6 ГОДИНИ ОТ СМЪРТТА НА ЧАВДАР ДРАГОЙЧЕВ
• Цола Драгойчева отнесе в гроба тайната кой е бащата на единствения й син
• На младини сърдечният хирург се влюбил в балерина от Операта, но властната му майка развалила сватбата

Едно от светилата на българската кардиохирургия - проф.Чавдар Драгойчев, ни напусна през горещото лято на 2000 година. Синът на Цола Драгойчева бе покосен от рак на белите дробове. Лечението в престижна швейцарска клиника, за което се говори, че било платено от неговия стар приятел Августин Пейчинов, само временно облекчи състоянието му. Последните месеци преди смъртта си сърдечният хирург се беше изолирал от света.

ВИЗИТНА КАРТИЧКА
Чавдар Цолин Драгойчев - български лекар кардиолог, професор по сърдечносъдова хирургия (от 1969 г.), е роден на 24 декември 12925 г. Член на Световната кардиологична асоциация (1962 г.). Работи в Катедрата по болнична хирургия в ИСУЛ (днес Медицинска академия, 1956-1961). Ръководи Клиниката по сърдечна хирургия (от 1974 г.), директор на Научния институт по сърдечносъдови заболявания (1977). Един от първите специалисти в България, който използва умерената хипотермия при различни видове клапанна сърдечна хирургия. Развива хирургичното лечение на вродени сърдечни пороци в ранна детска възраст. Умира на 2 юли 2000 г.

Голямата болка в живота на Драгойчев е липсата на бащино рамо.
И до днес не се знае със сигурност кой е неговият родител. Френският писател антифашист Анри Барбюс пише, че “след ареста Цола била изнасилена в полиицята...”. Напълно възможно е обаче партията да е заповядала на нашенската Долорес Ибарури да зачене в затвора, за да отърве смъртната присъда.
През 1945 г. Чавдар научава името на своя баща - Неделчо Манев, стар антифашист и ветеран на комунистическото движение. Той е бил женен, имал е дъщеря. Когато разбрал, че изгората му Цола Драгойчева е бременна, й предложил брак, но тя го отрязала.
Съпругата му Варвара Манева твърди, че още преди сватбата Неделчо й признал, че има син в Москва. Двамата обаче се срещат за пръв и последен път чак край смъртния одър на Манев. Неговата дъщеря Светла доверява, че вина за това имал както трудният характер на Цола, така и партийната дисциплина, която старият болшевик никога не погазил. Защото Драгойчева е член на Политбюро на ЦК на партията и да бъде злепоставена или да бъде нарушена нейната воля, изразена пределно ясно и непроменливо през годините, е можело да има политическо отражение.
Скептици обаче опровергават и тази версия, намеквайки че партията “е назначила” Неделчо Манев за баща на Чавдар Драгойчев - нещо обичайно през ония години. В мемоарите си покойният кардиохирург споменава за поразителната си прилика с ветерана от Разградско, но съмненията въпреки всичко остават. Кой е биологичинят баща на Драгойчев, би могла да каже само българската Ла Пасионария, но тя отнесе тайната си в гроба.
В дружинката на обратните
“Особената” сексуалност на Чавдар Драгойчев му е създавала доста проблеми с праволинейната му родителка. Да не говорим, че е можело да се стигне до наказание. Клюката гласи, че кардиохирургът бил включен в списъка на най-отявлените гейове у нас, срещу който се готвел съдебен процес. Когато Цола научила за надвисналата опасност, първо побесняла и здраво нахокала сбърканото си чедо, после се метнала на правителствената лимузина и право при Тодор Живков. Какво са си хортували, никой не узнал, но след това Тато “помилвал” не само сина на видната партийна функционерка, но изобщо наредил да спрат позорните гонения срещу “нежните мъже”.
Все пак е набъркана и жена
В ранната си младост бъдещият сърдечен хирург не бил толкова леден към прелестите на нежния пол. Негови приятели от ония години го помнят като страхотен компаньон и галантен кавалер на много, много дами... Най-забележителната в компанията била балерината с неподходящата за професията й фамилия Гунева. “Ефирното създание” наричало избраника си Чари и двамата били на път да си кажат “Да” в гражданското.
Но... ръката на Цола разбъркала картите на съдбата на влюбените. Тя привикала изгората на отрочето си на беседа на четири очи. “Другарко Гунева, за мен всички балерини са курви. Хич и не си въобразявай, че ще се омъжиш за сина ми! Ако упорстваш да се срещаш с него, ще си изтанцуваш “лебедовата песен” в Белене. А сега, марш оттук, че ме чакат държавни и партийни дела!”, изрекла присъдата си баба Цола.
Балерината съкрушено си тръгнала и понеже я набедили в леко поведение, завършила медицина в... братския Съветски съюз. През всичките тежки години на разлъка бившите гаджета се срещали тайно в различни столични сладкарници на тортичка и кафенце. Медичката балерина станала най-верният изповедник на “нежния” хирург и била в течение на всичките му интимни секрети, свързани с лудории с други “колеги по резба”. Днес артистичната докторица си е жива и здрава и е отгледала внука с името Чавдар....
Жилището, в което угасна сърдечният хирург, е било собственост на разстреляния след 9 септември 1944 г. принц Кирил. През 1996-а обаче проф. Драгойчев го продаде на емигранта милионер Августин Пейчинов. Кардиохирургът делеше тази жилищна площ с деспотичната си маминка чак до самата й кончина. Единственото, което Цола харесвала от монархията, били мебелите на царското семейство.

