Нелекуваната язва може да се превърне в нещо фатално
Ракът на стомаха е едно от най-разпространените злокачествени образувания, което се нарежда веднага след карцинома на белите дробове. Но, колкото и страшна да е диагнозата, това в никакъв случай не означава смъртна присъда. Според Световната здравна организация до 40 процента от раковите образувания в стомашно-чревния тракт могат да бъдат предотвратени. Разбира се, най-важното условие е болестта да бъде открита навреме. По-често мъжете страдат от рак на стомаха именно защото не обръщат достатъчно внимание на здравето си. Значение има и местоживеенето, както и националността. Най-много боледуват в Корея, Япония, Великобритания, Южна Америка и Исландия. Важен фактор е и наследствеността.

Ранните изменения в стомашната лигавица рядко се проявяват с някакви симптоми и си остават незабелязани дълго време. Често болестта е предшествана от полипи, които пък прорастват от лигавицата. Те се срещат при около 15-20 процента от всички стомашни тумори. Но невинаги полипите се израждат в злокачествени новообразувания. Тази форма на рака расте бавно, късно се проявява и метастазира - това, разбира се, е добър признак, защото означава добър изход от лечението.

Другата форма на рак също има предшественик - язва на стомаха, но съществува една още по-опасна, наричана инфилтриран язвен рак. Този вид рак е с висока злокачественост, бързо дава метастази в другите органи и коремната кухина. Ракът на стомаха се различава не само по формата на растежа си, но и по това от какви клетки се образува. Повечето случаи на новообразувания възникват в жлезистата обвивка и се наричат аденокарциноми. Но в стомаха могат да възникнат и други тумори. Т.нар. лимфоми се развиват от лимфните възли, разположени в стомашните стени. През последните години усилено се говори за хеликобактериозата, предизвикана от популярната вече хеликобактерия. Ако тази инфекция остане дълго време в организма, също може да се превърне в предпоставка за развитие на предтуморни изменения. А някои учени са на мнение, че именно хеликобактерията е в основата на стомашния рак.

Едно банално неразположение може да е началото на раков процес

Както споменахме и по-горе, първите признаци на стомашния рак са оскъдни и неопределени. Не само болните, но и лекарите често ги приемат за гастрит и се ограничават да ги лекуват с диети и различни медикаменти. Но наред с това, ако оплакванията се анализират внимателно, могат да се уловят редица симптоми, които предизвикват подозрение за рак. На пръв поглед нищо особено, но опитният диагностик може по тях да предположи начален стадий на коварната болест. Ще бъде полезно за всички да научат тези признаци. Започваме с промяна на общото състояние на болния в продължение на няколко седмици - тези изменения се изразяват в безпричинна обща слабост, нарушена работоспособност, бърза уморяемост. Устойчиво и упорито намалява апетитът, а понякога напълно изчезва, дори се стига до отвращение от храната. Появява се “стомашен дискомфорт” - това означава, че човекът изгубва сякаш физиологическото чувство от удовлетворяване от приетата храна, усеща пълен стомаха си дори след малко количество, а също и чувство за тежест, понякога дори болезненост под лъжичката. Рядко се стига до прилошаване и повръщане. Безпричинно обаче прогресира отслабването, съпровожда се с бледа кожа, появява се изразена депресия, загуба на радост от живота, губи се интересът към околните, към труда. Въобще изпада в пълна апатия и отчужденост. Разбира се, тези симптоми могат да се отнасят към други заболявания, но ако продължават дълго време - вие трябва да се изследвате.

Кога се проявяват първите му признаци

Това са постоянни болки, преминаващи и към гърба, упорито повръщане, рязка обща слабост, прогресиращо отслабване и малокръвие. При стесняване на изходния отдел на стомаха се появява чувството за препълнен стомах след ядене, прилошаване, оригване, повръщане. Променя се външният вид на болния: кожата побледнява, като в късния стадий придобива пръстен цвят. А според растежа на тумора се появяват новите симптоми на рак на стомаха:

- усещане за тежест в стомаха след ядене, прилошаване и повръщане;
диария или запек;
- болки в горната половина на корема и опасващи болки, преминаващи към - гърба;
- увеличаване размера на корема, натрупване на течности в коремната кухина;
- отслабване;
- при разрушаване на кръвоносните съдове в тумора са възможни стомашно-чревни кръвоизливи.


При стомашни кръвоизливи, които могат да възникнат заради изявения вече тумор, се появява рязка слабост почти до загуба на съзнание; появява се повръщане като “кафена утайка” или тъмна кръв със съсиреци. А също и изпражнения “като катран”.

При перфорация (спукване) на тумора и изливане на съдържимото от стомаха в коремната кухина се развива перитонит - рязка силна болка в корема, напрегнати мускули, слабост, повишена температура.

Внимание!
Съвременните диагностични методи позволяват да се определи наличието на ракови клетки още в начален стадий на заболяването. Най-популярен в днешно време е ендоскопското изследване на стомаха. Най-информативен и ефективен диагностичен метод на многото заболявания на вътрешните органи е компютърната томография, а също и магнитно-резонансната томография. Така се получава допълнителна информация за органите и тъканите. В редица случаи се прибягва до диагностична лапароскопия. Единственият проблем от диагностична гледна точка е това, че пациентите се обръщат за помощ прекалено късно.


