Краткият живот на пациентите с ХОББ завършва с дълга и мъчителна смърт
По данни на Световната здравна организация около 10% от населението на планетата страда от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). От 200 000 до 300 000 души в Европа умират ежегодно в резултат на тва заболяване. То убива годишно повече хора, отколкото ракът на гърдата и ракът на белия дроб, взети заедно. До 2020 г. се очаква ХОББ да бъде на трето място сред най-честите причини за смърт.

В България страдащите от ХОББ са над половин милион души, стана ясно на конференция по повод Световния ден за борба със заболяването - 17 ноември. Повече за сериозната болест разказа доц. Коста Костов - председател на Българското дружество по белодробни болести и началник на Клиниката по белодробни болести във ВМА-София.

Основни симптоми

Основните симптоми на ХОББ са задух и недостиг на въздух, хронична кашлица с храчки, умора и отпадналост при извършавне на елементарни физически упражнения, чести белодробни инфекции.

Причини за поява на ХОББ

- Тютюнопушене - то е една от водещите причини за поява на ХОББ; това е и причината ХОББ често да се нарича "болестта на пушачите”
- Продължително излагане и вдишване на прахови и химически замърсители
- Замърсеният атмосферен въздух
- Ниският прием на антиоксиданти чрез храните
- Възраст и пол


- Доц. Костов, какво представлява ХОББ и лечима ли е?
- ХОББ е социален проблем. Тя е предотвратима и лечима, но не излечима. За мое съжаление, огромният процент от болните си отиват бавно от света. Тази болест е ужасна - там има тежко нарушение на притока на въздух в белия дроб. Забележете, този срив е необратим и със сигурност влачи пациента постепенно към инвалидност. Пациентите са невежи или искат да бъдат такива за своята съдба, краткият им живот завършва с дълга и мъчителна смърт.

Съвременната медицина разполага с широк набор от медикаменти за лечение на ХОББ. Макар болните да не могат да бъдат напълно излекувани, ранната диагноза и съвременното лечение могат съществено да повлияят на хода на заболяването, като намалят ускорената загуба на белодробна функция. При правилна и навременна диагноза, лечението на пациентите с ХОББ води до значително намаляване на задуха, усложненията и необходимостта от болничен престой, като същевременно се повишава качеството на живот. Никой пушач не може да предвиди дали ще се разболее и доколко тежко. България е страна, в която трудно се справяме с тази проблематика, защото българите са на 3-то място по тютюнопушене в Европа.

- Какво показва статистиката за разпространението на ХОББ?
- Всяка година повече от 230 000 българи влизат в болница заради болести на белите дробове. Над 14 000 души заболяват от злокачествени образувания на дихателните органи, а 3 600 българи умират заради болести на дихателната система - т.е. по 10 човека на ден се прощават с живота си.

1% от населението на света е засегнато от болестта, 6-10 на сто от хората над 40-годишна възраст също боледуват. В света на всеки 30 секунди умира по 1 болен заради тютюнопушене, а на всеки 48 секунди този свят напуска по 1 болен с ХОББ. Наше проучване от 14 октомври, когато над 1600 пациента бяха изследвани, показа, че 11% от тях имат нарушение в белодробната си функция. Това означава, че всеки десети е носител на ХОББ.

Неправилно поставената диагноза, липсата на такава или подценяването на симптомите, водят до задълбочаване на болестта, до инвалидизация и дори до преждевременна смърт

- Българите сме водещи и в класацията по заболяемост от ХОББ - така ли?
- Да, ние надвишаваме дори горната граница за света от 10 на сто заболяемост.

У нас около половин милион българи са с ХОББ

Ние не можем да предвидим кой от пушачите ще заболее от това коварно заболяване. 40 до 45% от пушачите боледуват. Другият важен фактор за развитие на заболяването е пушекът от биогорива. Недобре лекувана астма също води до ХОББ, както и боледуване от туберкулоза, и др.

