Под палката й са свирили десетки световноизвестни оркестри
Първата жена диригент на оперна и симфонична музика в България, почетният гражданин на Враца Радосвета Бояджиева навърши 88 години. Родена на 10 януари 1923 г. във Враца, тя е основателка на държавния симфоничен оркестър в родния си град и главен диригент на Врачанската филхармония. По-късно първата дама на диригентския пулт е работила в Софийската държавна филхармония и в Софийската опера.

В репертоара й са включени оперите "Аида", "Травиата", "Риголето", "Отело", "Мадам Бътерфлай", "Тоска" и "Бохеми", "Кармен", "Борис Годунов", "Дама Пика", "Евгений Онегин", "Лешникотрошачката", "Лебедово езеро" и много други произведения на класици, както и на български композитори. Под палката й са свирили симфоничните оркестри на Полша, Румъния, Италия, Белгия, ГДР, Куба.

Музикалните специалисти я определят като

своеобразна и ярка личност, артистична и съвършена диригентка

През 1966 г. получава лично от Херберт фон Караян покана да присъства на премиерата на "Борис Годунов" в Залцбург.

Влечението си към музиката Радосвета наследява от баща си, "червения адвокат" и читалищен деец Анто Бояджиев. На 31 март 1946 г. публиката в залата на Народния театър в София става свидетел на нещо ново и уникално - за пръв път зад диригентския пулт застава жена. Абсолвентката от Държавната музикална академия Радосвета Бояджиева вдига палката пред Софийската държавна филхармония. От 1946 до 1948 г. учи аспирантура по симфонично и оперно диригентство в Ленинградската консерватория, в класа на проф. Борис Хайкин, магът диригент, който казва за българката:

Нейното дирижиране доставя радост и светлина

Тя вдъхновява Ленинградската филхармония, радиооркестъра, оркестъра на Малий оперен театър. После идва шансът да постъпи като асистент-диригент в Московската филхармония. Едновременно с това пише и защитава дисертация за основните задачи и принципи на съвременното диригентско изкуство. Въпреки успехите си в Ленинград и Москва и примамливата кариера там Бояджиева приема предложението на ръководството на Софийската народна опера и от 1950 г. до 1973 г. е един от нейните диригенти.

Последните десетина години от творческата си кариера Радосвета Бояджиева свързва с родната Враца като главен художествен ръководител на държавната филхармония. Тук предава диригентската палка на сина си Михаил, завършил също Ленинградската консерватория, а по-късно заминал за Берлин.