ШАШ
^Жена ми ме избра по колана на панталона^, твърди зевзекът от ^Шаш^

Кирил Ефремов е роден на 8 юли 1975 г. в София. Още 15-годишен започва да се изявява в телевизионното предаване ^Коктейлите на Влади^, след което завършва НАТФИЗ в класа на проф. Здравко Митков. Играл е в театър ^София^, Народния, ^Българска армия^, ^Сълза и смях^, Пловдивския и Сливенския театър. Участва в нашумялата напоследък постановка на ^Трамвай желание^ от Тениси Уилямс на сцената на Пернишкия театър. Повече от две години заедно с Влади Въргала и Кофи Бабоне участваше в популярното телевизионно шоу ^Шаш^.
^С жена ми се запознахме във фитнесзалата. Бях отишъл там да тренирам. Излизам изпод душа по къси панталонки, наметнат с хавлия, но понеже не бях си затегнал колана, той висеше отпред и правеше доста внушителна издатина. Гледам: инструкторката все там зяпа. Казвам й: ^Не долу, тука гледай!^ (сочи главата си). Харесахме се и след време се оженихме”, разказва колоритният актьор.

- Напоследък по телевизията върви много приятна реклама с твое участие. Вярно ли е, че много се печели от такива участия? Говори се, че за ^Кажи, баба, тенк ю^ актрисата е взела 4500 лева.
- Театърът, киното, рекламата са три различни неща. В рекламата можеш да направиш една физиономия или да кажеш една реплика и да станеш известен. Парите зависят от това, кой прави рекламата и за какво. Ако те изберат за рекламно лице на някоя фирма или продукт, можеш да вземеш повече, но иначе хонорарите никак не са големи.
- Да, но не смяташ ли, че зрителите имат нужда от шоу, в което хуморът е истински и добронамерен, за разлика от ^Шоуто на Слави^ например, в което се вихри пошлост и много му личи кой плаща музиката?
- Това шоу вече не играе ролята, която имаше едно време. Актьорите му са много талантливи, но иначе наистина си личи, че е поръчково. Наколенките на Слави са бая големи.
- Още преди НАТФИЗ започна да се появяваш по телевизията в комедийни роли. Разкажи някоя интересна случка от онова време?
- Снимаме ^Коктейлите на Влади^ на ВИП летището. Въргала пристига, за да оправи държавата. Понеже е много студено, пийваме си коняче за загряване с хората от масовките. По едно време един от осветителите ме моли да припаля форда, който току-що си е купил, понеже имал книжка само от 3-4 дни. Паля колата и без да си давам сметка какво правя, я подкарвам по пистата на ВИП-а. След което виждам, че след мен лети полицейска кола, ама пак не загрявам за какво става дума. Накрая паркирам на същото място. Пристига полицаят и ме пита: ^Ти пен ли си бе?^ Едва след като повтори, разбрах, че ме пита пил ли съм. Прекратиха снимките и ни изгониха. Добре че беше Влади да ни оправи.
- Въргала твърди, че всички в ^Шаш^ сте били като едно семейство. Каква беше причината шоуто да спре?
- Ние действително бяхме като едно семейство и играехме с цялата си душа и обич, но ръководството на БНТ се смени и новите шефове решиха, че повече нямат нужда от нашите услуги.
(От своя страна Въргала обяснява: ^Не попадаме в нито един от олимпийските кръгове. Иван Попйорданов, бившият шеф на Националната телевизия, ми каза един много готин лаф: вече се затвориха олимпийските кръгове и всеки си има монопол в един кръг. Отиваш при него, подаваш молба да те назначи за роб и ако те вземат, трябва страшно да се радваш и да си изключително всеотдаен.^)
- Вярно ли е, че бракът убива любовта?
- Женен съм само от пет години и засега нямам такова впечатление. Напротив, бракът засилва чувствата, макар че според повечето млади хора той е остаряла институция.
- Вярваш ли, че двама души, които много се карат, много се обичат?
- Да, вярвам. Ние с моята съпруга постоянно спорим за нещо и понякога споровете ни прерастват в скандали, но после бързо ни минава и започваме да се целуваме.
- Изтълкувай известната фраза ^Любовта е болка.^
- Това явно го е казал човек, който наистина е обичал. Боли не само когато загубиш любимия човек, но и когато го обичаш. Но най-хубавото е, когато болката е взаимна. Минава.
