ТАЙНИТЕ НА ВЕЛИКИТЕ
Легендарната ^Велико Търново^ е откърмила Сергей Станишев, Георги Атанасов, Петър Младенов, Христо Ботев и други

След наша публикация от 25 брой на ^Шоу^ за най-скъпата улица в София, на която квадратен метър жилищна площ се оценява на 1200 евро, а един апартамент със 120 квадрата върви около 200 хиляда долара, вълна от читатели задръсти редакционните ни телефони със спомени за това, как червената номенклатура е приватизирала улица ^Велико Търново^.
Буржоазните отломки, живели на тази улица, казвала се преди това ^Георгиу Деж^, били изтикани по крайните квартали с милиционерска помощ. Теренът, на който са построени техните къщи, бил харесан още от 1956 г. за ^жилищен блок на УБО за специални нужди^.
В края на лятото през 1975 г. семействата, владеещи четирите къщи - № 8, 10, 12, 14, получили заповед за отчуждаване на имотите. Още преди да се изнесат живущите, започнали да идват номенклатурчици да прибират керемиди и дограма. Оказало се, че още преди да бъдат съборени къщите, те били разпродадени от УБО-то за строителни материали.
Така там например се нанесли червените барони от фамилиите Лилови и Младенови от Видинско...
А в началото на века този квартал бил краят на София. Тук са били турски гробища, потънали в пущинаци.
Най-големият парадокс е, че в червената ^дантелена^ кооперация на Велико Търново № 8-14, която е откърмила двама министър-председатели - Сергей Станишев и Георги Атанасов, и един президент - Петър Младенов, преди 9 септември е живял бившият министър-председател Андрей Тошев. Той обаче е бил изселен през 1975 г. в провинцията, за да не разваля духа на строящите ВИП- кооперацията. Конкретно става дума за ^Велико Търново^ №10. На №12 пък е живял Константин Босилков, сподвижник на Христо Данов, както и синът му, кавалеристът генерал Любомир Босилков. Той бил женен за Елена Маркова, първата българска архитектка, завършила в Берлин. След 1975 г. фамилията е ^заточена ^ в столичния квартал ^Дружба^.
Комунистите платили на законните собственици за 100 квадрата застроена площ и двор от 500 квадрата по... 5000 лева. Днес за толкова пари човек не може да си купи там и тоалетна.
Първата къща отляво на ^Велико Търново^, като се влезе от ^Сан Стефано^, на № 1 (в която сега живеят Любомир Левчев, Георги Йорданов, сем. Топенчарови и наследници на Андрей Луканов и Пенчо Кубадински), била на генерал Марков, бивш адютант на цар Фердинанд. Къщата била масивна, мраморна, с голяма градина, с красива дървена ламперия и гипсови тавани. Керемидите й били марсилски. Една от дъщерите на генерал Марков била женена за италианския граф Монтие Форте, който всяка вечер, когато го спохождала музата, свирел Апасионата на Бетховен. В тази къща на №1 живяла и другата щерка на генерал Марков - Надя, която била женена за сина на генерал Кирил Ботев, брат на Христо Ботев.
На следващия номер е живял генерал Ценов, а по-нататък се бил заселил най-богатият евреин в София - Розенбаум. Той имал най-луксозния магазин за платове и дрехи в София. По-късно в къщата на евреина се нанесло и Гестапо. А в същата къща след 9 септември живял дълго време и Георги Димитров.
От отсрещната страна пък се бил установил италианецът Венучи, директор на тогавашната банка ^Комерчиале италиана.^ А до него и видният български учен Пенчо Райков, основоположник на органичната химия у нас.
На номер 12 на улица ^Велико Търново^ е живял запасният генерал Димитър Кацаров. А къщата на бившия министър-председател Андрей Тошев, която е била на № 10 (в която е откърмен настоящият министър-председател Сергей Станишев), била двуетажна. Парцелът за строежа бил купен през 1905 г. по 2 лева квадратния метър.
Именно там на ъгъла на ^Велико Търново^ с улица ^Васил Априлов^ един богат евреин - Глюкман, построил през 1923 г. луксозна къща. Като напуснал България, евреинът я продал на генерал Николаев, когото наричали патриарха на българската армия.
Именно къщата на евреина Глюкман днес вече е най-скъпо продаденият софийски имот. Вестник ^ШОУ^ научи пръв, че домът е бил продаден съвсем скоро на третия в света нефтен концерн - ^ЛУКойл^.
Клюкари твърдят, че сделката била на приблизителна стойност 10 милиона долара.
По ирония на съдбата някои от собствениците на акции на ^ЛУКойл^ днес са американски евреи.
До нея е резиденцията на американския посланик, строена от архитект Иван Данчов, герой на социалистическия труд. В съседство пък е живял дядото на ^щуреца^ Кирил Маричков - архитект Кирил Маричков, който също е изселен от ^Велико Търново^ след 9 септември и е заточен на съседната улица ^Марин Дринов^.

Весела КОЦЕВА

КОЙ ЖИВЕЕ В КЪЩАТА НА ЛЮДМИЛА ЖИВКОВА НА ^САН СТЕФАНО^!?
Старата къща на ^Сан Стефано^ № 12-14 е отчуждена след 9 септември и обявена за паметник на културата през 1979 г. Но скоро УБО ^изменя регулацията^ и това апетитно парче става тортичка за ^специални нужди^ на Държавния съвет...
Тази къща, придобила печалната слава като къща на Людмила, съвсем не е на Людмила.
В нея Евгения Живкова има само един мансарден апартамент, а останалите собственици са Боряна Пунчева Кубадинска, Йордан Йотов и Славка Кирова, Тодор Илиев Божинов и щерката на експрезидента Петър Младенов - Татяна.

