ЕКСКЛУЗИВНО
• Бащата на Мулти изнасял стриптийзьорки
• Милионите си Павлов натрупал благодарение на турчина бай Фуат, разкрива бившият вицепрезидент на “Мултигруп”

Седмица, преди да стане на 55 години, ексшефът на прословутото Шесто управление на Държавна сигурност, човекът, който ^знае всичко за всички^ Димитър Иванов специално за ШОУ довери непубликувани тайни... Работил е в МВР от 1976 до 1990 година.
Знаем го и като бивш вицепрезидент на ^Мултигруп^ - бизнесмен, днес той е и журналист - главен редактор на вестник ^Земя^.

- Г-н Иванов, след дни ставате на 55 години. Знаете за мръсното бельо на известни българи. Как се чувствате днес, защото познанието носи тъга, както казва Унамуно? Или ви е смешно?
- Не знам на 55 как ще се чувствам, но на 55 без малко се чувствам добре. Информираността е нещо относително, още повече, когато става дума за неща още преди 15 - 20 години. Просто такава ми е била професията. До мен е стигала определена информация, тъй като преди 20 години бях сравнително млад, на сравнително отговорен пост в ДС. Тези две стечения на обстоятелства ме правят да изглеждам един от най-информираните хора. Всъщност много малко от тази информация може да се използва днес.
- 10 години преди убийството на Илия Павлов предсказахте смъртта на групировката ^Мултигруп^. Тогава пророкувахте: ^И групировката му ще си отиде заедно с него.^
- Считаше се тогава, че аз съм силният човек в ^Мултигруп^ и че едва ли не всичко се дължи на мен, а Илия Павлов е един борец и неспособен човек, което не беше вярно. Илия Павлов беше способен човек. Аз казах тогава: ^Илия е човекът, който създаде групировката, той и ще я разруши. Те ще си отидат заедно.^ Познавах групировката, характера му и обществените процеси, бях и в системата на ДС, което ми даде възможност да мисля аналитично и да правя прогнози. Прогнозата ми беше, че нарушаването на правилата на пазара, което зачести в ^Мултигруп^, особено след моето излизане, неминуемо щяха да доведат до неблагоприятни резултати.
- Според баща му причина за ранната му смърт е неговата агресивност. Вие как успяхте да прецените така точно това, какво ще се случи, още преди 10 години?
- Поначало не само Илия, а и всички бизнесмени от неговото поколение - Г-13, имаха тази типична черта - агресивността. Тя беше заложена в характера на всички тях и се прехвърли в бизнеса. Те много бързаха да забогатеят, и нерядко си мислеха измамно, че могат да бъдат по-силни от държавата, виждайки, че държавата е слаба... Още тогава съм казвал своето мнение на Илия и другите момчета, че ^и най-слабата държава е по-силна и от най-силната групировка^. Така че те нямаха шанс в борбата с държавата. Но понеже имаше период, в който държавата липсваше, те се възползваха и получиха измамното самочувствие.
- Ви сте посочвал документ, издаден ви от ^Мултигруп^, в който ви е бил гарантиран достъпът ви като на човек на групировката навсякъде. За мен това е един косвен намек, че е имало държавна подкрепа за групировката?
- Това беше опит на границата на спекулацията и на шегата. Илия беше направил служебни карти на ръководния състав на “Мулти”, с които да се легитимираме кой кой е. А на гърба на тази карта пишеше, че се препоръчва на държавни органи да оказват съдействие. Същият такъв надпис имаше на старите карти на служителите на МВР: ^задължават се всички административни органи да им оказват съдействие при изпълнение на служебните задължения^. Това съм имал предвид. ^Мултигруп^ никога не е имала официална подкрепа на държавните институции, никога. Когато Жан Виденов състави правителство, една от първите му работи беше да се обърне срещу ^Мултигруп^. Макар че и аз, и Илия Павлов го подкрепяхме. Макар че в отношенията Павлов - Жан Виденов Павлов си спази ангажиментите, а Виденов - не. И понеже аз стоях между двамата, се оказах буфер. Това беше една от причините за моето напускане. Година преди това бях проагитирал Илия Павлов да подкрепим левите сили. И Красимир Стойчев, и Кюлев като че ли имаха по-добри протекции от страна на властта.
