Ечемикът на окото е остро гнойно възпаление, породено от инфектиране на космените торбички на ресниците или мастните жлезички по краищата на клепача. Във възпалението се въвлича и околната съединителна тъкан.
Ечемикът се предизвиква от бактериална инфекция, която се пренася с мръсотия в очите - най-често, след като ги докоснем с неизмити ръце. Причина за възпалението на крайчеца на клепача може да стане и паразитът демодекс.

Инфекцията се предизвиква от бактерии, попаднали в окото от мръсни ръце. Много от нас са имали това неприятно страдание. Крайчецът на клепача отначало започва да сърби, след това подпухва. В продължение на няколко дни отокът се увеличава, а след това върху него се образува гнойник. Мнозина не му обръщат достатъчно внимание и пренебрегват появяването на ечемика. Но понякога той се превръща в голям проблем. Да не говорим, че човек не може да спи нормално, става раздразнителен и в лошо настроение.

Ечемикът не е заразен. Жените по-често страдат от този проблем. Обяснението е просто: те по-често се докосват по очите, защото се гримират. Децата също рискуват да получат такова замърсяване и възпаление заради това, че още не са усвоили личната хигиена.

Има и други предпоставки за появяване на ечемик - преди всичко наследствена предразположеност. Следващ, не по-малко важен фактор, е понижаването на защитните сили на организма. Ечемикът е своеобразен сигнал за това, че има нарушения в имунната система. Не трябва да пренебрегваме и това, че той често се появява заедно с някои хронични заболявания - болести на стомашно-чревния тракт и захарен диабет.

Хората, които рядко излизат на чист въздух, също рискуват, защото в организма не им достигат витамините А и С.

А когато вече сте сигурни в диагнозата, ако и друг път ви се е случвало, тогава можете да опитате сами да си помогнете. За начало категорично се откажете от гримирането и не опитвайте да изстисквате гнойта. И едното, и другото могат да доведат до разпространяване на инфекцията по кръвоносните съдове. Представете си колко сериозно усложнение е това. В медицината има такива случаи - стига се до менингит и заразяване на кръвта. При развиващ се оток са опасни и топлинните процедури - допустимо е сухо топло само в началото на процеса. Докато ечемикът не е съзрял, офталмолозите съветват да го прегорите със спирт или спиртен разтвор. Може да капвате в окото си специални очни капки. А на клепачите намазвайте мехлеми, съдържащи сулфаниламиди и антибиотици.

Народната медицина разполага с много по-обосновани препоръки.

Ето някои от тях:

- Срежете един лист от алое, измийте го добре, нарежете го ситно и го сложете за 8 часа в чаша студена преварена вода. След това си правете компреси на възпаленото око. За ускоряване на лечението може да изцедите сок от лист алое, да го разредите с вода в пропорция 1:10 и пак да си направите компрес.

- За добро средство при възпалението на очите се смята невенът.

- От него се приготвя настойка и също се правят компреси.

- Старите билкари препоръчват вратига против ечемик. Съцветията на това растение се състоят от малки жълтички цветчета, приличащи на хапченца. Стрийте няколко такива “хапченца” и ги изпийте със студена вода. През деня си направете 4-5 пъти такава напитка. Продължете лечението, докато ечемикът изчезне. Това може напълно да унищожи ечемика и той никога повече да не се появи.

При по-тежки форми се предписват антибиотици

Към антибиотиците могат да се добавят сулфаниламиди, а понякога се прибягва и до операция. Ако все пак не се решавате да се борите самостоятелно с ечемика, посетете специалист. Той ще ви назначи късовълнова физиотерапия, ако нямате температура. Тази процедура помага по-бързо да се справите с проблема.

В случай че процесът се разпространи, може да се приложи по-мощна противовъзпалителна терапия с антибиотици и сулфаниламиди. А разпространение на процеса означава засилване на болката, зачервяване, отоци, повишена температура на тялото, увеличаване на челюстните или околоушните лимфни възли.

При по-тежки форми може да се наложи хирургична намеса. А след операцията ечемикът вече никога няма да се появи на същото място.

Съзнателното грижливо отношение към очите помага да запазите зрението до дълбока старост. За тази цел трябва редовно да проверявате и изпълнявате съвсем простички упражнения. Развитието на някои очни болести може да се предотврати, ако навреме забележите симптомите. Проведете самодиагностика, за да разберете дали всичко е наред с вашето зрение.

Изберете си някоя далечна точка, например оградата на къщата срещу вашата от другия край на улицата. Загледайте се внимателно в тази точка за няколко секунди - първо с дясното, след това с лявото око. Накрая и с двете очи. Обърнете внимание дали еднакво добре виждате и с двете очи.

Сега си изберете по-близка точка - например картина на стената. Направете същото.

Проверете полезрението си. Затворете лявото си око и се загледайте с дясното напред. Повдигнете дясната ръка на нивото на рамото и леко я насочете назад. Продължавайте да гледате напред с дясното око, като в същото време движете бавно ръката си по хоризонтална линия, насочвайки я напред. Обърнете внимание в коя точка виждате ръката най-ясно. Повторете упражнението с другото око и другата ръка. Тогава сравнете на какво разстояние виждате ръката с дясното и на какво разстояние - с лявото око. Ако разликата е 5-10 см, значи полезрението на очите от близко разстояние не е на добро ниво.

Внимателно разгледайте в огледалото очите и клепачите си. Обърнете внимание как се стесняват зениците в зависимост от осветлението, дали ще се появи дъга с необичайни кафеникави петна, или сливащи се в едно бяло петно малки петънца. След това се опитайте да определите дали не виждате с конюнктивата някакви изпъкнали кръвоносни съдчета. Ако сте открили у себе си едно или няколко отклонения или необичайни изменения, трябва да посетите офталмолог.

Масаж на активните точки

Сложете длан зад ухото и с бавни кръгови движения масажирайте кожата, като се движите към челото и се връщате отново. Очите ви трябва да са затворени, а вие напълно да се съсредоточите върху масажа.

С края на пръстите масажирайте тилната област и шийните мускули. Това ще премахне напрежението в мускулите и ще нормализира нарушеното кръвоснабдяване на главата.

Наклонете глава и се загледайте в пода. Бавно я повдигайте и я наклонете назад - с очи, загледани в тавана. Върнете се в изходно положение. Повторете упражнението 4-5 пъти, след това се изправете и бавно наклонете глава отначало на едната, след това на другата страна. При това упражнение очите ви трябва да повтарят движенията на главата.

Внимание!
Ако непрекъснато уморявате очите си на компютъра, вечер се разхождайте на чист въздух, вместо да седите пред телевизора. Всички знаем какво значи да се появи ечемик на окото. Но много малко знаем за неговото лечение. Малцина търсят лекарска помощ по този повод. А вие трябва да сте сигурни, че диагнозата е правилно поставена. Защото под маската на ечемика могат да се скрият други заболявания - например малки кистички или туморчета. Затова трябва задължително да се обърнете към лекар, за да се уверите, че наистина става дума за ечемик.