Няма нищо по-опасно от това да се надявате на късмет и да се лекувате у дома. При менингит всеки час е скъп
Всички сме се наслушали на твърдението, че менингитът е страшно заболяване, което често води до смърт. Но повечето хора не знаят какво представлява тази болест, кой може да се разболее и как да се избегне заразяването. Ще се опитаме да отговорим на вашите въпроси и да обясним на читателите какво представлява менингитът.

Преди известно време 14-годишно момиче почина от менингит. Това сякаш не само ни изплаши, но ни накара да бъдем по-бдителни - и като родители, и като хора въобще. Може ли да напишете какви са симптомите на заболяването? И можем ли сами да определим дали се развива менингит? А съществува ли някаква профилактика? Само от простуда може ли човек да се разболее?

Ирина Младенова, Свищов

Според медицинското определение менингит означава възпаление на мозъчната обвивка - на главния и на гръбначния мозък.

Заболяването има няколко класификации. Първо, определя се по причинителя, който може да бъде вирусен, бактериален, гъбичен, туберкулозен, сифилистичен и т.н.

По начина на протичане е остър, подостър и хроничен, а по характера на измененията в гръбначномозъчната течност менингитът се дели на гноен и серозен.

Той може да е първичен - възникнал като самостоятелно заболяване, и вторичен - развиващ се като усложнение след травма или прихваната инфекция от някакво гнойно огнище в организма.

Менингитът най-често се среща при децата, но не е изключено да се развие във всяка възраст.

Факторите, които могат да предизвикат болестта

Възникването и развитието на менингит може да се провокира от т.нар. инфекциозни агенти, по-известни като гъбички, вируси, бактерии и т.н. Най-чести причинители са менингококите и туберкулозната пръчица. Продължаваме с пневмококите, хемофилният стрептокок, стафилококът.

Вирусният менингит се появява заради вирусите на полиомиелита и ентеровирусите.

Гъбичният по принцип се предизвиква от критококите.

Причинителите, които посочихме, се размножават активно в мозъчните обвивки и гръбначномозъчната течност. Първите симптоми на болестта започват да се проявяват около десет дни след заразяването.

Съществуват няколко начина за проникване на инфекциозните агенти в мозъчните обвивки. Единият е чрез кръвта - наличие на бактерии или вируси в кръвта. Другият е чрез лимфната течност.

Ако има възпалително огнище, заразяването настъпва по контактен път - при съприкосновението му с мозъчните обвивки. Това може да се наблюдава при мастоидит, гноен отит, абсцес на мозъка, фронтит, открита черепно-мозъчна травма и гръбначномозъчна травма. И редица още заболявания.

Заболяването започва с температура, силно главоболие, прилошаване и повръщане

Постепенно симптомите се засилват и по-късно към тях се прибавят сънливост и загуба на съзнание. Човекът може да започне да бълнува, а при малките деца понякога се наблюдават гърчове.

В редица случаи по кожата могат да се открият малки кръвоизливчета, също и червени петънца. Много болни трудно движат шията си. Между другото наличието на подобен симптом позволява да се проведе малък тест: ако човек не може да достигне с брадичката си сгънатите в коленете крака заради силна болка в шията, най-вероятно развива менингит. Но имайте предвид, че не при всички болни се наблюдава такава болезненост. Затова в никакъв случай не разчитайте на това и не се успокоявайте, ако можете да доближите брадичката до коленете.

Всеки един от изброените симптоми е достатъчен, за да извикате незабавно “Бърза помощ”. За да се потвърди или отхвърли диагнозата, се провежда гръбначномозъчна пункция - взема се гръбначномозъчна течност. Тя се изпраща в лабораторията за изследване.

Един от показателите на менингита е увеличеният брой на лимфоцитите. Наличието на бактерии е характерно за бактериалния менингит. А също изменение цвета на течността и т.н.

Ако навреме се вземат мерки, шансовете за оздравяване са големи

Продължителността на лечението зависи от тежестта на заболяването и общото състояние на организма. Но средно отнема около един месец.

След оздравяването е необходимо редовно да се преглеждате при лекаря - поне през първите две години.

Съществува мнението, че ако човек е преболедувал менингит, остава умствено непълноценен. Обаче това съвсем не е така. Ако болестта е разпозната навреме, ако диагнозата е поставена правилно и най-вече лечението е проведено както трябва, тогава няма да има никакви последствия. Не се бавете да постъпите в болница, защото рискът се увеличава.

За съжаление не можем да кажем, че съществуват някакви сериозни профилактични мерки, освен редовният прием на витамини и носенето на шапка в много студените дни. Но запомнете нещо: ходенето с гола глава в студа може да предизвика менингит само ако човекът вече е носител на инфекцията. Охлаждането просто може да създаде условия за активизиране на вируса.

За да се предотврати по-нататъшно разпространение на болестта, се изследват всички, които са контактували с болния, на първо място - роднините. Това е важно, защото носителят на инфекцията може да е здрав човек.

Менингитът се открива с помощта на бактериологично изследване, а носителите задължително се подлагат на лечение. На останалите в контакт с болния се прави ваксинация.

Между другото ваксината защитава ефикасно от болестта, обаче не дава 100-процентова гаранция. В случай на заразяване обаче, менингитът при ваксиниран човек ще протече в по-лека форма. На децата може да се поставя ваксина след двегодишна възраст. По-рано имунната система на малчугана няма да реагира. Ефектът продължава около три години.

Внимание!
Специалистите постоянно търсят нови форми на лечение, профилактика и идентификация на причинителя на менингита. И към днешна дата прогнозите са оптимистични.

Ранната диагностика позволява значително да се понижат нивото на смъртност и усложненията.

Обаче медиците не се уморяват да призовават хората да бъдат внимателни към себе си и към близките си и да не се занимават със самолечение. Тогава болестта ще ви заобиколи!