Дъщерите ми са във Виена, но не им позволявам да си купуват маркови дрехи
След дълги месеци на доброволно изгнание във Виена кралицата на строителния бизнес у нас Весела Барбукова се завърна в светския и бизнес живот. Неотдавна тя откри най-елегантния си обект в София - резиденция Анастасия, в който на 14 февруари нейният екип организира отпразнуване на Деня на влюбените Свети Валентин.

Резиденция Анастасия е изключителен обект, в него живеят отбрани личности - министри, бизнесмени и чужди инвеститори.

Честите си отсъствия от България г-жа Барбукова обяснява с това, че и двете й дъщери - 14-годишната Десислава и 6-годишната Анастасия, живеят във Виена. Решението да ги изпратят там тя и мъжът й взели, след като синът на строителния бос Добромир от първия му брак беше отвлечен.

"Сътресението е голямо независимо от добри изход", обяснява Весела. Другата причина е, че в австрийската столица образованието е на далеч по-голяма висота, отколкото у нас. Особено в скъпите колежи. Момичетата са в най-престижния, където учат децата на международния и австрийския бизнес елит.

Весела споделя в "Седмичен Труд", че се стреми да възпитава щерките си да имат цел и посока. Бюджетите им са малки - не позволява да си купуват маркови дрехи, - когато спечелят пари сами, тогава да харчат.

Чаровната и винаги елегантна дама е

втората съпруга на Димитър Барбуков

С първата си жена бизнесменът се разделил преди 19 години. С нея го свързват две деца и добри взаимоотношения, които поддържат и до днес. Весела, която е родена в пернишкия град Земен, постъпва на работа при Барбуков след конкурс в счетоводния екип, бързо се привързват един към друг и вече 16 години са заедно.

Досега бизнесдамата е реализирала 56 обекта и твърди, че когато мине покрай някоя от сградите, нещо й подскача под лъжичката. Защото навсякъде е влагала не само време, пари, нерви, организация, работа, а и много емоция. Не брои загубеното и спечеленото, а дните, които е посветила на сградата, вложения в нея дух.

Споделя също, че много обича да пътешества, но само в Европа, където е люлката на цивилизацията. Освен това е запалена да снима видяното, преживяното. Забавлява се да щрака сгради, илици, паметници - обича природата, но повече уважава сътвореното от човека.
Има си един куп любими старинни предмети. Много от тях са в резиденцията. Сред тях е

роял на 270 години,

който купила на аукцион във Виена. Съпругът й колекционира порцеланови фигурки и част от многобройната му колекция краси ресторанта. Тя пък отвсякъде купува сувенирни чинии. В един красив бюфет има ръчно изрисуван и украсен със злато сервиз от 1618 г. И той е от Австрия. Над бюфета е уникалното кристално огледало, също ръчна изработка. То е част от група мебели, украсявали някога резиденцията на стара френска фамилия. Харесва картини и те са навсякъде.
Весела признава, че без мъжа си нямало да успее в професията, а и в живота. На нея е оставил детайлите, стилистиката.

"Той понякога страда от лудите ми идеи - например да пренесе отнякъде нещо огромно, защото ми е харесало. И се оплаква. Уйдисва ми на акъла понякога. Не ме глези - просто се разбираме", споделя бизнесдамата.

Разказва също, че не пазаруват заедно. "Не мисля, че има сила, която да го накара да обикаля с мен по магазините. Аз ходя сама и гледам на това като на удоволствие, което не е непременно свързано с покупка. По-скоро потребителска и битова култура. Гледам какво ново са пуснали, следя тенденциите, срещам познати. В магазина търся средата, атмосферата, компанията."
Признава, че

напоследък половината й живот минава във Виена

Там шета из магазините, среща се с приятелки, ходят на кафе.

Днешната много успешна бизнесдама смята, че историята й е банално обикновена - "едно момиче, родено в дълбока провинция - пернишкия град Земен, но с малко повече амбиции". Майка й е акушерка, но работела като медицинска сестра, а сега се занимава с аптеки. Тя е туркиня, с дълга и богата родова история. Почти всичките й роднини са в Истанбул, със сериозно образование и успешно реализирани. Навремето баща й бил радист на военна служба в Кърджали. Там родителите се запознали и решават да се оженят. После татко й завършва консерватория и дълго време е учител по музика, впоследствие директор на гимназията, докато не решава да се пробва в политиката. Кандидатира се за кмет на Земен и на този пост е вече трети мандат.