Бардът започнал да заеква след нападение от петел
На 13 август един известен представител на зодия Лъв ще отбележи 64-ти рожден ден. Михаил Белчев е роден в София, израснал е на площад "Македония". Единствено дете е, но не помни родителите му някога да са го глезили. Майка му и баща му му осигурявали безрезервна подкрепа, но никога слободия.

"От тях се научих да обичам живота и да давам любов", твърди днес носителят на много награди. Малкият Мишо бил палаво дете, център на детските игри в махалата. Още в първия си учебен ден палавникът си "откраднал" една съученичка и я отвел вкъщи. Родителите на малката девойка дълго я търсили, преди да разберат къде се забавлява. Дори когато я открили, тя не желаела да се прибере с тях и направо си пристанала на Мишо.

Някои хора дори не са забелязали, че Михаил Белчев леко заеква, нито пък знаят каква е причината за този малък дефект. "Докато играех на двора едно лято, изневиделица се появи петел. Видя ме, засили се и скочи върху мен. Уплаших се много силно. Оттогава, от този стрес, започнах да заеквам. Необратимо!"

Оказало се, че когато пее, няма и помен от заекването. Записал се в хор "Бодра смяна" и с него буквално обиколил света. "И така стана, че този петльов фал се превърна в мой страхотен чар!", смее се днес изпълнителят на куп романтични балади. Най-ужасен за певеца е споменът за едно турне в Русия, когато от преумора и стрес загубил гласа си. Тогава се изплашил до смърт, защото не можел да си представи какво би станало, ако завинаги онемее.

Първата сватба на барда е с днешната мастита телевизионна критичка Васа Ганчева


Мишо трябвало да стане почтен инженер, поради тая причина примерно следвал в Минно-геоложкия институт. Покрай съжителството с посланическата щерка Васа Белчев се увлякъл от режисурата и през 1977 г. заминал да учи в Театралната академия в Ленинград. "Сънувам Санкт Петербург! Мисля го, мечтая го", възкликва и днес бардът. "Там обичах, там горях..." Като повечето артисти и той е влюбчив, изживява в Русия едни от най-страстните си връзки.

Дълги години, даже и след като се връща от Русия, дипломираният режисьор е в плен на химията, която го тласка към една жена и го кара да й се подчинява, без да разбира, че това е любов. "Шантава любов", нарича Белчев тия чувства. Лили Иванова отказала да кумува на Михаил Белчев и Васа Ганчева под претекст, че Янчо Таков ще пътува в чужбина. След 6-7 години весел купонджийски брак с Васа двамата решили да се разведат и да си останат приятели. Поетесата Миряна Башева, която е свидетел на развода им, помни, че делото било толкова драматично, че втората свидетелка

Маргарита Михнева изпуснала изкуствените си мигли и лазила по пода, за да ги търси

Процесът завършил с дружески гуляй за разведените и техните свидетели в Руския клуб. След развода Васа се отдала на отглеждането на котки, тъй като преди това Мишо й пречел с фобията си към животните. Втората му дълга връзка е със стюардесата Хрисимира, която после заминала за Канада.

Истинската любов, според Мишо Белчев, е тази, която го е сполетяла в късните му години - втората му съпруга Криси. Преди 25 години Мишо Белчев написал песента за Лили Иванова "Самота".

Бъдещата му втора съпруга я чула и заобичала песента, а после била истински щастлива да срещне и автора на нейния текст. По ирония на съдбата сватбата е в Руския клуб - там, където Мишо гуляе с Васа Ганчева след краха на първото му семейство. Белчев изслушва Менделсон с Кристина малко преди да навърши 50 години, булката е с рокля в черно и червено, гостите са не повече от 30-ина. Не след дълго се ражда и синчето му Константин.

След като се сдоби с наследник, поетът направи знаменателната си равносметка: "Сега вече мога спокойно да умра!" Синът му Константин е голямата любов на барда. Какъв е изводът, до който е достигнал Мишо Белчев през нощните си бдения - "разбрах, че мястото ми не е при светците, а при звездите, някъде над мен!"