Държавата пак ще икономисва от най-бедните и най-болните
Джобовете на 400 000 българи с увреждания ще олекнат след поправките в Кодекса за социално осигуряване, с които всички социални пенсии се прехвърлят от НОИ към Агенцията за социално подпомагане. За това предупреждават организациите на инвалидите в протестно писмо до премиера, до шефа на парламента и социалния министър. Те ще изпратят документа до дни.

Поправките, приети от правителството на 6 август, предвиждат социалните пенсии за старост и за инвалидност и

добавката от 25 на сто от социално-инвалидна пенсия, която се плаща към други пенсии, занапред да се дават по реда за социалните помощи

За да няма ощетени, промяната ще влезе в сила от 1 януари 2012 г., обяснява социалният министър Тотю Младенов. Мотивът е, че това са плащания, които приличат на помощи и не трябва да се смесват с осигуряването. Социалната пенсия за старост например се дава, ако доходът на човек е половината от гарантирания минимум за страната, обясни Емил Мирославов, шеф на правната дирекция в социалното министерство.

Тя е 100,86 лв. и се взема от хора без никакъв трудов стаж

И щом е подкрепа за бедни, няма място при осигурителните плащания в НОИ, категорични са социалните експерти. Социалната пенсия за инвалидност също се получава от хора с увреждания, които не са работили и в зависимост от увреждането сумата е до 121,03 лв. Вземат я крайно бедни без други доходи, което си е социално подпомагане.

Проблемът обаче е, че добавката от 25 на сто от социално-инвалидната пенсия, която се плаща към други пенсии (вдовишка, инвалидна, военноинвалидна), минава по реда на помощите, което значи, че

тази добавка вече ще се дава след подоходен тест

Това е абсурд, коментира Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите в България пред “24 часа”. От сегашните 450 000 едва 40 000 щели да продължат да вземат добавките. Те и без това били символични - между 27 и 30 лв. в зависимост от увреждането. Подобен натиск имаше и за интеграционните добавки, но успяхме да се преборим, казва Долапчиев. Не успели обаче да спрат орязването на безплатните билети за автобус 2 пъти годишно, които от няколко месеца също зависят от дохода.

Не може непрекъснато да се внушава, че инвалидите са мошеници, че са менте и придобивките им да се отнемат, твърди Долапчиев.


Много хора се явяват на ТЕЛК просто за да си вдигнат доходите, категорични са в НОИ. Анализът показва, че социалните пенсии за инвалидност са се увеличили двойно от 2001 г. Същото важи и за редовните инвалидни суми. Интересът към тях расте успоредно с покачването на пенсионната възраст, казва Антоанета Ганчева, главен актюер на НОИ. Лек спад имало след 2006 г. в резултат на включването на лекар от НОИ в комисиите, но между 2008 и 2009 г. пак се наблюдавал ръст. Освидетелстването осигурява не само пенсии, но и право на интеграционни надбавки, добавка за чужда помощ, данъчни облекчения, винетки, безплатни карти за градския транспорт и влака.
Заради много съмнения и сигнали за безобразия в ТЕЛК след среща със здравното министерство и касата решихме медицинските комисии на НОИ занапред да имат решаваща дума при отпускане на инвалидните пенсии, обяснява Тотю Младенов.

Разрешените от ТЕЛК пенсии ще се плащат само след одобрението на НОИ

От 1 януари 2011 г. те ще гледат всички експертни решения на ТЕЛК. Сега през тях минават само около 40 на сто - тези, които се освидетелстват за първи път, и тези, които се явяват за вдигане на процента намалена работоспособност. Пред НЕЛК се обжалват само най-съмнителните, уточнява д-р Николай Томов от НОИ пред журналистката Лиляна Филипова.

От 5000 случая за над 2000 души отпаднало основанието за пенсия и екстри към нея

Оказало се, че кандидатите са с под 50 на сто намалена работоспособност, което ги лишава от право на пенсия. Решението на ТЕЛК обикновено е за 3 г. и ако приемем, че тези хора бяха взели по 150 лв. пенсия, това значи 3,6 млн. лв. загуба на държавата, изчислява Томов. Комисията на НОИ ще трябва да се произнесе по решението на Териториалната експертна лекарска комисия до 1 месец.