България абсолютно е абдикирала от здравеопазването, категоричен е наследникът на най-прочутият билколечител
Д-р Петър ДИМКОВ е внук на прочутия народен лечител, признат по цял свят - Петър Димков. Завършил е медицина през 1985 г. в Киев, Украйна. След спечелен конкурс през 1986 г. започва работа в “Александровска” болница в катедрата по очни болести. Придобива специалност по офталмология през 1990 година. Специализирал е в Русия. Вече 20 години освен с рутинната си специалност - офталмология и очна хирургия - се занимава и с ирисдиагностика, и билколечение по методите на дядо си. Издал е две книги с рецепти по алтернативна медицина, които бяха публикувани преди две години, заедно с книгата на дядо му. Има някои разработки по ирисдиагностика, с които през октомври ще участва в Международния конгрес по иридиология в Атина.

- Д-р Димков, според изследователите Димков-страши е излекувал повече от 100 хиляди души! Той е и в справочника -100-те най-влиятелни българи в нашата история. В момента България е болен организъм. От каква билка се нуждае, за да оздравее?
- Тя се нуждае преди всичко от духовни ценности. Според мен българският народ изгуби своята духовност в последните години. За мен това е най-големият бич. Когато човек загуби духовното, впоследствие губи и физическото си здраве. Състоянието на държавата ни е такова, че тя не предоставя никаква възможност на българина да живее пълноценно и да има добро здраве. Така че една-единствена билка не би могла да реши проблема. Лично аз винаги съм поддържал тезата, която беше теза и на дядо ми – че

няма една-единствена билка, която да излекува определена болест

Т. е. при билколечението е много важна комбинацията от различните билки и синергизма при тяхното действие, за да може да се получи желаният ефект.

- Какво пречи на българина да има добро здраве?
- Пречи му преди всичко липсата на всякаква профилактика. Както в традиционната, така и в нетрадиционната медицина, профилактиката трябва да бъде основното. Сега идва зимен сезон - сезонът на възпалителните и вирусните заболявания. Много е важно човек да се подготви профилактично за този сезон, а не да се лекува в момента, в който се разболее. Има природни средства - напрмер сироп от бъз. Той може да се пие целогодишно или няколко месеца преди зимния период. Това е средство, което прекрасно укрепва имунитета и чудесно би ни предпазило от възпалителни, и от вирусни заболявания.

- Приложими ли са в съвременния живот билковите рецепти на дядо ти?
- Мисля, че са приложими. В оригиналния си вид те са доста сложни и ангажиращи като изпълнение. През последните 20 години аз се мъча да комбинирам и да структурирам рецептите за пациентите, които идват при мен. Тези рецепти изцяло са на базата на трудовете и на разработките на дядо ми. Днес времето тече бързо. Динамиката на живота е много по-интензивна. Старая се да актуализирам и осъвременя този метод на лечение, за да бъде приложим. Въпросът е когато се предписва дадено лечение на един пациент, той все пак да го изпълни.

- Защо официалната медицина страни от билколечението и прилагането му?

- Според мен е много грешно разделянето на официална и на неофициална медицина. Това, което в момента се нарича неофициална медицина, не до толкова отдавна беше единствената медицина.
- Защо се отрича билколечението?
- Мисля, че

в случая са намесени финансови интереси

- Защо много хора станаха повече привърженици на китайската народна медицина, отколкото на нашата традиция в билколечението?
- Може би защото китайската медицина много агресивно навлезе в България. Според мен това е основната причина хората да се обръщат към нея. Друга причина е, че нашата народна медицина не се пропагандира достатъчно добре. Дядо ми казваше, че традиции в народната медицина имат две нации - България и Китай. Но той твърдеше също, че камъкът си тежи на мястото. Тоест, в България по-ефективно действат билките, които растат на наша територия. Българските билки действат по-ефикасно на населението, което живее в районите, в които растат тези билки. Пропагандирането на българската народна медицина в последните години е принизено почти до нула! Поради тази причина навлязоха много алтернативни методи на лечение от други държави.

- Опасно ли е прекаляването с билки? Колко дълго може да продължи терапия с отвари?
- Както и при всеки друг метод на лечение, и при билколечението, ако дадената рецепта не е достатъчно добре композирана, и ако не се следи лечебният процес, би могло да има и отрицателен ефект. Особено ако се използва по-голям набор от билки. Не говоря за широкоразпространените билки - мента, маточина. От тях човек може да си вари чай всеки ден, години наред. Говоря за употребата на по-малко известни билки. Сред тях има и токсични. В процеса на лечение някои от тях могат да имат много добър ефект при един оздравителен процес. Но тяхното ползване трябва да бъде съобразено със състоянието на пациента. Лечебният процес е динамичен. Не може да дадете на пациента една билкова рецепта и да му кажете: “Пий я пет години, пък после ще видим!” Състоянието на болния трябва да се следи периодично. Ако е необходимо, лечебната схема се сменя адекватно в процеса на терапията.

