Няма нищо по-нормално от това човек да го засърби някъде и той да се почеше. Но ако това се случва често и не преминава? Тогава се налага да се уточни причината - за какви проблеми сигнализира кожата.
Честият сърбеж невинаги е симптом на нещо лошо. Напълно е възможно просто да имате суха и чувствителна кожа. Ако след контакт с водата тялото ви сърби и кожата е стегната, но след 15 до 30 минути всичко отмине, значи няма проблем. Просто наблягайте на неутрални миещи средства.

Възможните варианти, които изискват по-голямо внимание


- Ако ви сърби цялото тяло, особено на сгъвките на лактите, коленете, по корема и дланите, значи трябва да се обърнете към алерголог и дерматолог.

- Ако ви сърби само главата, посетете специалист-трихолог или си сменете шампоана.

- Ако получавате сърбеж след водни процедури, сменете сапуна и душ-гела си.

- Ако на местата, където ви сърби, кожата е розова или жълтеникава с коричка, тогава посетете дерматолог - възможно е да става дума за псориазис.

- Ако освен сърбежа получите обрив и се повиши и температурата до 38 градуса, тогава трябва веднага да се обърнете към инфекционист.

Как се проявява сърбежът при различните кожни нарушения и болести


При псевдоалергия и контактен дерматит болният изпитва натрапчив сърбеж, появяват се мехури и зачервяване на местата по кожата, които са имали съприкосновение с отровни вещества, например битова химия. Същността на проблема е в раздразване на кожата. Ако контактът с дразнителя е еднократен и не задълго, дерматитът може сам да изчезне. Важното е да отстраните провокиращото вещество. Възпалението ще изчезне с глюкокортикоиден мехлем, а сърбежът ще намалее с антихистаминна таблетка.

При алергичен дерматит и екзема потърсете алерголог и започнете лечение

При алергичен дерматит и екзема започва да сърби цялото тяло - лицето, шията, ръцете... Той може да се разпространява и засилва. Възниква по-скоро след миене на съдове, след пране или използване на нови козметични средства, както и след приемане на определена храна. Кожата се зачервява, покрива се с мехури и корички, може да се получат отоци. Същността на проблема е алергичен дерматит или екзема. Причина са алергените в козметиката, битовата химия, храната, цветния прашец, животинската козина... Трябва да се подложите на пълно изследване при алерголог. Лечението е отстраняване на алергена, глюкокортикостероидни мехлеми, системни антихистаминни средства. След премахване на обострянията използвайте специални овлажняващи средства.

Дефицит на микроелементи. В този случай сърбежът е незначителен, кожата е с леко блед оттенък, а косата и ноктите са чупливи. Бързо се уморявате, особено веднага след менструация. Най-вероятно пушите и не се храните здравословно. Същността на проблема е в нарушеното подхранване на кожата. Възможно е да страдате от дефицит на желязо и други видове анемия. В този случай изследвайте кръвта си - може да се открият ниски показателите на хемоглобина и еритроцитите. Хематологът ще ви назначи препарати на основата на желязото, витамин С или цинк. След месец лечение проблемът ще изчезне.

Псориазисът е автоимунно заболяване

Псориазис. Появяват се плоски леко издаващи се над повърхността на кожата розови обриви. Те ви сърбят, имат точно определени граници, а в центъра са покрити със сребристобели люспички. Могат да ви болят ставите, дори и температурата може да се повиши до 37,2 градуса. В този случай вие страдате от много неприятното, за съжаление, автоимунно заболяване псориазис. Обърнете се към дерматолог. Ако диагнозата се потвърди, ви очаква много обстойно и обширно изследване на кръвта, ставите и ендокринната система. Лечението засега се ограничава с глюкокортикостероиди и фототерапия.

Гъбички. Сърби ви натрапчиво между пръстите на краката или ръцете. На тези места кожата се удебелява, лющи се, влажна е и се цепи. Другият вариант е да ви тормози сърбеж по шията, торса, зад ушите и по краката. Най-много сърбят добре очертаните кръгли петна. Всеки 2-ма от 10 човека страдат от гъбични инфекции. Обърнете се към дерматолог. Той ще ви вземе проба, за да изследва за какъв вид гъбички става въпрос и ще подбере подходящите за вас таблетки и мехлеми.

Сърбеж в областта на половите органи е възможен при захарен диабет, хипотиреоидоза и хипертиреоидоза

Нарушения в ендокринната система. Нямате обриви, но кожата ви сърби, особено в областта на половите органи. При това са възможни три варианта:

постоянно ви се пие вода. Често ходите до тоалетната, дори и през нощта. Безуспешно лекувате млечница, силно сте отслабнали или точно обратното - страдате от наднормено тегло;

- вие пълнеете, постоянно ви се плаче и още повече ви се спи. На вас ви е студено, когато на всички останали им е топло. Понякога ви изтръпват ръцете и краката;

- имате добър апетит, но слабеете. Раздразнителни сте, лесно се изпотявате, трудно се съсредоточавате и през цялото време бързате, неспокойни сте.

Същността на проблема са ендокринни заболявания - захарен диабет, хипотиреоидоза, хипертиреоидоза. Време е да се изследвате, за да се определи нивото на захар в кръвта и хормоните на щитовидната жлеза Т4 и Т3. След получаване на резултатите посетете ендокринолог.

Крастата не е срамна болест. Заразяването става от паразит и изисква лечение

Краста. Сърбят ви китките на ръцете, пръстите отстрани, слабините, под мишниците. Сърбежът се засилва вечер и нощем. Вероятни са същите прояви и при другите членове на семейството или сред приятелите ви. Причината е в това, че сте се заразили с краста, тя се причинява от паразит. Дерматологът веднага ще разбере, че става дума за краста и ще ви назначи ефикасни препарати. Необходимо е да се лекува цялото семейство и дори домашните животни. Налага се да дезинфекцирате всичките си вещи.

Вирус. Силен сърбеж и обрив по цялото тяло, температурата често е над 38 градуса, изпитвате общо неразположение и болка в гърлото. Възможен е обрив и под косата, както и на лигавиците. Трябва да знаете, че това е инфекция - херпес, рубеола, варицела... Извикайте лекар или идете в инфекциозно отделение. Не общувайте с бременни жени, с деца и старци, за да не ги заразите.

Ако страдате от себореен дерматит, освен дерматолог посетете и ендокринолог


Себорея. Кожата на главата ви сърби дори и след измиване. Имате пърхот, кожата на лицето ви е мазна и лъщи, или е суха и се лющи. Възможно е да оредява косата ви. Вие страдате от себореен дерматит, който се дължи на излишък от мазен секрет. Пърхотът и сърбежът са предизвикани от гъбички.

Посетете или трихолог, или дерматолог. Може да се наложи да ви дадат направление за гинеколог и ендокринолог, защото себореята се съпътства с хормонални нарушения. Специални противогъбични шампоани и диета без мазно и сладко ще ви помогнат да овладеете и премахнете сърбежа.