АКТУАЛНО
Тровим се с храна, с вода и въздух всеки ден, без да подозираме и ни най-малко за това

Във всекидневието и в бита на човека много вредни вещества му въздействат. Те попадат в организма му от околната среда с дишането, с храната, с водата или с лекарствата. Повечето от тях са не само вредни, но и токсични. Токсини означава отрова. Но известно е, че против всяка една отрова в природата съществува противоотрова.
Природните противоотрови
Организмът на човека е устроен така, че с лекота да се справя с унищожаването и изчистването на вредните вещества. Но ако силите са неравни, се получава натрупване на токсини. Тогава настъпва това състояние, което лекарите наричат интоксикация. Признаците са познати на всички - отпадналост, вялост, главоболие, прилошаване, чревно разстройство и затруднено дишане. Интоксикацията е една от основните причини за възникването на кожни проблеми, за сухи и чупливи коси, за появата на бръчки. За изкарване на токсините от организма съществуват много методи, но представителите на растителния свят могат да окажат ефикасна помощ за това.
Токсините се изкарват с помощта на определени групи растения.
• Нитратите например се отстраняват с жълт кантарион, невен, липа.
• Радионуклеидите - с хвойна, ела, живовлек, дива смрика, офика, боровинка, зелен чай, натурални сокове, отвара от ленени семена, също и с вина.
• Живачните соли, кобалтът и стронцият се изкарват с ябълки, с грозде, с портокали. А солите на оловото - с полски хвощ.

От пощата на “Доктор”
ОТ ОТРАВЯНЕТО НАЙ-МНОГО СТРАДА ЧЕРНИЯТ ДРОБ
Моята леля получи хранително отравяне, но не прочисти стомаха си, надявайки се всичко да премине от само себе си. След известно време получи болки в далака и в черния дроб. Направените є кръвни изследвания не се оказаха лоши. Може ли да ни посъветвате с какви билки би могла да си помогне?
Даниела Митева - Горна Оряховица

След отравянето токсичните вещества се натрупват в много органи и тъкани. При прочистване в домашни условия токсините се отделят чрез отделителната система преди всичко чрез червата, черния дроб и бъбреците. Ако тези органи не се прочистят, токсините отново постъпват в кръвта. Само комплексно прочистване на целия организъм може да доведе до положителни резултати.
Основният удар при борбата с токсините поема черният дроб, затова е много важно да се помогне на този орган. През него преминава всичката венозна кръв, в която се съдържат отделените от тъканите токсини. Едно от най-полезните растения в случая е пачата трева, защото тя съдържа вещества, способни едновременно да защитават и да подсилват работата на клетките на черния дроб.
Друго полезно средство е настойката от шипка. 3 супени лъжици плодове се слагат в термос и се заливат с половин литър гореща вода. Сместа се оставя да престои през цялата нощ. Сутринта се изпива чаша от настойката на гладно, след 20 минути - още една чаша. 45 минути след това можете да закусите. Ако си направите такова прочистване 6 пъти поред с двудневни почивки, вие ще прочистите не само черния дроб, но и кръвта си.
Далакът е важен орган на кръвотворната система и затова неговото замърсяване с токсини се отразява на показателите на кръвта. Този орган буквално е депо за кръвта.
Тук ви предлагаме няколко ефикасни средства за прочистване и оздравяване на този орган.
• В 100 мл захарен сироп се сипва 10 мл настойка от пелин. От тази смес се приемат по 2 супени лъжици 3 пъти на ден преди ядене.
• 3 пъти на ден преди ядене се приемат по 1 супена лъжица стрити на прах семена от краставица заедно с чаша вода.
• Малко хора знаят, че пресният сок от вишни намалява абсорбирането на токсичните вещества от червата и е много ефикасно кръвопречистващо средство.

Това, което трябва да знаем
ДА ИЗХВЪРЛИМ ГНИЛОСТНИТЕ ОСТАТЪЦИ ОТ ЧЕРВАТА
Червата ми сякаш станаха много лениви, редовно започна да ме измъчва запек. Лекарят ми каза, че това е пълно отравяне на целия организъм. Дали е съвпадение, или не, но по кожата ми се появиха обриви. Какво може да ми помогне?
В. Бончева - Стара Загора