- С какво ви привлече Илия Павлов, за да работите при него?
- След 1990 г. аз бях не само уволнен от държавна служба, ами просто ми бяха отнети всякакви възможности за някаква изява. Единственото поле, в което можех да продължа да работя, беше частният бизнес. Още повече, че към човек с моята характеристика и биография имаше интерес. И аз съм имал различни предложения.
- Нямахте ли предложения от ЦРУ и Мосад , като Маркус Волф например?
- Е, Маркус Волф е фигура от европейски мащаб. Той 25 години е бил начело на едно от най-добрите разузнавателни управления в света - това на Германия. Аз и за ^Мултигруп^ се колебах да приема, чак на третото предложение на Илия приех. След като няколко месеца стоях в безтегловност и без никаква работа. Започнах с уговорка. Той е бил винаги толерантен към мен, освен това, че той не си изпълняваше финансовите ангажименти към никого от партньорите си. В това число и към мен. Така че когато се разделихме след почти 6-годишна работа, аз излязох без пари от ^Мултигруп^...
- Сега ще се опитате ли да си вземете дълговете?
- Не, първо, защото това не са дългове, а суми, основани на джентълменско споразумение. Ние винаги с Илия сме работили без документи, на мъжка дума. Когато постъпих, той ми каза: ^Ние с теб ще бъдем братя. Твоите деца ще бъдат мои деца и моите деца ще бъдат твои деца!^ Аз поех този ангажимент и той беше толерантен и добър партньор. Когато накрая се разделихме обаче, той не изпълни своите финансови ангажименти. Аз си взех колата, секретарката и шофьора и излязох от “Мултигруп”, а за него остана всичко, което бяхме създали заедно. Върнах се на кота 90-а година. Защото, когато излязох от държавна работа, нямах нито жилище, нито кола, нито спестовен влог. А имах голямо семейство - три деца, но за разлика от Илия аз никога не съм имал за цел голямото богатство...
- И не се страхувате за живота си?
- И те, и аз не се страхуваме, защото аз нямам неизяснени финансови отношения с никого. Включително и със самия Илия Павлов. И на него му беше ясно, че ще ме измами, и на мен ми стана ясно накрая. Като минаха първите две-три години на раздяла и като спадна напрежението между нас, макар че то никога не е било остро, до степен на противоборство, като се видяхме, се смеехме. Аз му казвам: ^Имаш да ми даваш пари^, а той: ^Да, бе, да, бе, планирал съм ги за следващия месец, ще ти ги дам, не се притеснявай.^ Той знаеше, че няма да ми ги даде, и аз знаех, че няма да ги получа...
- Честен ли беше първият милион на Илия Павлов? Понеже казват, че първият милион винаги е мръсен?
- Много пъти съм си задавал този въпрос. Не мога да кажа, че не е бил честен. Бизнесът на Илия започна с помощта на един турчин - бай Фуат Арпаджи, който после дори му стана кум. Фуат Арпаджи беше търговец на метали, той помогна на Илия, един от първите бизнеси на Илия беше със скрап. Оттук върви легендата за рязането на подводници. Наистина има такова нещо, но това беше кредитиране на Фуат Арпаджи. И опит за навлизане в българския пазар чрез Илия, което не е незаконно. След което Илия работеше много с банки и с кредити. Той изтегли един кредит от ДСК, тогава при много нисък лихвен процент. Представете си кредит с 2 % годишна лихва.Това беше през 1990 г. Вече няма такива. Той въртя тези пари една година. Умело ги завъртя. През метали, през захар. Успя с тях да създаде уставния капитал на Кредитна банка, СофияИнс. Създадохме и Първа фондова борса. Създаде и две-три финансови институции. Месец, преди да изтече срокът на кредита, той го върна. Спекулативните печалби с масовите товари бяха практика, държавните предприятия затъваха. Тогава влезе в обращение схемата ^на входа и на изхода^. Пример е “Кремиковци”, в който той участваше. Той беше един от архитектите на тази схема. “Кремиковци” не работеше, няма желязна руда, няма въглища. Илия успявяше да ги достави... Това минаваше извън мен, защото не го разбирах този бизнес. След като “Кремиковци” произведеше рулоните с ламарини, тя трябваше да се продаде някъде... И отново на изхода заставаше фирма на “Мултигруп”, която ги взимаше и ги плащаше на “Кремиковци”. И ги изнасяше на двойно по-голяма цена и ги продаваше.Чак до Сингапур продаваше.
