През цялата си състезателна кариера остана верен на родния си клуб и обличаше само фланелката на “Ботев” (Враца)
Трудно е да се каже кой е най-големият футболист в историята на врачанския “Ботев”, но е сигурно, че Георги Каменов е сред първите в подобна класация.

Той е от тези, които през цялата си състезателна кариера остана верен на родния си клуб и обличаше само фланелката на “Ботев” (Враца). В продължение на 12 години, между 1963 и 1975 г., Георги Каменов изигра 277 мача в “А” група, в които отбеляза 150 гола. Именно неговото реализаторско майсторство бе впечатляващо! Защото

да вкараш 150 гола не с фланелката на някой от столичните или пловдивските отбори е забележително постижение

Така той влезе в своеобразния “Клуб 150”, в който “членуват” само изтъкнати голмайстори като Петър Жеков, Наско Сираков, Динко Дерменджиев, Христо Бонев, Пламен Гетов, Никола Котков, Стефан Богомилов, Петко Петков, Димитър Якимов и Георги Аспарухов. С Георги Каменов се оформя една идеална единайсеторка от майстори на точния удар.

Той беше типичен център-нападател и голмайстор

Стреляше еднакво добре с двата крака и с глава. Умееше да избира най-подходящата позиция пред противниковата врата и бележеше от всякакво положение.

Неговите удари поразяваха вратите и на “Левски”, и на ЦСКА и гостуванията на двата столични гранда във Враца винаги бяха трудни и изпълнени с неизвестност. Георги Каменов беше в отбора на “Ботев”, който за първи път във футболната история на Враца доби право на участие в “А” група през 1964 г. По-старите врачански запалянковци още си спомнят дебютния мач сред майсторите срещу “Левски” във Враца, завършил 1:1.

През следващите години “Ботев” се утвърди като сериозен отбор в “А” група, а заедно с Георги Каменов в състава му бяха играчи като Драгомиров, Стоилов, Евлоги Йорданов, Бакърджиев, Петър Каменов, Ценов, Ангелов и други, които написаха славни страници от историята на клуба. Георги Каменов

бе и в отбора, който завоюва бронзовите медали в първенството през сезон 1970-1971 г. в годината на 50-годишния юбилей на клуба

и участва в турнира за Купата на УЕФА срещу “Динамо” (Загреб).

След края на кариерата си Георги Каменов се посвети на треньорството, като бе начело на любимия си отбор, както и на “Чавдар” (Бяла Слатина) и “Мизия”. Опита силите си и в Алжир. Дълги години е председател на Областния съвет на БФС във Враца.

През септември ще навърши 70 години и се надява по-скоро да дойде денят, в който “Ботев” отново ще намери мястото си в “А” група, откъдето изпадна през 1990 г. след 26-годишно непрекъснато участие. И такава вероятност за първи път от дълги години има, защото “Ботев” е временен водач в Западната “Б” група. Ако запази това място и през пролетния полусезон, ще влезе директно в групата на майсторите.

Румен ПАЙТАШЕВ