Напоследък стана модно да се говори за детоксикацията, с чиято помощ може да изчистим основно тялото си и така да се спасим от куп болести.
<em>Досега живеехме с блаженото убеждение, че тялото ни не е доменна пещ, от която периодично трябва да изгребваме с лопата натрупалите се токсини. Всъщност, тази вяра е в резултат от разговорите ни с някои лекари, които ни обясняваха, че здравият организъм сам се справя с отпадъците си. И ако той е болен, трябва да бъде излекуван, а след това отново ще започне да се чисти сам. <br /> </em><br /> През последните години се появи нов подход - детоксикацията. Екологията у нас, както знаем, не е на ниво, а с годините организмът ни все по-трудно се справя с това, което попада в него. За да се напълните с отрови, не е нужно да ходите надалеч, достатъчно е да минете покрай някоя магистрала. Да не говорим ако живеете около завод... <br /> <br /> Напоследък все по-често си задаваме въпроса: <br /> <strong><br /> </strong><span style="color: #800000"><u><strong>Можем ли да се справим с токсините чрез храната? </strong></u></span><br /> <br /> На една медицинска конференция зададоха този въпрос на известния американски лекар Робърт Голдман, един от основателите на антиейдж-медицината.<br /> <br /> &ldquo;Детоксикацията е много важна за организма - отговори експертът. - Но, знаете ли какво, ще ви кажа една тайна! Първата стъпка в детоксикацията не се състои в изхвърлянето на токсините. Първата стъпка е да приемате по-малко токсини! Включително и с храненето. Като начало реших да разгледам състава на продуктите. Имам слабост към майонезата, шоколадовия пудинг и мусовете от сирене. <br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><strong>А на етикетите им бе описана цялата периодична таблица</strong></u></span><br /> <br /> или по-точно, един куп добавки и консерванти. Те, разбира се, са сертифицирани и одобрени, но как да се знае предварително кое е камъчето, което ще преобърне колата? Не смятам да си забранявам нещо, защото знам, че забраненият плод е по-сладък. Ще си позволя например само един пудинг на два дни и една супена лъжица майонеза дневно в салата. След това ще разгледам запасите си вкъщи и ще започна да се отнасям по-критично към храните, които се предлагат в супермаркетите. Например, в кореноплодните култури като моркови, ряпа, картофи, също се образуват токсини, ако се съхраняват на светло и на открито. Така че тези продукти ще ги купувам само опаковани в плътни опаковки и ще ги държа на тъмно в хладилника.<br /> <br /> Или например сушени плодове и ядки. Поставени на специални рафтове, те изглеждат много вкусно и със сигурност са полезни. Само че постепенно в тях се развиват микроскопични гъбички и плесени, които не се виждат. И добре ще е, ако се размина само с дълъг престой в тоалетната - тук поне е ясно, че тези ядки не трябва да се купуват. Много по-лошо ще е, ако постепенно се развие алергия или дори астма. <br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><strong>Изходът?</strong></u></span><br /> <br /> Да не се поемат неоправдани рискове, а ядките, семената и сушените плодове да си купувам само във вакуумирани опаковки&rdquo;, заключава д-р Голдман.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><strong>И още нещо важно </strong></u></span><br /> <br /> Неутрализираните токсини се изхвърлят по един прост и надежден начин - чрез червата. Но се оказва, че много хора страдат от т. нар. синдром на пробитото черво. Вътре в него (по-конкретно - на усвояващата повърхност на тънкото черво, което е с площ около 350 кв. м) в буквалния смисъл на думата има дупки. Микроскопични, разбира се. Но това е съвсем достатъчно, за да проникнат токсините през тях и да се върнат там, откъдето толкова трудно се изхвърлят.