- Вие сте имали абсолютен монопол?
- Така се получи. След това имаше едни триъгълни схеми, свързани с “Кремиковци” и “Химко”, които ползваха природен газ като гориво. И бяха задлъжнели на “Булгаргаз”. И не можеха да си плащат. Илия откупи тези задължения на “Химко” и на “Кремиковци” към “Булгаргаз” на много по-ниска цена, плати парите на “Булгаргаз”, а “Кремиковци” и “Химко” му се изплащаха с продукцията. Това са спекулативни схеми, които доведоха до натрупване на голям обем парична маса. Те дадоха възможност на няколко групировки - на “Мултигруп”, Туристспортбанк на Кюлев и на “Трон” на Краси Стоичев, на Първа частна банка, на Моллов, Петьо Блъсков, на Венци Йосифов, които хем имаха банка, хем имаха медии и пари. Но постепенно с идването на Жан Виденов нещата се промениха... И той, и Кольо Добрев вярваха, че държавата трябва да води социална политика, да не забогатява един малък елит, а 90 % от населението да живее в бедност. Добрев дори внесе в правителството списък на 30 банки, които бяха пощенски кутии за въртене на пари, за раздаване на необезпечени кредити... Това за съжаление предизвика банковата криза, инфлацията на лева. Виденов и Добрев се опитаха да поправят нещата на единия фланг, но се издъниха от другата страна.
- Доколкото знам, Илия Павлов е започнал с фирмата ^Мултиарт^, регистрирана с Указ 56. Прави ми впечатление, че така наречените богати българи са били ваши подчинени? И са се занимавали с антики в началото на бизнеса си?
- Малко произволно се прави такъв извод. Илия никога не е бил служител на ДС, за да ми е бил подчинен.
- Баща му твърди, че е бил агент?
- Бай Павел днес казва едно, утре друго, както му е изгодно, Илия никога не е бил служител, бил е офицер от армията, като спортист и взводен командир в ЦСКА. Той никога не е имал достъп до специалните служби. Спекулира се, че е зет на шефа на Военното контраразузнаване. Да, бил му е зет, но той се разведе с Антония, нямаха още втори брак с Дарина, когато създаде ^Мултиарт^ в края на 1988 г. ^Мултиарт^ е реегистрирана като кооперация. Сред нейните 7 члена според закона няма нито един служител на ДС. Вътре са Илия Павлов, Лъчезар Бояджиев, Христо Недялков, Георги Агафонов, Васил Мирчев, адвокат Николай Орешаров, а седмият беше полиграфист - Костов. Аз тогава съм водил на разработка Илия Павлов във връзка с ^Мултиарт^, но не се доказа нищо престъпно. След като ни разгониха, от ДС, в ^Мултиарт^ отиде на работа, без да е съдружник, Георги Петков от Шесто управление. ^Мултиарт^ се занимаваше с продуцентство и изнасяше зад граница ансамбли, изложби...
- Не изнасяше ли той антики?
- Не, даже преди няколко години Илия, 2000 година, ми казва: ^Дай да ти покажа каква антика съм ти купил! ^ Показа ми пръстен от арабския свят... Викам му: ^Илийчо, прочети една моя книга, това не е антика, а е средновековно. Античният период е от VI век преди новата ера до IV, V век след новата ера. Пръстенът ти е от XVI век.^ А той ми казва: ^Добре, де, ти все знаеш.^ Илия никога не е имал вкус към тези неща, той не ги разбираше.
