МОДЕРНИТЕ БОЛЕСТИ
Това е гнойно натрупване, което може да се окаже смъртоносно за болния

Често отлагаме посещението си при зъболекаря, надявайки се натрапчивата болка в зъба да отмине, без да се досещаме, че този път става дума за така наречения флюс. Това наименование произхожда от немската дума Fluss, което означава поток, течение.
За да бъдем по-ясни, ще кажем, че става дума за заболяването одонтогенен периостит. Ако зъбоболът ви безпокои непрекъснато и се засилва при натиск върху зъба и при дъвчене; ако всичко това се съпровожда с оток на лигавицата и околните на зъбите тъкани, също и с подуване на бузата - тогава говорим за флюс.
Причините и усложненията
Причините за възникването на флюса (с това наименование се означава и възпалението на надкостната ципа) могат да бъдат различни:
- увреждане на зъбите от кариес;
- механична травма;
- възпаление на джоба на венеца - пространството между зъбите и венците.
Но във всички случаи при възникването на флюса е “замесена” инфекция - получават се частици от глилостен процес, вследствие хранителни остатъци. От върха на зъба гнойта си проправя канал в костната тъкан, стреми се да излезе навън, и промъквайки се през костта, се събира под надкостната ципа в горната или в долната челюст (от латински - периостит). В тъканите около зъба се развива патологичен процес, съпроводен с болестни усещания, които постепенно прерастват в пулсираща болка, отиваща и към ухото.
Ако не се вземат мерки, възпалителният процес се разпространява и в надкостната ципа - болката става нетърпима, температурата на тялото се покачва до 38 градуса.
Не са изключени и други усложнения: абсцес, флегмон
Абсцесът представлява локално натрупване на гной в тъканите.
По своята същност периоститът също представлява абсцес, но ограничен в надкостната ципа.
Флегмонът е разлято гнойно възпаление. Гнойта не е ограничена от нищо и може да проникне в различни части на лицето между мускулите, да премине през шията и дори да се спусне към сърцето. Това заболяване може да бъде смъртноопасно.
Самолечението е абсолютно забранено
При лечението на периостита се прави разрез в устната кухина и се изпуска гнойта. Поставя се и дренажна тръбичка за пълното изтичане на гнойта.
Самолечението в случая е абсолютно забранено. Помнете, че болният зъб не трябва да се лекува с изплаквания със сода, с аналгин или с някаква “чудодейна” паста. Не са ефикасни и различните капки за зъби. Не мислете, че можете да се справите с периостита в домашни условия.
• Никога не си слагайте сгряващи компреси, тъй като такава процедура само помага за разпространяване на процеса и може да доведе до сериозни усложнения.
• Не правете никакви превръзки.
• Не пийте антибиотици, без да сте се консултирали с лекар.
• Не приемайте обезболяващи препарати 3 часа преди да отидете при лекар, защото така ще затрудните поставянето на диагнозата.
• Ако са ви направили разрез, не пийте аспирин, тъй като той може да предизвика кръвотечение.
• Ако, независимо от разреза, в продължение на 12 часа не настъпи облекчение, отново отидете при лекаря.
ТОВА Е ВАЖНО
Много често хората бъркат понятието киста с понятието флюс. По своята същност това са две съвсем различни заболявания. Кистата е причина за развитие на флюса. Самото название на кистата произтича от гръцката дума kystis и означава мехур, пълен с течност.

Направи го, направи!
ЗАРЕДЕТЕ СЕ С ТЪРПЕНИЕ!
Дори след като процедурата приключи и вие се чувствате по-добре, ще се наложи да почакате преди последствията от флюса да изчезнат напълно.
След няколко часа болката трябва да стихне, а температурата да се нормализира. Възможно е по линията на разреза да възникнат неприятни усещания, но не трябва да има силни болки.
Не се опитвайте да махнете дренажа сами, това може да доведе до усложнения.