- В едно интервю тези дни Соня Васи каза, че никога не си хваща за гаджета актьори, понеже не знае кога казвате истината и кога играете и в любовта някаква роля. Ти, когато слезеш от сцената, продължаваш ли да играеш?
- Ще излъжа, ако кажа, че не продължавам. При нас това е някакво професионално изкривяване да цитираме и в живота думи или изречения от пиеси, които са ни направили силно впечатление.
- На хората извън театъра винаги им е било любопитно какво изпитват помежду си актьорите, когато трябва да изиграят някаква любовна сцена. Ако партньорката не ти е съвсем симпатична, как ще й се обясниш в любов?
- В ^Трамвай желание^ имам една любовна сцена с Нона Йотова и първият път ми беше доста вдървено - в смисъл, че се притеснявах. После всичко стана както трябва. Една друга актриса, с която работих преди това, ми беше адски неприятна, но заради ролята преодолях тези чувства - започвам да търся у партньорката си някакви хубави черти, нещо приятно... Това е част от професията.
- Има ли излъгано приятелство, намаляха ли приятелите ти, откакто започна да ставаш известен?
- ^Излъгано^ и ^приятелство^ са две взаимноизключващи се думи. Ако не продължава да съществува, значи не го е имало, значи нещо съм се излъгал, значи нещо не съм преценил. За щастие приятелите ми не намаляват, напротив - увеличават се и знам, че мога да разчитам на тях, както и те на мен. След любовта приятелството е най-великото чувство.
- В НАТФИЗ още се говори за ^Танцът на малкото китайче^, с който навремето влизаш от раз в академията. Какъв беше този танц?
- Ами танц по китайска музика, който трае 26 секунди. Останалите кандидати се явиха с танго, ръченица, брейк и разни други танци и песни, които да ги представят в най-добра светлина. Когато Стефан Данаилов и Здравко Митков, които бяха в комисията, ме попитаха какво ще изпълня и аз отговорих: ^Ще ви изтанцувам танца на малкото китайче^, те започнаха да се смеят, гледайки ме толкова висок - метър и 90. След което зазвуча една безумна китайска музика и започнах да правя движения, които никога след това не можех да повторя - всеки път си измислях нещо ново. Когато свърших, комисията вече беше под масата. Попитаха ме, какво съм искал да кажа с този танц, и аз най-сериозно обясних, че малкото китайче гони пеперуда сред полето, имитира нейните движения, накрая я хваща, но пак я пуска да лети...
- Колко души кандидатстваха тогава в НАТФИЗ?
- Аз, изглежда, съм от последния випуск, когато за няколко места кандидатстваха по 3000 души. Сега мераклиите са не повече от 200. Вече не казвам ^академия^, а ^техникум^, защото НАТФИЗ няма нищо общо с училището, което беше преди. Искам да съм универсален актьор. Точно такава е ролята ми на Мич в ^Трамвай желание^ - там има и много смешни, и много драматични моменти.
- Билетите за ^Травмай желание^ се продават за няколко представления напред - нещо, което не беше се случвало от 15 години насам. Новият шеф на Пернишкия театър Иво Горчев явно има амбицията да го изправи на крака и да възвърне славата му от времето на Георги Русев.
- Не мога да говоря какви са творческите планове на Иво Горчев, но постановката на режисьора Димитър Еленов действително се радва на огромен успех. Нона Йотова прави страхотна Бланш! През есента тръгваме на турне из страната с този спектакъл. Започват снимките на 6-сериен филм с историческа тематика, в който ще играя тракийски вожд. С Влади Въргала имаме имаме проекти, но засега не искам да ги издавам. С него направихме една негова много готина пиеса - ^Моят дом е моята крепост или WC/BG^, която се играе с огромен успех в ^Сълза и смях^ и смятаме да я заснемем като игрален филм.
- Повечето твои млади колеги мечтаят да заминат за чужбина, ти имаш ли такива намерения?
- Минавали са ми такива мисли през главата, но никога не съм изпадал в пълно отчаяние. Безпаричието, липсата на добри проекти и на постоянна хубава работа, чувството за безперспективност от време на време си казват думата. Обсъждали сме с жена ми тази тема, тя знае английски и немски език и би могла да си намери работа, но аз едва ли ще мога да бъда актьор. Пък и двамата сме такива, че не бихме могли да оставим детето си друг да го гледа.

Едно интервю на Венелин МИТЕВ