Храбрият олимпиец с голи ръце обезвреди въоръжен терорист
Един от известните ни състезатели по борба Георги Мърков става на 65 години на 5 април. Роден е в село Горно Вършило (Пазарджишко). Олимпийски шампион през 1970 г. в Мюнхен в категория 62 кг. Година след това печели световната титла на първенството в София и европейската на турнира в Катовице (Полша). Възпитаник е на школата на “Локомотив” (София), след което преминава в “Левски”.

Завършва НСА и продължава кариерата си като треньор в “Левски-Спартак”, помощник-треньор е и в националния отбор. Той бе първият олимпийски шампион, който дари медалите си на Музея на спорта на Националния стадион “Васил Левски”.

След Олимпиадата в Барселона през 1992 г. Мърков работи в белградския клуб “Раднички”. Печели над 4000 марки и си купува два апартамента – в “Красна поляна” в София. По-късно работи като треньор в Швейцария и Австрия.

Името му завинаги ще остане част от онази история с терориста

по време на европейското първенство в Йонкьопинг (Швеция) през 1984 г., когато той е треньор в националния тим. По време на схватка човек влиза с букет цветя на тепиха, а зад тях държи карабина. Настава суматоха, само Мърков запазва самообладание, напада в гръб терориста и му избива оръжието. След това се оказало, че терористът бил руснак. Избягал от руски кораб и емигрирал в Швеция. Опитал се да прибере жена си и децата, но от СССР не ги пускали. Решил да вземе руснак за заложник и се насочил към руските съдии на тепиха. Като отплата за действията му Световната федерация по борба награждава Мърков с 2500 долара.

Мърков е и бивш председател на Българския спортен тотализатор

Женен е от 1977 г. за настоящата си съпруга Марина. Двамата имат дъщеря – Десислава (родена 1978-а) и син Тодор (роден 1984-та). Преди известно време Мърков бе областен управител на БСП в Пазарджик, но подаде оставка заради провала на изборите.

От дълги години бившият борец има собствен бизнес. Първоначално отваря ресторант на магистрала “Тракия” и развлекателен комплекс край родното си село. След това придобива 4 газостанции – две в Пловдив, една в Пазарджик и една на магистралата. Продава ги, а с парите купува голям терен в град Септември, на който издига комплекс с ресторант, фитнес, дискотека и басейн.

Стефан РАЛЧЕВ