- Империята ^Мултигруп^ се разпадна. Имате ли претенции за наследство?
- Не.
- Но хотел-ресторант “България” вече не принадлежи на Илия Павлов, доколкото знам, и Бойко Драганов го няма вече?
- Аз не мога да знам как точно стоят нещата, защото не съм в управлението, нито имам достъп до документи от ^Мултигруп^. Групировката е от така наречените лидерски организации, както и в политиката има такива организации, като изчезне лидерът, и организацията се разпада. Какво стана със СДС след Иван Костов? - Изчезна. И с ^Атака^ така ще стане, и с ДПС на Ахмед Доган така ще стане... Ако на Доган му омръзне да се занимава с политика, както го освиркват всички за тези негови обръчи... ДПС се крепи на Доган. Бъдещата организация на Бойко ще се крепи на Бойко.... Лидерският тип партии имат къс живот. Те се явяват в даден момент, когато има остра потребност от тях, после изчезват. Така се получи с ^Мултигруп^, тя беше лидер, доайен на частния бизнес в първия период, когато държавните активи преминаваха в частни ръце, но когато трябваше да произвежда на принципите на пазара, тя се разпадна. Тя консумира повече, отколкото изкарва.
- Такова ли беше нивото на мислене на Илия Павлов?
- Не. Но и това, той просто искаше да надделее над всички - над Емил Кюлев, над Красимир Стойчев, над Валю Моллов, над Васко Божков. Илия беше смело момче, беше сърцат човек, като борец от индивидуалните спортове. Те се нахъсват и се мотивират до степен - излизаш на тепиха и отиваш на живот и смърт! Трябва да победиш на всяка цена!
- Насилието беше принцип на действие за него?
- Не насилието, а силовият подход. Да - беше принцип. Той казваше: ^Трябва да си сърцат, основното е да си сърцат! Какво ще ми направят?^ Ние водихме постоянно разговори на морално-етични теми. Той беше на първия етаж, аз на четвъртия, в офиса на ^Ангел Кънчев^. Той се качва в кабинета ми и си говорим с часове: ^Добре, де, какво? Ще ми вземат групировката.... Еееее, там отивам на ъгъла на ^Солунска^ и започвам да продавам семки. И след една година ще бъда най-добрият семкаджия в София!^
- Точно тогава имаше много смъртни случаи? Даже казваха не “Мултигруп”, а “Мултитруп”?
- Когато аз съм бил в групировката, физическо насилие не се допускаше. Илия беше човек на ефектите. Викаше им на сикаджиите: ^Като се строите по височина един след друг, като шамаросам първия, последният ще падне!^
- Но Маджо най-добре го е преценил, твърдял е, че Илия доста простак си пада?
- Ами вижте Младенчо (Младен Михалев - Маджо, б.а.) е най-интелигентен. Сблъскаха им се не толкова интересите, колкото самочувствието и характерите. В началото Илия беше кумир за тях, той е по-голям от тях 4,5 години, преди тях е станал републикански шампион за юноши. В спорта йерархията се зачита понякога цял живот. Илия е бил по-голям и от Васко Илиев, и от Маджо.
- Не осиновяваше ли Луканов спортисти, постъпили в спортните училища като сираци? Жоро Илиев, Карамански...?
- Родиха се легенди за него, които нямат нищо общо с действителността... Първо Луканов нямаше такъв размах, да бъде^капо ди тути капи^...
- Тодор Живков ми каза: ^ Луканов владее подземния и надземния свят^?