Диагнозата е поставена. А сега накъде?

Основен лечебен метод на рака на стомаха е хирургичната операция, последвана от химиотерапия и облъчване. Често се прилагат два и повече метода, като основната цел на всякаква терапия е пълно излекуване на болестта. А когато това е невъзможно, терапията е насочена към облекчаване симптомите на болестта като нарушен прием на храна, болка, кървене. Ако ракът се е разпространил много и туморът не може напълно да бъде отстранен, хирургът може да спре кръвоизлива и да осигури преминаване на храната през червата.

Предоперационната подготовка се състои в общоукрепващо лечение, прием на белтъчни препарати, течности, витамини, прием на тонизиращи средства. Ако пък е стеснен изходният отдел, поради което има застой в стомаха - тогава той ежедневно се промива със слаб разтвор на солна киселина.

След операцията, до 4-6-ия ден не се приема никаква храна и вода през устата. Те се вливат със системи. На пациентите се назначават антибиотици и другите необходими лекарствени средства.

След операцията обикновено се провежда и химиотерапия, за да се унищожат туморните клетки. Ние сме говорили за страничните ефекти, но след приключване на химиотерапията, те изчезват. Ако се наложи се прилага и лъчева терапия. Тя предизвиква само кожни реакции, прилошаване или повишена уморяемонст, които също изчезват няколко дни след приключване на лечението.

Народната медицина

- При лечение на рак на стомаха се препоръчва пресен морковен сок. Много е важно да изключите напълно всякакъв вид захар, целулоза и брашно. Пийте от този сок по 1-2 пъти на ден в продължение на няколко месеца. А един час преди закуска можете да приемате смес от 100 мл топло мляко и 50 мл морковен сок. Курсът на лечение е месец и половина-два.

- Натрошете 100 г орехови ядки и ги сложете в чаша мляко, като поставите сместа на котлона да заври. След това добавете една чаена лъжичка мед и приемайте по една трета чаша 3 пъти на ден 30 минути преди ядене.

- Полезно е всекидневно да изяждате по 8 г прополис на гладен стомах. Предъвквайте го дълго, така има по-голям ефект.

- Смесете една супена лъжица бял равнец и 3 супени лъжици пелин. Залейте една супена лъжица от сместа с чаша гореща вода и оставете за 20 минути, след което прецедете. Приема се по една супена лъжица 20 минути преди ядене.

- Смесете по 2 супени лъжици пелин, бял равнец и корени от глухарче. Залейте една супена лъжица от сместа с чаша гореща вода и оставете да престои 20 минути, след което прецедете. Приема се по една супена лъжица 20 минути преди ядене.

- Смесете по 2 супени лъжици съцветия от невен, корени от репей, корени от аир и балкански чай. Една супена лъжица от сместа се залива с една чаша гореща вода и се държи 30 минути на водна баня. След това престоява и се приема по половин чаша 3 пъти на ден 30 минути преди ядене.

Диета

Вече споменахме, че полипите в стомаха, хроничната язва, гастритът могат да се изродят в нещо далеч по-неприятно. В профилактиката естествено влиза и нормалният режим на хранене. Всичко изглежда много просто, но пак ще повторим колко важно е да се търси лекарска помощ при уж банален гастрит или проблеми с апетита.

Ще отделим няколко изречения на един от най-важните профилактични фактори - рационалната диета, основана на принципите на щадене на стомашната лигавица, на разнообразие и високо качество на продуктите, редовен и чест прием на храна. Освен всичко друго, организмът трябва да получава достатъчно количество белтъчини и витамини.

Диетата с високо съдържание на пресни плодове и зеленчуци също понижава риска от рак на стомаха. Яжте от тях поне по пет пъти на ден, наред с продуктите от пълнозърнест хляб, булгур, макарони, ориз, бобови продукти. Ограничете червеното месо, особено пържено или преработено. Храната не трябва да бъде нито много студена, нито много гореща. По-добре се откажете и от концентрираните месни бульони, рибните и гъбените супи, пърженото месо, пържената риба, сланината, солените продукти, консервите.

Как се лекува рак на стомаха

Ракът на стомаха убива близо 150 000 души всяка година в Съединените щати. В България не се води такава статистика, но всяка година се регистрират около 2000 души от това заболяване. Най-добрият начин за избягване на рак на стомаха е превенцията. Понякога хората сами си причиняват проблеми на стомаха и в много от случаите дори не обръщат внимание на лекото неразположение и киселините, докато докторът им постави някаква сериозна диагноза. От години лекари и учени се опитват да намерят истинската причина за рак на стомаха, но все още нищо не е установено. Въпреки това, трябва да знаем, че причините, които водят до злокачествени образувания в стомаха, се крият в неправилното хранене и в приемането на некачествени храни. Рак на стомаха може да се появи и като резултат от нелекувани полипи. Тези полипи в стомаха са резултат от остатъчни минерали и соли в организма.

Какво съветват специалистите?


- Ако искате да не се разболеете от рак на стомаха, трябва да ядете повече плодове и зеленчуци.

- Трябва да избягвате храни, които съдържат токсини и голямо количество консерванти.

- Добре е да се консумира прясно приготвена топла храна и повече вода.

Здравословният начин на хранене трябва да включва най-малко пет вида зеленчуци.