<br /> <br /> Червата може да се &ldquo;надупчат&rdquo; от алкохол, цигари, кафе, антибиотици и лоша екология. Между другото, идентифицирането на синдрома е доста трудно. Водещите клиники доскоро бяха принудени да изпращат части от изпражненията на пациенти за анализ другаде. Звучи смешно, докато не получите рецептата с назначените 10-12 препарата, за да се затворят тези нещастни дупчици.<br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><strong>...С какво да се храним и какво да избягваме<br /> </strong></u></span><br /> Месото и птиците, ако трябва да бъдем честни, не са чак толкова безобидни, каквито сме свикнали да ги приемаме. Защото в днешните ферми ги хранят с хормони, антибиотици и концентрирани витамини.<br /> <br /> Диетолозите смятат, че европеецът-месояд трябва да яде месо три пъти седмично. Дори по-добре е риба вместо месо, и то морска - треска, писия, мерлуза или морски език.<br /> <br /> Другата &ldquo;засада&rdquo; за организма са плодовете и зеленчуците. Сега на полето и в складовете ги поливат с такова изобилие от химични вещества, че се налага задължително да се измиват с четка. Нищо чудно, че в Европа има бум в търсенето на органични, т.е. биологични продукти. Такива, които се отглеждат без пестициди, хербициди, без хормони и антибиотици. В момента у нас има такива продукти. Но, за съжаление, са много скъпи. Искате евтино - пригответе си гъба и четка за плодовете!<br /> <br /> Сега да поговорим за този орган, който всъщност има задачата да самодетоксикира организма ни - черния дроб. Той &ldquo;почиства&rdquo; кръвта, т.е. преобразува токсините така, че да могат да се изхвърлят от организма ни. Така че детоксикацията в черния дроб се разделя на две фази. През първата мастноразтворимите токсини се превръщат във водоразтворими и може да се преработи неограничено количество такива молекули. Но втората, която неутрализира подготвените през първата фаза токсични вещества, може да вземе само ограничено количество от тях. И ако количеството на отровните вещества е по-голямо, повечето от тях ще преминат през първата фаза и ще чакат своя ред във втората. Точно този &ldquo;не напълно преработен&rdquo; материал е много по-лош дори и от токсините. Това са свободните радикали, които разрушават клетките ни - една от причините за стареенето.<br /> <br /> <em><strong>Внимание!<br /> Но и от тази ситуация има изход! В краен случай може да възстановим баланса между двете фази с помощта на специални средства. Те забавят малко първата фаза, а втората - леко ускоряват. Но тъй като лекарствата са скъпи и без лекар не може да ги подберете правилно, просто трябва да следите начина си на хранене. Вторият етап ще се забави, ако нямате достатъчно сяра, глюкуронова киселина и някои други вещества. Така че не забравяйте да ядете риба, яйца, лук, всички видове зеле, аспержи и боб.</strong></em><br /> <br /> <span style="color: #800000"><u><strong>...За кого вече е настъпило времето<br /> </strong></u></span><br /> Как може да разберете, че организмът ви вече не може да се справи сам с детоксикацията? Може да ви подсетят за това:<br /> <br /> <em><strong>- главоболието; <br /> - хроничната умора; <br /> - слабостта; <br /> - чревните проблеми; <br /> - безкрайните простудни заболявания и възпаления.</strong></em><br /> <br /> Основното нещо в тази борба е да се изгради балансиран и разнообразен хранителен режим. Много зеленчуци, много сезонни плодове и замразени от собствените ни вили, зърнени храни, мляко и млечни продукти, риба, малко месо и възможно най-малко полуфабрикати, евтини сладки неща и нездравословна храна. И тогава може да приемате и лекарства, и да си правите различни процедури. Макар че при такъв прекрасен начин на хранене едва ли ще се наложи да ги приемате.<br /> <span style="color: #800000"><u><strong><br /> За да не задръствате организма си с токсини, откажете се от:</strong></u></span><br /> <br /> <em><strong>- полуфабрикатите;<br /> - алкохола;<br /> - тютюнопушенето;<br /> - разходките в близост до магистрала.</strong></em>