо, което, уви, е неизбежно, при мъжете този избор е напълно доброволен.


....Ще помогне ли инжектирането на тестостерон

Използва се за лечение при дефицит на мъжки хормони. След 45 години нивата на тестостерона намаляват с напредването на възрастта с 1-1,5% годишно. В резултат на това след години се развива метаболитен синдром, страдат сърцето, костите и сексуалната функция. Нивата на хормоните могат да спаднат и след нараняване, при провеждане на сериозно лечение, химио- и лъчетерапия. Лекарите може да измерят нивата на мъжкия хормон в кръвта. След това с прекъсване от няколко седмици мускулно се инжектира необходимото количество тестостерон. Нужни са 4 инжекции годишно.

Три дни след инжектирането се възстановява нивото на тестостерона, повишават се либидото и сексуалното удовлетворение.

Противопоказания: заболяване на черния дроб и бъбречна недостатъчност, диабет, свръхчувствителност, сърдечна недостатъчност, атеросклероза и т.н.

Вакуум устройства: подходящи са за по-възрастните мъже.

Действие: създава се приток на венозна кръв към пениса, а ерекцията се фиксира със специален пръстен. Може да се появи оток, забавяне на еякулацията.


...Кога е време за уролог

Засечки в леглото се случват на всеки. Но лекарите препоръчват да следите броя на неуспешните опити, за да разберете дали не губите форма.

А признаците са няколко:

Еректилната дисфункция има различни степени на “тежест”.

- Лека - мъжът периодично се опитва да се измъкне от сексуалната близост, позовавайки се на умора. За да запази собственото си достойнство често предпочита да обвинява партньорката си за неуспеха. Понякога си купува стимуланти. Именно на този етап трябва да отидете на уролог, а не да чакате времето, когато неуспешните опити станат всекидневие.

- Умерена - броят на успехите и неуспехите в секса е 50 на 50. Мъжът рядко е напълно удовлетворен от качеството на половия акт. Именно тази степен е най-често срещана в България и в света! Задължителна е консултацията с лекар, за да се определи нивото на тестостерона и да се започне лечение с инхибитори на фосфодиестераза-5.

- Тежка - засечките възникват при повече от половината от случаите. Мъжът се опитва да избегне секса. И, като правило, вече има няколко хронични заболявания - високо кръвно налягане, диабет, бъбречни заболявания и т.н. Може би и наднормено тегло: обиколка на талията над 94 см.

С подходящо подбрани средства тежката форма също може да се излекува.

Между другото!

Имайте предвид, че има лекарства, които понижават потенността. Това са препаратите за лечение на:

- хипертония;
- сърдечносъдови заболявания;
- алергии;
- депресия, тревожност;
- пептична язва.

Лекарят може да избере алтернативно средство за намаляване на нежеланите лекарствени реакции върху потентността.

Важно!
Съвременните методи за подобряване на потентността (левитра, виагра, сиалис и т.н.) отпускат гладката мускулатура на пениса и увеличават притока на кръв. Според експертите - това са най-модерните ефективни и сигурни средства за лечение на еректилна дисфункция.

Започват да действат 10-25 минути след приема на лекарството. Усилват реакцията и сексуалната стимулация. Продължителността им на действие е 8-12 часа. Няма опасност от привикване.

Противопоказания: сърдечносъдови заболявания, едновременен прием с някои други видове лекарства, възможна е загуба на слуха.


...Операциите са подходящи за по-млади мъже

Това може да бъде съдова хирургия: подходяща е за по-млади мъже. Лекарите по време на операция подобряват притока на кръв към пениса. Имплантите са най-рядко прилаганият начин за лечение на еректилна дисфункция. Използват се тогава, когато не дадат резултат останалите методи. Най-съвременните и най-естествените са т.нар. надуваеми импланти (ерекция се появява след натискане на скротума - там има имплантирана помпа).

Противопоказания: определят се индивидуално от хирурга за всеки отделен пациент.


Необходим тест

Във форма ли сте?

Европейската асоциация на андролозите ни уверява: този тест ще ви помогне да разберете какво точно не е наред по отношение на мъжката ви сила.

1. Забелязали ли сте в последно време намаляване на половото ви влечение (по-малко удоволствие от секса, липса на желание)?

2. Вие сте по-малко енергичен от преди?

3. Усещате ли намаляване на физическата си сила, издръжливостта?

4. Струва ли ви се, че макар и слабо, ръстът ви се е понижил?

5. Останали са малко неща, които ви радват, все по-рядко получавате удоволствия от живота като цяло? Смятате ли, че “пикът на живота ви” вече е отминал?

6. Често ли изпадате в безпричинна тъга, засягате ли се от дреболии, на които преди не сте обръщали внимание?

7. Имате ли чувството, че качеството на ерекцията ви е станало по-лошо от преди?

8. Активността ви е понижена, загубили сте страстта си, станали сте по-тежки и не ви привлича идеята за физически натоварвания, поканите да поиграете футбол или тенис ви навяват тъга, въпреки че доскоро сте участвали в тях с голямо удоволствие?

9. След обяд ви се иска да подремнете за около час?

10. В последно време не се чувствате така работоспособен, както преди, влошили са се паметта и вниманието?

Ако сте отговорили с “да” на въпроси №1 и 7 и ако сте дали положителен отговор на други четири въпроса, трябва да си направите изследвания, за да проверите нивото на мъжкия хормон тестостерон в организма си. Причините за това могат да бъдат сърдечносъдови, ендокринни, нервни заболявания.

Възрастта като причина дори не е включена сред факторите в челната десетка! Така че това е обратимо състояние, а най-важното е да се стигне до причината и своевременно да се вземат необходимите мерки.