КОЙ ЗА КОЛКО СЕ УРЕДИЛ ДА ЖИВЕЕ НА ^НАЙ-ЧЕРВЕНАТА^ УЛИЦА
След като законните собственици са изгонени от полицията от четирите къщи на ^Велико Търново^ - № 8, 10, 12, 14, е изградена червената ВИП-кооперация, в която се нанася червеният елит.
• На 25 март 1982 г. апартамент-мезонет с 264 кв. метра за 80 569 лева и два гаража - 43 квадратни метра, за 10 хиляди лева стават собственост на Анна и Александър Лилови.
• На 7 юли 1982 г. Лъчезар Георгиев Филипов купува 169 квадратни метра за 53 776 лева и гараж за 5000 лева.
• На 8 юли 1982 г. Димитър Стоянов закупува апартамент от 169 кв. метра за 53 511 лв. и гараж за 4590 лева.
• По-малките апартаменти от 118 квадратни метра купува тогавашният шеф на Народното събрание Станко Тодоров. 132 кв. метра, собственост на сина на генерал Семерджиев - Емил, са придобити от него след замяна на вила в ^Бояна^.
• Там живее близката до Тодор Живков Дража Вълчева (164 кв. метра).
• Светла и Румен Сербезови имат 169 кв. метра.
• Чудомир Александров - 164 кв. метра.
• Веселина Тодорова Малеева - 169 кв. метра.
• Андрей Славчев Трънски (син на генерал Славчо Трънски) - 169 кв. метра.
• Петър Дюлгеров- 169 кв. метра.
• Бащата на Сергей Станишев - Димитър Яков Станишев - 169 кв. метра.
• Елена Лагадинова - 169 кв. метра.
• Експрезидентът Петър Младенов - 146 квадратни метра.
• Продан Стоянов, Васил Пеков Таков - 164 кв. метра.
Десет месеца след 10 ноември 1989 г. е купен апартамент от Рая и Янчо Такови, в който те и без това си живеят - 169 квадратни метра, състоящ се от 3 стаи, дневна, кухня, столова и сервизни помещения - за 58 767 лева. Ако днес умножим всеки квадратен метър по 1200 евро на квадратен метър, ще получим истинската стойност на имота.
• На 15 декември 1974 г. Надежда и Георги Бокови (тогава родителят на Филип Боков - съветник днес на Георги Първанов, е главен редактор на в. ^Работническо дело^) купуват 213 кв. метра апартамент за 49 855 лв. и гараж за 3798 лева.
• На 22 февруари Георги Йорданов (тогава той е първи секретар на ГК на БКП) купува апартамент от 213 кв. метра за 54,182 лева и гараж за 3554 лева.
• На 11 февруари апартамент от 99 квадрата за 24 037 лева купуват Владимир Топенчаров (тогава посланик във Франция).
• После на ^Велико Търново^ се нанасят и Пенчо Кубадински, Любо Левчев и Дора Бонева, Атанас Семерджиев... Последният закупен апартамент там е на Емилия Александрова Атанасова - Луканова- 99 квадратни метра срещу 31 048 лева.

ЗА ЦОЛА ДРАГОйЧЕВА И БАТЕТО СЛАВКОВ - ДРУГ ТЕРЕН ЗА СПЕЦИАЛНИ НУЖДИ
С протокол от 10 юни 1974 г. №10 А на бившата улица ^Толбухин^ е определен за специални нужди на УБО. Собствениците са изселени на 15 километра от родния си дом в квартал ^Младост^ и в домовете им са настанени най-близките на Тодор Живков от червената номенклатура.
Първа там свива гнездо Цола Драгойчева - най-близката партизанска съратничка на Тато, забременяла в затвора със сина си Чавдар. Сетне Чавдар продава половината от апартамента си на емигранта в Щатите Августин Пейчинов.
За да получи 244 квадратни метра на ^Толбухин^ за 73 522 лв. и гараж за 5000 лева, тя заменя ^малък апартамент^ от 129 кв. метра в ж.к. ^Ленин^!?
Тук е живял и Васил Цанов (бивш министър на транспорта от времето на Живков) в апартамент от 244 кв. метра, закупен за 73 000 лв.
Петър Танчев също закупува апартамент от 244 квадратни метра. Между другото, синът на Петър Танчев - Евгени, според Августин Пейчинов се е опитал с измама да му измъкне апартамента в тази кооперация миналата година.
Синът на Гриша Филипов - Чавдар (миналата година почина при неизяснени обстоятелства) също купува тук апартамент от 244 квадратни метра.
На 15 метра оттук, на ^Толбухин^ 14, на 16 юни 1984 година Иван Борисов Славков и синът му Тодор Славков придобиват апартамент от 373 квадратни метра за... 89 842 лева и гараж 37 квадрата за 7714 лева.
Ексминистър-председателят на България Георги Атанасов и дъщеря му Весела също купуват там апартамент за 89 838 лева от 373 квадратни метра през... 1990 г.
Подобна кооперация за специални нужди има на улица ^Васил Априлов^ 5-7. в близост до улица ^Велико Търново.^ Там пък живее настоящият шеф на парламента Георги Пирински със съпругата си Клавдия Илиева Кашева-Пиринска, която е щерка на бившия шеф на УБО-то генерал Кашев, под чиято заповед са се строели всички терени за специални нужди.
Всички тези жилища за специални нужди надхвърлят 120 квадрата, а според наредба на Министерския съвет от онова време ^жилищата не могат да надвишават 120 квадратни метра^.
Парадокс е, че през 1973 година Министерският съвет издава решение 480, според което се издава списък на ВИП-лица, които имат право да притежават жилища над 120 квадратни метра.
Така се е решавало тогава, днес парите имат думата.