Гейовете си помагат
Последният приятел на сърдечния хирург е Августин Пейчинов. Емигрантът милионер и синът на “червената Соня” се познавали още от “софийските потайности”, но след 10 ноември Пейчинов се нанесъл в бившите покои на принц Кирил. Комшии твърдят, че в апартамента се вихрели луди фиести. По това време Цола живеела постоянно във вилата си в Бояна и нямала възможност нито да се порадва на лудориите на единственото си чедо, нито да му издърпа ушите.
През Лукановата зима Пейчинов даже спасил от гладна смърт професора и майка му. “Тогава дори за кисело мляко трябваше да се редим на опашка в пет сутринта, разказва Драгойчев. Майка ми не искаше да напусне вилата в Бояна, а се нуждаеше от постоянно лечение. Четири медицински сестри денонощно се грижеха за нея. Нощно време обикаляхме с приятел бензиностанциите и купувахме в туби дизелово гориво за отоплението във вилата. Ще попитате - а откъде бяха доларите? Съдбата ми изпрати за приятел един българо-американец, на когото продадох срещу валута апартамента си. Нещо повече. Неговата кола често пътуваше до Солун, откъдето си набавяхме олио, плодове, зеленчуци... Така майка ми не почувства ужасите на тази зима...”

МАЙКА МУ ПАЗЕЛА ЦАРСКАТА ФАМИЛИЯ
Ако се вярва на Драгойчев, неговата майка била “ангел-хранител” за царското семейство. “Помня, беше през 1945 г., попитах майка ми: “Какво ще стане с царската фамилия? Няма ли да се съблазните от болшевишкия пример и да ликвидирате царя и семейството му?” Майка ми отговори: “Сега са други времена. А да се убива дете, е нечовечно”, твърди синът на “червената Соня”.
Приблизително по това време при Цола дошла княгиня Евдокия, сестрата на цар Борис III., която се нагърбила с грижата за цялото семейство. Маститата функционерка й потвърдила твърдото решение на Отечествения фронт да не посягат на царската фамилия. “Госпожо, рекла Цола, безопасността ви е гарантирана. Стойте си кротко във “Врана”, а след референдума ще можете да заминете с вашето лично имущество и скъпоценности”.
“Милосърдието” на българската Ла Пасионария не й попречило обаче да окупира просторния апартамент на принц Кирил. Цола и наследникът й ползвали на воля разкошните мебели, а храната, която всеки ден им носели от УБО, си я консумирали от скъпата порцеланова посуда на убития от народния съд брат на цар Борис III...

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
• Най-големият враг на Цола Драгойчева бил Тодор Живков, който по думите на акад. Тодор Павлов я мразел “зоологически”. Конкурент № 1 на сина й пък беше проф.Чирков. Малко преди смъртта на Чавдар двамата се изпокараха люто в ефира на “Всяка неделя”, защото не можаха да поделят държавните средства, отпуснати за строежа на нов кардиологичен център.
• Смъртта на Цола Драгойчева е отбелязана с три реда ситен шрифт в българската преса. В руската пък няма и дума по този повод, въпреки че тя отдаде 30 години от живота си на българо-съветската дружба. Но Симеон се обадил от Мадрид на Чавдар Драгойчев, за да го осведоми, че в “Таймс” излязла цяла страница, посветена на кончината на майка му.
• В едно от последните си интервюта кардиохирургът се похвали, че е “баща” на осигурителната медицина у нас. Още по Татово време на едно национално съвещание заявил, че нашата медицина изобщо не е безплатна. Припомнил, че с нашите 2 процента осигуровки здравното обслужване на населението е обречено да бъде мизерно, докато в развитите страни осигурителната ставка била цели 9 процента. После настоял да се върне осигурителната медицина, като от всеки работник се удържат 3 процента, а останалите се плащат от работодателя. Предложението му било посрещнато на нож в ЦК. Петър Танчев го заклеймил като ерес, а тогавашният председател на Червения кръст Кирил Игнатов казал: “Чавдар е добро момче, но говори глупости”.

ОПЕРИРАЛ СЪМ С ЛЪЖИЦА!
Малко преди смъртта си проф.Чавдар Драгойчев го удари на спомени. Най-екзотичният спомен на покойния кардиохирург е как оперирал тения с... лъжица. “Наложи се да оперирам една жена от тения на сърцето. С обикновена супена лъжица изгребах кистата от сърцето. Все ме беше страх, че ще хлътна навътре, ще направя пробив и всичко ще плъзне из организма...”, признава за “подвига си” синът на Цола Драгойчева. След като свършил, залял сърцето с етер. Това си било чиста диващина от медицинска гледна точка, но риск печели, риск губи. Драгойчев заложил на карта живота на пациентката си, но взел, че спечелил. Жената оздравяла и се чудела как да се отблагодари на спасителя си.

Страницата подготви
Любомир МИХАЙЛОВ