Постоянният застой на хранителни остатъци в дебелото черво може наистина да доведе до отравяне. Типичните признаци са обща слабост, изтощение, главоболие, нарушение на имунитета и алергични реакции. Освен това кожата е бледа, по нея често се появява обрив, езикът е покрит с бял налеп.
Тези симптоми красноречиво показват, че е необходимо да започне прочистване. Великият руски учен Мечников, както и много медици от древността и Средновековието, също са смятали, че в състоянието на дебелото черво е скрита истинската причина за стареенето и преждевременната смърт на човека. За да се избегнат тези проблеми, трябва да се прочиства дебелото черво. Едно от средствата за прочистване в домашни условия е обикновената клизма. Здравият човек трябва да прави тази процедура веднъж на 4 месеца. Това е напълно достатъчно, за да се отстранят натрупалите се остатъци и да се избегне интоксикацията.
Съществуват и други средства - овесени или ечемични трици. Те са наши добри помощници в борбата с токсините. Изкарват гнилостните елементи, без да дразнят стомашно-чревния тракт.
• Използвайте семена от живовлек. Знаете ли защо в народната медицина те се наричат чревна метла? Защото са два пъти по-ефикасни от триците и изчистват остатъците от червата.
• За прочистване на червата е полезно и вареното цвекло. То се явява добро слабително средство. В суровото цвекло, в ябълките, сливите, смокините се съдържат вещества, които стимулират моторната функция на стомашно-чревния тракт и спомагат за отделянето на изпражненията, защитавайки организма от спазми.
• Смесете по 2 чаени лъжички плодчета от хвойна (смрика) и семена от копър. 1 чаена лъжичка от сместа се залива с чаша преварена вода, след това сместа се слага на водна баня за 15 минути. Охладената отвара се пие през нощта. След 12 часа лекарството започва да действа, оказвайки слабителен ефект.

ДИУРЕТИЧНИТЕ БИЛКИ СА ОСОБЕНО ПОЛЕЗНИ
Моята жена дълги години работи в предприятие с вредно производство. И сега си носи последствията от това. С какви ли не отрови е пропит организмът є. Дали някакви билки биха помогнали в този случай?
Красимир Манев - Русе

За извеждането на токсините често се използват растения, оказващи диуретично и слабително действие. За премахване на последствията от отравяне могат да помогнат цветове от детелина, корени от глухарче или репей.
Корени на репей
• Отварата от корените на репея оказва не само диуретично и антибактериално, но и противотуморно действие. Тя се приготвя по следния начин: 20 г корени от репей се слагат в емайлиран съд и се заливат с 200 мл вода, която трябва да бъде със стайна температура. Съдът се затваря и се слага на бавен огън, докато сместа заври. След това се прецежда през марля. Приема се по 1 супена лъжица 3 пъти на ден преди ядене в продължение на 2-3 седмици.
Отвара от полски хвощ
• Полският хвощ оказва дезинфекциращо и диуретично действие. Освен това той е много добър източник на силиций, а недостигът на силиций в организма води до преждевременно остаряване. 2 супени лъжици полски хвощ се заливат с половин литър вода, сместа престоява известно време и се прецежда. Приема се по една трета чаша 3 пъти на ден преди ядене в продължение на 3 седмици.

Изпитано през вековете
Най-добрите рецепти
При алкохолно отравяне
• Смесват се по 4 супени лъжици мента и дафинов лист. 3 супени лъжици от сместа се залива с 1 литър вода, вари се няколко минути и се оставя да се утаи. Пие се по 50 мл 5-6 пъти на ден.
При отравяне с въглероден окис
• 100 г черна и 200 г червена боровинка се смилат и се заливат с 300 мл преварена вода. Сместа престоява 2 часа. От нея се пие по 50 мл 6 пъти на ден.
При отравяне с живак
• Смесват се зелени орехови листа и полски хвощ в равни пропорции. 2 супени лъжици от сместа се залива с 1,2 л преварена вода и се оставя да престои известно време. Пие по 100 мл 6 пъти на ден.
При отравяния с гъби, оловни и медни соли
• Прави се смес от 5 супени лъжици детелина и полски хвощ и 2 супени лъжици дъбова кора. Съставките се смилат. 3 супени лъжици от сместа се заливат с 1 литър преварена вода и се варят няколко минути. Престояват известно време и се прецеждат. Отварата се по 100 мл 7 пъти на ден.

Това е важно
НЕ ПРЕДПРИЕМАЙТЕ САМОЛЕЧЕНИЕ
Едно нещо трябва да бъде пределно ясно за всички хора, склонни към бъбречни заболявания: бъдете много внимателни, не се занимавайте със самолечение, особено ако то е насочено към изкарване на камъните, защото това може да свърши доста плачевно, а и болезнено.
Ненапразно китайските учители по медицина казват, че добрият лекар ще изкара камъните от бъбреците, като първо ги превърне в пясък, за да не страда пациентът.
А виетнамският лекар Чонг Тхин предупреждава:
“Не разчитайте особено на лекарствата. Вие сте длъжни да изчистите бъбреците си, активно да ги укрепите (имам предвид надбъбречната и половите жлези), да им помогнете сами да изработват необходимите за организма вещества. Ако вие дълго време ползвате синтетични препарати или други средства, заместващи естествения секрет, с годините тези жлези ще станат мързеливи и вие ще изпаднете в много неприятно положение.”
Основният помощник за възстановяване работата на бъбреците са търпението и рационалният начин на мислене, без паника и истерии. Ако имате опитен и добър лекар, той ще съумее да подбере необходимите лекарства, които да ви помогнат за възстановяването на отслабналата и вече започнала да старее бъбречна система.
А след това се обърнете към храната, която може да бъде ваш приятел или враг в зависимост от това, какво и колко ядете.