Това може да е един от признаците на захарен диабет или туморно заболяване
Имам проблем, който искам да споделя с вас и да поискам съвет. В последно време постоянно усещам парене в краката и по-точно в стъпалата. През деня горе-долу се търпи, но през нощта тези усещания се засилват. С какво може да бъде свързано това? И как да се справя с проблема?

И.П., София

Най-вероятно причината за това състояние се крие в нарушената работа на т.нар. периферни нерви на краката. В нормално състояние по тези “проводници” преминават импулсите, предаващи информация от главния мозък към мускулите и обратно. Ако обаче в тях възникне някакво нарушение, рецепторите изпращат неправилни сигнали към мозъка, а това се проявява във вид на парене, за което вие говорите.

причините могат да бъдат няколко

Според една от теориите при нарушена обмяна на глюкозата в нервните клетки се натрупват специфични частици, които се наричат свободни радикали. Те започват незабелязано и тихичко да увреждат нервите и така водят до нарушения в тяхната работа.

Според друга версия заради повишеното количество захар глюкозата се отлага по стените на кръвоносните съдове. Те се стесняват и кръвта съответно протича по-трудно по тях. А това се отразява и на периферните нерви. Защото влакната, от които те се състоят, получават основната си “храна” от разположените наоколо капиляри. Ако кръвоснабдяването се влошава, възниква недостиг от необходимите вещества и като следствие нервите постепенно се разрушават.

От всичко казано до тук става ясно, че паренето в стъпалата може да е първият признак на диабета

Затова лекарят обикновено веднага препоръчва на пациента да изследва нивото на захар в кръвта. Още по-добре би било да се направи и съвременният анализ на т.нар. гликиран хемоглобин. Този показател отразява средното съдържание на глюкоза в кръвта за дълго време. Ако нивото на захар в кръвта се окаже повишено, е нужно да се обърнете за помощ едновременно и към ендокринолог, и към невролог. Неврологът назначава едно специфично изследване, наречено електромиография, която позволява да се провери доколко силно са увредени нервите. То помага и да се проследи тяхното възстановяване по време на лечението. Обикновено за отстраняване на паренето в стъпалата се назначава курс на лечение с антиоксиданти. Тези препарати унищожават свободните радикали и предотвратяват разрушаването на нервите. Освен това възстановяват увреденото влакно. Като допълнение следва да се приемат и витамини от групата В. Те помагат на нервните проводници да нормализират своята работа.

Изследвайте се и за тумор

При възникване на новообразувания организмът започва активно да изработва антитела, за да унищожи тези образувания, т.е. тумори. Обаче тези вещества оказват не само положително действие. Те увреждат периферните нерви по цялото тяло. И първи под удара попадат именно нервните влакна по краката.

Така че ако лекарят изключи първите две причини за вашето състояние, се налага да се подложите на комплексна процедура за установяване на онкологичен процес в организма. Тази процедура означава пълен преглед на целия организъм и включва в себе си рентгенография и компютърна томография на белите дробове и ултразвуково изследване на органите в коремната кухина, малкия таз и бъбреците. Плюс проверка на кръвта за онкомаркери.

На подобно изследване може да ви изпрати и неврологът. Обаче при откриване на някакви проблеми е необходимо спешно да се обърнете към онколог. След като се отстрани основният проблем, тогава и паренето в стъпалата ще изчезне.

...Как се лекува заболяването

Тези нарушения се предават от родители на деца и следователно човек ги получава с раждането си. Те са свързани с мутация на гена, отговарящ за синтеза на белтъчините в нервните влакна. С течение на времето те все по-зле предават импулсите, което предизвиква паренето в краката.

За да се постави правилна диагноза, лекарят е длъжен подробно да разпита пациента дали неговите роднини са имали подобни проблеми. Ако е така, се налага ДНК-диагностика. Така става ясно дали действително в организма на човека действа увреденият ген.

В такава ситуация не може да се очаква пълно излекуване, то е невъзможно, за съжаление. Но неврологът може да назначи поддържаща терапия.

Това са специални препарати - т.нар. антиконвулсанти, които не позволяват на болестните импулси да достигнат главния мозък. И паренето се появява по-рядко, безпокои ви по-слабо. На някои хора помагат обикновени студени компреси или бани за крака.