ХОББ е на 6-то място в света по смъртност в момента, на 4-то в Европа, като тенденцията е да стане на 3-то място през 2020 г. Жените вече настигнаха по смъртност мъжете през 2000 г. - това е аларма. Обикновено от 8 до 35% от болните загиват от дихателни нарушения, останалата част от рак на белия дроб, както и от сърдечносъдови заболявания. 60-70% от хората с рак на белите дробове имат и ХОББ. Тази болест е и самостоятелен рисков фактор за поява на карцином на белия дроб. Затова трябва да се борим с този фактор, а начинът е само като спрем тютюнопушенето.

Ако спрете на 50 години да пушите, ще живеете 6 години повече

Ако спрете на 40 години, ще живеете 9 години повече - независимо дали имате ХОББ или нямате. При тежката форма на ХОББ тези болни имат и захарен диабет, хипертония.

- Защо е толкова трудно да се откажат цигарите?
- Никотиновата зависимост е ужасна - този навик е трудно победим. Химическата структура на нашия мозък се променя при пушене - той иска още никотин, за да има същото въздействие. Затова ставате пристрастен - приспособявате дневния си график към непреодолимото желание, за да сте сигурни, че ще имате постоянно снабдяване с никотин. Ролята на цигарите става важна във вашия живот, тъй като мозъкът непрекъснато търси никотиновата доза. Без медицинска помощ успяват само 6-7% от зависимите да спрат цигарите, със специални лекарства - 40 на сто от пушачите зарязват вредния навик. 60% са обречени завинаги, защото не успяват да спрат цигарите само със силата на волята си.

- В България все още няма тотална забрана за пушене на обществено място. Вашият коментар?
- Ако не се справим с масовото тютюнопушене у нас, през 2020 г. България ще жъне тежък урожай заради компромиса в Закона за тютюнопушенето. Това ви го обещавам, но ние, българите, не мислим за утре. В това отношение сме калпава нация. Вие, медиите, трябва силно да биете тъпана с този закон, защото така се осакатява младото поколение на България, което и без друго върви надолу. Да, от 2012 г. ще бъдем длъжни да въведем тотална забрана на тютюнопушенето на обществени места, защото тя ще влезе в сила в целия ЕС. За тези 2 години обаче ще загубим 7 200 болни от рак, които ще починат.

ХОББ е критерий за интелигентност на нацията. Ние не сме интелигентна нация, защото половината от хората у нас пушат. В Ню Йорк в момента пушат 16%.

- Как вреди пасивното пушене?
- При престой в продължение на 2-3 часа в задимено помещение хората си мислят, че това не е толкова опасно, колкото ако пушиш, но това не е така. При нас има болни с рак на белите дробове, които са бармани и сервитьори, макар и непушачи.

- Защо тютюневият дим е толкова опасен?
- В него има 3 800 химически вещества, между които и радиационен продукт. Т.е. вие всеки ден се облъчвате, все едно че работите в рентген.

Тютюнът е едно от най-отровните вещества,

също като алкохола. Но да се наливаш с алкохол е социално неприемливо, докато, ако пушиш по 4 кутии на ден, това не е недопустимо!

- Когато нашите деца започват да пушат на 12 години, застрашени ли са по-рано да развият ХОББ или друго белодробно заболяване?
- Колкото по-рано се започне тютюнопушенето, толкова по-голям е рискът от развитие на белодробно заболяване. Белият дроб расте до 25-годишна възраст, той се развива. Ако спрете развитието му на 12-13 години, това момче или момиче рискуват да са по-болни от всяко друго на техните години. Първо белият дроб няма да достигне своето оптимално развитие, второ рискуват, ако имат заложби за астма или ХОББ, те да се реализират с по-голяма сигурност. Появяват се и други здравословни проблеми, като хипертония след 40-годишна възраст, инсулт на 45-50 години, инфаркт на миокарда. Освен това зависимостта е много по-тежка, когато е по-ранна. Имате по-голям шанс да откажете цигарите, ако сте започнали да пушите на 30 години, отколкото, ако сте “дебютирали” на 15 години. Така всички мозъчни клетки толкова са свикнали с тютюна, че буквално не могат да функционират. Това е голям проблем - много тежка зависимост.

Едно интервю на Маргарита Благоева