При забавена проходимост на червата се развива опасен възпалителен процес
При нарушена проходимост на червата се развива възпалителен процес, получава се некроза и пробив на стените на червата, което води до перитонит, възпаление на коремната кухина с риск за фатален изход. Признаците на чревната непроходимост зависят от степента и произхода на състоянието.

Непроходимостта на червата е болестно състояние, което възниква поради запушване, сраствания, туморни заболявания на червата, завъртане на чревна бримка около захранващ кръвоносен съд и други причини.

Причините могат да се разглеждат в три групи:

- механични - вследствие на препятствие по пътя на движението на съдържимото в червата;
- функционални - заради временно нарушаване на перисталтиката на червата;
- заради нарушено кръвообращение в областта на червата.


В повечето случаи се изпитва силна, внезапна и рязка болка без видима причина в областта на корема. Много по-рядко болката прераства постепенно от слаба в по-силна и е спазматична. При наличие на чревна непроходимост болката постепенно става постоянна. Лош признак е, когато изчезне за 2-3 денонощия и не се наблюдава перисталтика (движение) на червата.

В някои случаи болният повръща. При наличие на перитонит повръщането е постоянно, без да облекчава състоянието. Подутият корем също е един от честите признаци за чревна непроходимост. Когато причините са механични, подуването на корема не е равномерно, за разлика от състоянието, породено от функционални причини.

Задържането на газове и затегнатият стомах също са признак за напредване на патологичния процес. Състоянието на болния се влошава бързо при непроходимост на тънките черва и при тромбоза на кръвоносните съдове на червата. Наблюдава се понижено кръвно налягане, учестен пулс, бледо лице със заострени черти. Чревната непроходимост протича остро, подостро и хронично.

Диагнозата се поставя след преглед, лабораторни и рентгенови изследвания. Първоначално се изписва консервативно лечение, което да намали болката, да повиши перисталтиката на червата, срещу дехидратиране на организма и за подобряване на общото състояние.

Лечението се провежда задължително в лечебно заведение. При спазматична непроходимост може да се приложи само консервативно лечение, което да намали спазмите на гладката мускулатура на червата.

При непроходимост от механичен характер се налага оперативна интервенция.