Лечението се предписва само след като се установи причината за проблема
Симптомите и признаците са:

- периодично сърбене около аналната област;
- парене;
- болезненост;
- дразнене.


Аналният сърбеж е чувство за дразнене около ануса, което временно преминава след почесване или потъркване. Проблемът често се влошава през нощта и може да попречи на съня. В повечето случаи кожата в областта е зачервена. Ако аналният сърбеж се превърне в хроничен проблем, кожата около ануса може да стане отпусната и мека от многократното чесане, или твърда и жилава. То също може да причини разкъсвания по аналната кожа, които могат да доведат до болезнени местни инфекции. Затова ви съветваме

да не се срамувате, а да отидете на лекар

Специалистът ще ви зададе няколко въпроса за здравния ви статус и за симптомите, за да се определи причината за аналният сърбеж. Тъй като ректалния сърбеж може да бъде предизвикан от редица причини, може да се наложи да се направят редица изследвания, за да се определи точно причината и адекватното му лечение. Макар аналният сърбеж да е неприятно състояние, колкото повече информация може да се получи от пациента, толкова по-лесно ще бъде да се намери правилното лечение и симптоматично облекчение.

Сухата кожа е честа причина за сърбеж, особено в области, където е по-деликатна. Прекалената влага от изпотяване може да е дразнеща. Аналният сърбеж може да бъде предизвикан и от фекална инконтиненция или честа диария. Честото избърсване и прекаленото миене също могат да предизвикат анален сърбеж. Химичното дразнене от сапуни, тоалетна вода, силна струя от душа и продукти, съдържащи химикали, може да предизвика сърбеж на кожата около ануса. Ароматна или цветна тоалетна хартия може да раздразни хората с чувствителна кожа.

Внимавайте и с храната!

Аналният сърбеж може да бъде резултат от дразнене с химикали, присъстващи в определени храни и подправки, като чили, чушки или лют сос. Проблемът може да се появи като страничен ефект на някои лекарства като антибиотици и безразборно използване на лаксативи. Неправилната употреба на лаксативи може да доведе до хронична диария, анално дразнене и сърбеж.

ВНИМАНИЕ!
Аналният сърбеж може да е симптом на хемороиди. Може да бъде предизвикан и от анални фисури, които се появяват в ануса по редица причини и може да предизвикат сърбеж.


Полово предаваните болести може да предизвикат също анален сърбеж. Паразити могат да причинят упорит сърбеж около ануса, както и гъбични инфекции в областта на гениталиите. Псориазисът и екземата също може да раздразнят областта около ануса.

Аналният сърбеж може да бъде провокиран от тревожност или напрежение.

Има различни варианти на лечение в зависимост от причината, с които да се облекчат симптомите на аналния сърбеж.

Неприятното страдание може да бъде симптом на редица сериозни медицински проблеми. Ако се придружава от загуба на тегло, кървави изпражнения или болезнени движения на червата, трябва веднага да се консултирате с лекар.