- Зная какво ще ми отговориш, но съзнателно те питам коя е най-българската билка?
- За мен няма най-добра българска билка. Има билки, чието разпространение в България е по-голямо, отколкото в други страни. Билката невен например се отглежда най-много в Египет. Тази държава е един от най-големите износители на невен. Но невенът, който расте в България, се различава по някои химични показатели от този, който расте в Египет. Това потвърждава моята теза, че билките, които растат в България, действат най-добре на населението, което живее тук. Накрая ще кажа:

най-добрите билки са тези, които растат у нас

- Дядо ти беше ли привърженик на диетолечението?
- Той не беше привърженик на гладолечението и на диетите в този вид, в който хората в съвременността ги разбират. Във всяка негова схема при различните заболявания има диета. Но по-скоро тя може да се приеме като препоръчителен режим на хранене, който помага за останалата част от лечението.

Дядо ми препоръчваше салата от лук и магданоз, печен лук, печени ябълки.

- Би ли казал нещо за рецептите му?
- В този случай нещата са индивидуални. Всичко трябва да бъде съобразено с цялостното състояние на пациента. Той може да се лекува от сърдечен проблем и в същото време да има стомашно-чревни проблеми. Някои неща, които биха помогнали при лечението на сърдечните болести, би трябвало да бъдат избегнати от гледна точка на останалите проблеми. Винаги съм твърдял, че нещата трябва да бъдат строго персонализирани. Лечебната схема трябва да е индивидуална. В нея влиза и режимът на хранене, т.е. диетата. Тя също трябва да бъде персонализирана.

- Вярно ли е, че дядо ти е лекувал Брежнев, Черненко и много бивши български партийни величия?
- Брежнев не го е лекувал. Само го е преглеждал. Лекувал е Черненко и съпругата му. Известно е, че е лекувал Людмила Живкова и много други членове на тогавашния ЦК на БКП и на Политбюро.

- Какво представлява методът на ирисдиагностиката, по който е работил дядо ти? Какво повече се вижда в ириса на човека, отколкото на рентгенова снимка?
- Всички диагностични методи се допълват. Ако имаше един уникален метод, по който да може да се постави диагнозата, другите просто нямаше да се ползват. Ирисдиагностиката е много ценен метод с това, че дава обща картина на цялостното състояние на организма. В много случаи той може да бъде насочващ метод. С дребни диагностични уточнявания пациентът може да бъде идеално диагностициран. Това е първото. А второто е, че методът на ирисдиагностиката е ценен с това, че първо показва някои минали заболявания, (които могат да имат връзка със сегашните), а в някои случаи може да покаже някои бъдещи предразположености към дадено заболяване.

- Всички заболявания ли дават изменения в ириса?

- Почти всички.

- Къде се откриват отклоненията?
- В структурата на ириса, в пигментацията му, в оцветяването му и т.н.

- Какво представлява като манипулация?
- Дядо ми практикуваше ирисова диагностика с една лупа, която увеличаваше 12 пъти окото. За онези времена други възможности не е имало. Лично аз ползвам офталмологична апаратура - биомикроспоп, с който оглеждам предния сегмент на окото, т.е. ириса.

- Вярно ли е, че приемането на определени медикаменти може да се открие чрез наблюдения в окото?
- Да. Обикновено се наблюдават отложения на въпросните медикаменти както в ретината, така и в роговицата.

- Кой има право да практикува ирисова диагностика?
- Само дипломирани лекари.

- Защо?
- Защото точната диагноза е не 50, а около 80 процента от лечението на дадено заболяване.

Една грешно поставена диагноза опорочава лечението като цяло

- Едно от най-популярните заболявания е хипертонията. Тя дава ли изменения в ириса?

- Да. Тя също дава изменения в кръвоносните съдове в очното дъно.

- Какво е характерно за пациентите с хипертония?
- Ако е неколкогодишна, тя задължително дава съдови изменения в очното дъно. Съдовете придобиват характерен вид, който категорично говори за хипертония при съответния пациент.

- Диабетът дава ли промени в окото?
- Да - в ириса и в очните дъна. Най-сериозното, което може да се открие, е диабетната ретинопатия.

- Кои болести най-често дават промени в периметъра на зрителното поле?

- Ендокринните, неврологичните.

- Здрав ли е българинът?
- Не. В последните години нашето здравеопазване върви във все по-неправилна посока. Духовността на българина е сведена до нула. Българинът не е здрав нито духовно, нито телесно.

- Кои са причините за лошото му здраве?
- Основната причина е, че хората обръщат внимание на себе си, когато обикновено вече е късно. Казано по друг начин - нещата са стигнали да такова положение, че от ситуацията се излиза доста трудно. По-важното според мен е, че държавата абсолютно е абдикирала през последните 10 години от здравеопазването! Няма никаква профилактика. А основата на една здрава нация е профилактиката.

Едно интервю на Здравка ИВАНОВА