Анемията означава понижено съдържание на хемоглобин в кръвта. Жените губят желязо по време на месечния цикъл, по време на бременност и кърмене.
В случай на анемия пулсът обикновено се учестява дори при леко физическо натоварване. Може да се съчетае със задух и бледа кожа.

Анемията се открива много просто. Достатъчно е само да изследвате кръвта си и ако се установи понижено ниво на хемоглобина заради недостига на желязо, тогава ви назначават таблетки.

Според най-новите изследвания на учените курсът на лечение не трябва да приключи в момента на възстановяване на нормалните кръвни показатели. След оздравяването е желателно да приемате “железните” препарати още месец и половина - двойно по-малка доза обаче. Така в организма се натрупва резервен запас от желязо. И съответно забележимо се понижава рискът от повторно възникване на анемията.

През това време - на лечение и профилактика - трябва да се придържате към определен начин на хранене. Яжте повече месни продукти, плодове, горски плодове също. Пийте прясно изцедени сокове, богати на витамин С. Желателно е да откажете пълномасленото мляко и силния чай. Ограничете и кафето.