Ако пулсът ви замира, посетете кардиолог, ако не можете да го напипате - хематолог, а ако е по-малко от 45 удара - ендокринолог.
Поставяйки пръстите си върху радиалната артерия и анализирайки пулса си, можете да разберете дали сте добре със здравето. Всичко, което ви трябва, е да имате часовник и чувство за ритъм.

Как да си измерите пулса?

Най-правилно е да измервате пулса си в седнало положение (в легнало положение пулсът е малко по-нисък, а в изправено - по-висок). Класическото място за измерването му е радиалната артерия. Пулсът на това място се измерва на разстояние ширината на големия пръст под първата кожна гънка на китката. Ако не може да “хванете” пулса на това място, много лесно ще го откриете на сънната артерия.

Пулсът на здравия човек в състояние на покой е 60-80 удара в минута и е ритмичен и равномерен. По тези показатели може и да оцените резултата. За да сте сигурни, че ще го отчетете правилно, избягвайте измерването му веднага след приемането на храна и алкохол, при остро чувство за глад, тежка физическа работа или интензивен умствен труд, след масаж, взимане на душ, плуване, секс, както и в критичните дни.

Честота (удари в минута) по-малко от 45 - това показва наличието на сърдечна блокада, която може да предизвика силна отпадналост, хронична умора, а в занемарени случаи - образуване на кръвни съсиреци в сърцето.

Ако имате такъв пулс, трябва да си направите кардиограма и да посетите кардиолог.

- 59-46 удара са симптом на понижена функция на щитовидната жлеза. Отидете на ендокринолог.
- 60-80 пулс е в нормални граници.
- 81-100 пулс може да бъде признак на хипертония.


Ритмичността на пулса:

- Ако пулсът на моменти се губи - това е знак за сърдечен блокаж, ако по средата на нормалния ритъм се появяват неравномерни удари - това говори за аритмия. И в двата случая е необходимо да се отиде на кардиолог.

- Ако единият удар на пулса е силен, а следващият е слаб или ако пулсът се различава по запълване на дясната и лявата ръка, това може да означава болест на сърцето. В този случай е задължително да потърсите кардиолог.

- Ако пулсът е слаб, тънък, нишковиден, едва доловим, това е симптом за анемия или ниско кръвно налягане. Измерете си кръвното налягане: ако е понижено, посетете кардиолог и хематолог.