- Тодор Живков го мразеше неистово заради мръснишките му номера спрямо самия него. Те взаимно не се обичаха с Живков. Луканов нерядко го е злепоставял пред съветското ръководство. А Живков имаше страхотен хъс. Той искаше ^сам да е на върха.^ Илия Павлов много приличаше не на баща си Павел, а на дядо си Илия. А дядо Илия беше със страхотно разбиране за морални ценности. Пътуваме с два мерцедеса за Варна и Илия е взел в две канчета - очукани котелки - храна. Той вика: ^Ще минем през Богров да оставя на дядо ядене!^ Влизаме в кръчмата, в Долни Богров. Илия беше 60-а година роден, а дядо Илия беше 10-и набор. Единият беше роден на 3 август, другият на 6 август - и двамата лъвове. Влизаме в кръчмата. Приличат си двамата. Дядо Илия, един здрав старец, с бяла престилка, мие чаши, целува Илийчо. Илия вика: ^Това е най-близкият ми, Митко!^ Той вика: ^Седнете, ще почерпя! То си има обичаи, нов човек си, гост си, сядай да те почерпя.^ Аз викам: ^Лимонада^, а Илия пие вода. Той ни сервира, а имаше сервитьор.... Викам му: ^Седни, дядо Илия^. - ^Не може, аз съм на работа. Ще влезе човек, ще види, че съм седнал.^ Илия е бил на 33, а дядо Илия е бил 83. Илия се шегуваше: ^Дядо си е взел секретарка - младо гадже, току-що се е пенсионирала!^ Дядо Илия беше търговец. В рода на Илия има и партизани от бригада ^Чавдар^, а има и репресирани от народната власт. Илия имаше търговски нюх и много уважаваше по-възрастните хора. Дори да ги измами, да ги излъже, винаги го правеше с уважение.
- Помагаше ли Луканов на Илия?
- Легенда е, че Луканов е помагал на Илия. Напротив, те бяха перманентно в лоши отношения. Даже бих казал, през 1994 година те само се познаваха, но не бяха близки. Аз бях посредник на първия сериозен разговор между Илия и Луканов. Аз заведох Луканов у Илия на гости. Илия живееше под наем в една вила в полите на Витоша. Срещата приключи много лошо. Те се скараха. Илия се държа неприлично и накрая Луканов каза: ^Хайде да приключим дотук. Димитри, да ме караш!^ Тръгнахме си.
- Вярно ли е, че Андрей Луканов е искал да се ожени за Людмила Живкова?
- Съветникът й Костадин Чакъров твърди, че Людмила много харесвала Андрей, но била влюбена в Иван Славков? Людмила е особена натура човек. Дъщеря й Жени прилича на нея - те са такива, затворени хора, не са спонтанни, лъчезарни, веселяци. Видели ли сте някога Жени Живкова да танцува? Людмила се жени за Славков по любов.
- Вие казвате, че Людмила имала много сърдечни връзки със сътрудниците си. Как е възможно да е толкова сексуална, като е яла само магданоз и моркови?
- Не, сексуална, напротив. Тя беше казала на едни шведи, те й викат: ^Млада сте, красива сте, имате ли време за личен живот?^ Тя им беше отговорила: ^Аз вече съм изпълнила дълга си към обществото, родила съм две деца, но имам метод, чрез който превръщам интелектуалната енергия в сексуална.^Шведите се бяха шашнали как може това да става. Людмила беше безукорна в морално отношение. Но понеже и тя като Тодор Живков не можеше да говори, имаше един дрезгав глас и говори накъсано и като че ли се кара. Тя не печелеше симпатии от тази гледна точка, а това повече я свиваше и тя ставаше дървена. Живков беше така, когато трябваше да чете чужд текст, такова сричане падаше...
- Имам чувство, че Бойко Борисов понякога имитира Живков?
-Точно така. Между Бойко и Живков имаше много интересна връзка. И Бойко наистина се е учил от Живков на много неща. Живков се отнасяше към Бойко като към син.
- Кой кого днес взривява в България?
- Разбира се, аз не познавам случая с Васил Иванов. Виждам, че е нахъсано момче, с характер. Вероятно е засегнало жизнени интереси. Но е на ниски нива според мен. Не е била целта да го убият. По-скоро целта е била да бъде сплашен. Такова е нивото на примитивното мислене, на което ниво са повечето бандитски структури в страната. Там трупането на пари, на богатство, демонстрирането на възможности е въпрос на чест. Те искат да покажат: ^Аз съм повече от теб!^

Едно интервю на Весела КОЦЕВА