Днес лекарите получиха още една възможност за изследване и лечение - т.нар. селективна ангиография на артериите от малкия таз.
Тя позволява точно да се каже в кои именно кръвоносни съдове има атеросклеротично стеснение, доколко сложна е ситуацията и какъв метод на лечение да изберат. Това е процедура, при която през бедрената артерия на пациента се вкарва катетър и с помощта на контрастно вещество се изследва артерията. Провежда се в операционни условия. Тази диагностична методика изисква много подготвени специалисти, ендоваскуларни хирурзи. Добрата новина е, че те имат доста добър опит в сърдечносъдовите отделения на специализираните клиники.

В случай че се открие значително стеснение, е възможно да се проведе ангиопластика със стендиране на увредената част на артерията от малкия таз. Технически тази процедура прилича на другата - за поставяне на стенд на коронарните артерии. В увредения от атеросклерозата кръвоносен съд се вкарва миниатюрен балон, в който се поставя тънка метална мрежеста тръбичка - стенд. Балонът се придвижва до мястото на стеснението и се раздува под високо налягане. По този начин холестероловата плака се сплесква, кръвоносният съд се разширява до нужния диаметър, след което се поставя стендът в качеството му на скелет.

Тези процедури се извършват чрез пункция, без разрез

Дори и упойката е местна, а самата пункция се извършва през кожата.

След операцията изцяло се възстановява притокът на кръв към органите от малкия таз. Това открива нови перспективи за корекция и на нарушената полова функция. Независимо от възрастта си, мъжът си остава пълноценен.

Обаче проблемът е в друго: много е сложно да се разплете този порочен кръг, който е довел до развитие на тази болест. Необходимо е да се въздейства на всички звена от патологичния процес.

Което означава, че е нужен пълен екип от специалисти - ендокринолог, уролог, андролог, психотерапевт, кардиолог. И най-често именно помощта на ендоваскуларния хирург е финалният акорд по пътя за възстановяване на изгубеното удоволствие от любовта.