ОТ УПОР
Волен Сидеров се обгради с педофили и мутри, твърди щефът на ^Гвардия^

Сигнал до редакцията, че лидерът на Българския национален съюз и на движение ^Гвардия^ Боян Расате има дебело полицейско досие и заведено дело, ни провокира да се свържем с него за изясняване на историята.
Боян Расате е роден на 2 септември 1971 г. в София. На 4-годишна възраст заминава със семейството си за Германия, Щутгарт, където баща му е командирован по работа. До III клас учи в германско училище, което напуска след смъртта на баща си. През 1992 г. записва в НБУ специалност ^Политически науки^. Същевременно работи като чистач в локомотивно депо, като общ работник, нощен пазач.

- Расате, за какво сте били арестуван?
- Ще ви обясня какъв е целият случай. Моята жена имаше рожден ден. Вярно, че един път казвам приятелката ми, друг път - жена ми. Аз имам дете от нея и не смятаме да се разделяме. Та тъкмо празнувахме рождения й ден и около четири и половина някъде, късно през нощта, може и три и половина да е било, половината от гостите взеха да си тръгват. Двама от тях ги спират полицаи някъде по-нагоре. Кола без обозначителни знаци, всъщност цивилна кола. Излизат някакви полицаи и им искат документите за проверка. Не се легитимират, но са униформени. Свалят ги на земята и почват да ги бият. Едното момче го удрят с приклад в главата и тогава почват да го питат откъде идва. Този, когото удрят с приклада в главата, успява да избяга. Другият, на когото му слагат белезници, казва - идваме от рожден ден от еди-кой си адрес. Идват на адреса, у дома, влизат вътре.
- Как така влизат вътре през нощта, не позвъниха ли, поне не потропаха ли на вратата?
- Не не позвъниха. Къщата ни има два входа. Това е къща, която има излаз на две места, в центъра. В едното помещение течеше рожденият ден, а другото помещение се използва за клуб на организацията. Полицаите са влезли в това помещение, жена ми ги вижда и ме извиква. Казва ми - в другото помещение има полицаи, а аз през това време бях в банята.
- Нали между десет вечерта и шест сутринта никой няма право без специална заповед да нахлува в частна собственост?
- Явно тези разпоредби важат само на хартия. След което аз излязох от банята, отидох в другото помещение. Естествено, че бях ядосан и им казах да напуснат веднага. Поискаха ми документ за легитимация. Аз се легитимирах, записаха ми данните, след което си тръгнаха. След две седмици ме извикаха в Трето РПУ. Отидох само с жена ми, дадохме показания. Държаха се изключително грубо с нея. С мене също, но и аз не им останах длъжен. Започнаха да ме разпитват какво е било това лице, което избягало, и т. н. А на рождения ден имаше много хора, някои, които жена ми е поканила. Имаше хора, които са мои приятели, имаше приятели на мои приятели, които не ги познаваме. Но абсурдното е, че този, който е избягал, за него данни е дало това лице, което са го задържали. Казал им как се казва, казал е горе-долу къде живее, тоест, ние нищо повече не можехме да кажем. В крайна сметка те ми повдигнаха обвинение, че всъщност човекът, който е избягал, това съм бил аз. И на всичкото отгоре, когато съм тръгнал да бягам, съм оказал съпротива, ударил съм полицая преди това и т. н. Делото се прекрати след две години. Изясни, че това е безумно нещо. Само че на мен това ми костваше средства за адвокати, средства за парична гаранция, която ми определиха и от която парите все още не съм си взел. През три-четири месеца ме викат в полицията и сутринта ме извеждат от нас с белезници пред жена ми и детето ми.
- А имаше ли прокурорска заповед за обиск?
- Това също е интересно нещо. Когато те дойдоха да правят обиск, нямаха такъв документ. Аз седя на улицата с белезници, а жена ми вкъщи. И аз от полицейската кола й казвам - искай им документ за обиск. Те й дават заповед за обиск, обаче заповедта е без подпис на прокурор. След което те се ядосаха, тръгнахме към съда, взеха разрешение за обиск от прокурор за десет-петнадесет минути, върнаха се и тогава направиха обиска. А целият този цирк се разиграва пред съседи, пред детето ми и жена ми. И така, за мен този цирк не е случаен, това са неща, които ми се трупат на мене на главата, така, че доносът до вас не е случаен. Но аз съм наясно с тия неща. Аз влизам в протестите, които извършвам, в борбата срещу тази корумпирана система с ясното съзнание, че все нещо ще ми се случи.
- Това ли беше първият, така да се каже, опит за натиск върху вас заради дейността ви?
- Не. Да, говорим, че преди това имаше разпореждане на кварталния инспектор, той всеки месец ме караше да се разписвам.
- На какво основание?
- И аз не знам, и аз го питах на какво основание трябва да се разписвам, но не получих смислен отговор. Във времето след 9 септември 44 година всеки месец също са викали съмнителните, антинародните елементи да се разписват, за да следят движението им, да ги държат под контрол.
- Мислите ли, че са подслушвали и телефона ви?
- Аз нямам телефон.
- Значи това е тъмното ви минало в полицейските архиви?
- А, забравих да ви кажа, те са ме държали 24 часа вързан за парапет. Значи цигани наркодилъри си седят в килиите, мен ме държат 24 часа вързан за парапета.
- Кога отслабна натискът върху вас?
- Това е вече по времето на Волен Сидеров. Когато ние започнахме да работим с него, тогава вече почнаха да намаляват тези неща.
- Значи сегашният ви враг все пак ви е дал някаква легитимация пред обществото и властта?
- Да, има нещо такова.
- И с чиста съвест можете да кажете, че никога не сте работили със скинхедс или каквито и да било екстремистки формации?
- Не, аз не работя с такива момчета, второ, аз съм с изключителни резерви към Гелеменов и Иван Георгиев, защото, ако сме 2005 - 2006-а, то през 90-те имаше много такива партии, които профанизираха националната идея.
- Вие лично в момента с какво се прехранвате, какво работите?
- Аз се занимавам предимно с организационна работа, съпругата ми се занимава с дребен бизнес, свързан с български сувенирни стоки. Дъщеря ми е на четири години и половина и ходи на детска градина. Аз яздя мотор “Кавазаки 600”. Занимавам се и с парашутизъм.
- Нямате ли опасението, че и при вас след време ще бъка от инфилтрирани ченгета и педофили, както се случи с ^Атака^?
- Не, ние ще ги открием и ще ги изключим. Ако Волен Сидеров, който започна да се държи като идиот, ни беше послушал навремето, нямаше да има проблеми като тези с Кузов или Павел Чернев.

Едно интервю на Славей КОСТАДИНОВ