Тя може да е симптом на инфаркт, стенокардия, масивна емболия на белодробната артерия или перикардит
Много писма пристигат в редакцията на вестник “Доктор” за болките в гърдите. Хората се плашат от такива симптоми и с право, защото някои от тези състояния могат да бъдат много опасни. Ние подбрахме най-често задаваните от вас въпроси и ги зададохме на нашите консултанти

Здравейте. Знам, че внезапно възникналата силна болка в гърдите, особено ако е съчетана с усещането за недостиг на въздух, може да означава инфаркт, което значи, че трябва да се вземат незабавни мерки. Моля да ми отговорите има ли и други болести, които да се проявяват с подобни симптоми? И как да ги различим? Какви мерки трябва да вземем, преди да дойде “Бърза помощ”?

Радка Стойчева, София

Този симптом, който описвате, наистина може да означава сериозно заболяване, което изисква бърза медицинска помощ. Но такива болки могат да се появят не само при инфаркт. Възможните причини за болки от този тип са:

Пристъп на стенокардия - появява се внезапно по време или веднага след физическо натоварване. Болката при стенокардия е стягаща или пареща, усеща се в средата на гръдния кош или в областта на сърцето. Може да се придвижи към лявата ръка, към лявата половина на шията и лявата половина на долната челюст. Болката преминава след прием на нитроглицерин. Болният изпитва страх от усещането за смърт, за недостиг на въздух, прилошаване, главозамайване, сърцебиене, слабост. По принцип се среща при хора над 60, рискуват най-вече хората със затлъстяване, с хипертония, със захарен диабет, пушачите.

Масивна емболия на белодробната артерия. Това е тежко състояние, което се характеризира със запушване на големите разклонения на белодробната артерия. Не позволява белите дробове да се наситят с кислород. Състоянието се проявява с рязък пристъп на пронизваща болка в гръдния кош, с често дишане и кратки спазми при вдишване. Това състояние може да бъде предизвикано от заседнал начин на живот, затлъстяване, тромбоза в долните крайници, аритмия, рак и наскоро прекарана операция.

Перикардит - възпаление на сърдечната обвивка, което се характеризира с появяване на болки в областта на сърцето. Болките се усещат дълбоко в гръдния кош, могат да бъдат постоянни или непостоянни. Те се засилват в легнало положение и намаляват при наклон на тялото напред. Постепенно болките могат да преминат, което означава, че в перикардната кухина се е събрала течност. А това е много сериозно състояние, което може да доведе до сърдечна недостатъчност с развитие на задух, слабост, понижено кръвно налягане, отоци и т.н.

Миокардит - възпаление на самия сърдечен мускул, което по принцип възниква след вирусна инфекция. Болките в гърдите могат да се съчетават с повишена температура на тялото и задух.

Моля да обясните при кои състояния болката в гърдите преминава и към ръката?

Ана Димитрова, Пловдив

Разбира се, ще започнем с острия инфаркт на миокарда и ще напомним симптомите му. Инфарктът се съпровожда със силна болка, която може да премине в лявата ръка, лявата половина на шията и долната челюст. Тя продължава повече от 15 до 30 минути и не изчезва след приема на нитроглицерин. съпровожда се със страх от смъртта, със задух, бледо лице, човек може да изгуби съзнание. Знаете, че това състояние може да застраши живота.

Симптомът болка в гърдите, която преминава към ръката, говори за остеохондрозата на шийната и гръдната част на гръбначния стълб. Болките при остеохондроза могат да бъдат остри и да напомнят пристъп на стенокардия, да се местят към лопатките или в раменете - както отляво, така и отдясно. И ръката може да изтръпне. Опасващата болка в гърдите също е характерна за остеохондрозата.

Няколко думи за междуребрената невралгия, за да можете да различавате тези доста тежки състояния, макар и да не застрашават живота на човека. Болката при това състояние е рязка и силно изразена. Остеохондрозата, обикновено се свързва с рязко движение, преохлаждане, продължително неудобно положение на тялото - това са провокиращите фактори.

При херпес Зостер в гърдите също се проявяват остри или парещи болки. Нека припомним, че това заболяване се предизвиква от вирусния херпес и се характеризира също така с появяване на характерни обриви по кожата по хода на нерва. Може да се появи и чувство на изтръпване, както и “полазване на мравчици” в областта на възпалението.

Моля да опишете при кои състояния и болести болката в гърдите започва да се премества към гърба, между лопатките?

Атанас - по електронната поща

Първо, при разкъсване на хранопровода. Това е сериозно състояние, при което се нарушава целостта на стените му и съдържимото попада в гръдния кош. Разрив на хранопровода възниква при обилно повръщане. Болките в гърдите са силни, остри, усещат се в средата на гърдите и се преместват към гърба. Засилват се при кашлица, вдишване или промяна положението на тялото. При подозрение за разрив на хранопровода веднага извикайте лекар, защото забавянето може да доведе до сериозни последствия и дори смърт.

Има още едно много тежко състояние, при което болката възниква внезапно и се усеща като “разкъсване” вътре в гръдния кош. Става дума за разрив на аневризма на аортата. Тази болка може да се премести към областта между лопатките и да се съчетае с изразен страх от смъртта, със задух, болка в корема, слабост, почти до загуба на съзнание.


Незабавно извикайте "бърза помощ":

Ако болката в гърдите възникне внезапно, тя е остра и силна, съчетана със задух, с чувството за недостиг на въздух, учестено дишане, притъмняване в очите.

Ако при исхемична болест на сърцето болката в гърдите не преминава повече от 5 минути, нито след прием на нитроглицерин.

Ако след такъв пристъп човек изгуби съзнание.